13. 7. 20

Juliana Trail - etapa (14) BOVEC-LOG POD MANGARTOM

Vse podrobnosti o poti:


sama to etapo poimenujem:
Vse Julijanine vode

Na dan praznika 25.6.2o2o

Sedaj gre zares. Za uvod v cikel več dnevnih pohodov krajša tura od Bovca do Loga pod Mangrtom.
Dan je kazal na dež. Zjutraj sva čakala, da se je bolj ali manj zlilo in vsaj malo zvedrilo, a ko sva pripeljala do Bovca je na satelitskem posnetku padavin na italijanski strani Kanina  že kazalo na novo fronto.  Pod streho osnovne šole sva prevedrila pol ure, da se je glavnina nove fronte umirila. Nadela sva si novi pelerini in preizkusila,  kako je hoditi v pelerinah po dežju. Nič kaj fino, vlažno je in še švicaš zraven, ker vse skupaj bolj na slabo diha. Ko prispeva do prve vode, reke Koritnice preneha deževati.
Pot pelje po jasah in gajih ob reki Koritnici, ko se naenkrat strmo vzpne po bregu navzgor. Srečava kar nekaj kajakašev, ki se spuščajo k reki. Skoraj priplezava do trdnjave Kluže, ki se vzpenja nad globokim koritom reke Koritnice. Kreneva na levo stran ceste in se v temi in s svetlobo telefona prebijeva skozi krajši predor ob strmem bregu gore, nad sotesko reke.  Pot vodi vseskozi naprej ob reki, po lepih gozdnih jasah in gajih. Kmalu pot zakrene v breg, ob potok Nemčlja v dolino Možnice. Občudujeva korita velikega potoka,  ki mestoma delujejo strašljivo in nevarno. Ker je teren moker in spolzek sva previdna. Pri hoji uporabljava palice, te so na tej poti nepogrešljive, prav zaradi varnosti na mestoma strmem terenu. Prideva v zaključni del korit, ki so tako zelo pravljično lepe. Zeleno drevje je oprano od dežja, v svetlobi oblakov, brez senc deluje čudovito. Res je lepo, nepozabno, vse v znamenju vode. Ta se na koncu prične ponovno izlivati še z neba. Prične močno deževati, ravno takrat ko prispeva do parkirišča ob cesti v dolino Možnice. Utečeve na drugo stran ceste, kjer najdeva vikend, ki nama nudi kvadratni meter zavetja nad glavo. Prava nevihta na prazničen dan, ko večina  doma počiva po kosilu in sreba popoldansko kavo. Pokličem prijateljico iz Bovca, če mi naredi uslugu in naju pride iskat in naju zapelje nazaj do Bovca. Prekinem njen popoldanski ležeren dan. V takem dežju se mi res ne da ustavljati in štopati avtomobilov na cesti.

Pot bom pomnila po vseh vodah na poti.  Šumenju in bobnenju vode. Glasovih kapelj dežja po pelerini in obrazu.  Po pišu vetra, ki prinaša dež iz daljave. Več kot doživeta pot!

















1 komentar: