6. 4. 20

Znotraj občine, vsak do svoje izletniške točke


Razmišljam o potepanjih in nedeljskih izletih na tako lep nedeljski dan na cvetno nedeljo v času korone.

Ali veste, da sem ta teden res prvič slišala za Zbiljsko jezero?  Cela galama je bila že prejšni vikend, ko je bilo vse narobe z vikendaši in pohajači. Poleg Pirana, Kranjske gore, Bleda,  je bilo na tapeti tudi Zbiljsko jezero. Poiskala sem kje je to in kako res lepo je to Zbiljsko jezero.  Ne vem točno kateri občini pripadajo,...najbrž Medvodam, tam pa je bilo prejšno nedeljo preveč Ljubljančanov, ki se niso držali pravila "Ostani doma".

Ali  veste, da je v Sloveniji kar 212 občin? Velikih in majhnih, miniaturnih in mestnih.

Imam idejo - Izbrati več izletniških točk (takih za eno nedeljsko popoldan) za vse naše občine, ki jim v času korona časa ostajamo zvesti.  Lahko mi pišete v komentar, ali pa na mail, obljavljen desno. In še to - zapišite še predloge za izletniške točke vseh sosednjih občin in po možnosti še katerih kjer živijo vaši družinski člani, starši, brati in sestre.
Tako je mogoče, da bomo hitreje zbrali pretežno večino vseh. Update bo vsakič v tej objavi. Prav zanima me, če uspe. (globalno in za boljšo orientiranost,  bomo zbirali po statističnih regijah Slovenije. Te so narisane tudi na najbolj obleganem zemljevidu NIJZ Slovenije - Slika 1: Število obolelih s COVID-19 po statistični regiji bivanja na dan,.. :)

No, nas bodo zanimale izletniške točke, takšne čimbolj oblegane ;)


IZLETNIŠKE TOČKE PO SLOVENSKIH OBČINAH

 SI043 - GORIŠKA: 

3 posoške občine:
- Kobarid : Čez Sveti Anton do Tonocovega gradu do reke Soče in do Slapa Kozjak.V Breginjski kot do kampa ob Nadiži ali poleti kopanje na Nadiži pri Robiču, do Planine Kuhinja pod Krnom v Planinski raj. 
- Bovec : Slap Boka, Izlet v dolino Trente, Trdnjave Kluže, do Loga pod Mangrtom, izlet v Lepeno in morda pohod do Krnskega jezera.
- Tolmin: Javorca, Tolminska korita, do sotočja Tolminke in Soče, na Tolminski grad.


SI038 - PRIMORSKO NOTRANJSKA
Loška dolina:
- Grad Snežnik in grajski park
- Babno polje - Rihtarjeva domačija
- Križna jama + Križna gora

Bloke:
- Bloško jezero - Volčje
- Izvir Iške
- Cerkev presvete trojice (Martin Krpan)

Cerknica:
- Cerkniško jezero
- Rakov škocjan
- Slivnica

Pivka in Ilirska bistrica
- Mašun
- Muzej vojaške zgodovine
- Sviščaki, Snežnik

SI042 - GORENJSKA
Kranjska Gora - Martuljski slapovi in Slemenova spica nad Vrsicem
Radovljica  - Sv. Peter nad Begunjami, Roblek


SI44-OBALNO KRAŠKA (trenutno je v delovni verziji, z začetnimi zaznamki fanta naše punce iz občine Koper.  Mi je všeč, ker je napisan tako, po njihovo - bo pa updatan, še posebej, če bi dobila kakšne informacije  direktno iz dotičnih občin, ali od koga drugega, "ki ima tam veze".
 
Hrpelje Kozina  - nimam pojma. Tam gor ni nič. Dosti gozda al neki. Mogoče je una Ocizla al neki lepo, ma nisem bil še tam in nisem siguren.

Koper  -  maš sprehajalno pot izpod Tinjana v Osp, ki je kar kul. V dolini Dragonje je lepa kolesarska, sicer je makedam ma je lepo, pa to šele par let urejeno, čisto ob reki, pol pa maš še gor Osp/Socerb se lahko nad Kraškim robom sprehajaš.

Piran  -  ne vem. Mislim, da so v Novi vasi sprehajalne poti, pa pač mesto je kar kulsko in soline mislim, da pod Piran spadajo, ki maš kolesarsko skozi in za se sprehajat notri.

Izola -  je res boga glede tega. Ne vem. Pač ob morju maš sprehajalno pot ob celi Izoli - drugo pa ne vem MIslim gor na hribih je lepo, ma ni neki poti ne nič razen med vinogradi to verjetno nočejo ljudje da se ve.

Ankaran je luknja in ma 8km^2 lahko prehodiš celega, če se potrudiš v 1 dnevu. Morja imajo malo, pač Debeli Rtič ma to je tudi to.



V naslednjih dneh pridobim informacije od brata in sestre - občina Kranj in Loška dolina. Morda pokrivamo tudi še kakšno od sosednjih občin, sicer pa kar na dan z besedo.

Hvala vsem za sodelovanje. Gotovo nam bodo izletniške točke še kdaj prišle prav, boste videli! Samo da se malo zrahljajo in odprejo občinske meje, ..morda za začetek na statistične regije?  Počakajmo!


2 komentarja:

  1. Zanimiva tema. Jaz sem dvozivka in skacem med 2 obcinama, raje pa imam Kranjsko Goro. Martuljski slapovi in Slemenova spica nad Vrsicem (ampak oktobra je prevec ljudi). V Radovljici je najbolj oblegan Sv. Peter nad Begunjami, ampak letos sem si zadala visji cilj ... na Roblek.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Saša. Za Bled izpolnim sama ;) če pa imaš kakšno skrivno, manj oblegano točko, pa pridem z veseljem enkrat pogledat.

    OdgovoriIzbriši