12. 7. 20

Juliana Trail - etapa (13) KOBARID-BOVEC

Vse podrobnosti o poti:


sama to etapo poimenujem
Julijanina Soška pot

PROLOG

Nedelja, 21.junija 2o2o

Uvodna etapa se je zgodila na dan nedelje tik pred počitnicami. Na pot sva se odpravila izpred domačega praga. Glavnino te soške poti sva prehodila že ničkolikokrat. Naša Soška pot, ki jo navadno zaključimo pred Trnovim ob Soči, ko obrnemo nazaj ali pa krenemo na sončno stran do Magozda, drežniške vasi pod Krnom in krog zaključimo pri Slapu Kozjak.
To pot od Bovca do Kobarida sva enkrat že prehodila v obratni smeri  - t.j. s tokom reke, že v okviru Alpe Adria poti. Pravzaprav sva takrat malo zamočila in nisva poti od Bovca do Slapa Boke naredila natančno po zemljevidu Alpe Adria.  Zato sva tokrat popravila napako in pot od Slapa Boke nadaljevala mimo Plužne do slapa Virje,  do Bovca. Julijanina pot  -  od Bovca do Slapa Boke namreč vodi mimo Čezsoče, po drugi strani brega Soče, ki sva jo že opravila v okviru omeneje Alpe-Adria poti, ki vodi  v nasprotni smeri.

Pot se prelomi pri Slapu Boka. Na mostu čez Sočo pri Logu Čezsoškem je lep razgled na Bovško kotlino, na eno in drugo stran reke. Sama etapa je kar precej dolga, več kot 2o kilometrov, zato jo mnogi zaključijo tudi pri Slapu Boka. Midva sva z ovinkom do Plužne naredila skupaj okrog 25 kilometrov.
Vreme je bilo oblačno, obetal se je tudi dež.  Prvotno sva nameravala pot zaključiti pri Slapu Boka, posebej, če bi začelo bolj deževati. Ker temu ni bilo tako, sva krenila naprej do Bovca. Ob treh popoldan sva prispela na cilj. Poklicala sva hčero, ki naju je prišla iskat na parkirišče gondolske žičnice.

Obutev, ki sva jo čisto na novo kupila,  se je solidno obnesla. Nabavila sva nekaj več kvalitetnih nogavic, vse za izogim morebitnim žuljem na tej daljinski poti. Vedno s seboj vzameva tudi termus kuhane kave in to je nekaj najboljšega kar se ti lahko zgodi po zaključenem  "pikniku", kakor sva rekla velikemu odmoru na poti.
Glede na to, da sem domačinka in da pot poznam, je najbrž ne morem ocenjevati objektivno, a povem vam in lahko mi verjamete, da je ena najlepših na celotni poti :)













3 komentarji:

  1. Vau! Čudovito. Doma že navijam, da približno takole - peš - preživiva letošnji dopust. V vaših krajih. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. ...čudovito!
    Hvala za opis, vsekakor pot, ki je na mojem seznamu...

    OdgovoriIzbriši
  3. Zelo lepo in sveže izgleda. Mogoče mi pa rata kdaj prit sem.

    OdgovoriIzbriši