27. 3. 20

konec 2. tedna

Odprli smo naš 2. šampanjec, za drugi teden, ko smo vsi skupaj doma.

Če sem natančna, to ni bil šampanjec, temveč kar dobra penina. Dobili smo jo skupaj s panetonom za dobrodošlico ob novem letu od naših exchange gostiteljev v deželi Veneto.  Takrat smo ga prinesli domov, da ga skupaj popijemo, pa je vedno kdo manjkal pri hiši.

Na zalogi imamo še 2 šampanjca  in nona pravi, da ima tudi ona še dva, da nam ju da.

Kaj pravite jih bo skupaj dovolj? Za vsak minuli teden enega, ko smo vsi skupaj?
Preglejte še vi vaše zaloge, šampanjci se hitro ustarajo in niso več dobri.

Na zdravje, ostanite doma in ostanite zdravi!

in še nekaj o šampanjcu: (c/p iz Pomurec.com)
Vsak šampanjec je penina, vsaka penina pa ni šampanjec. Šampanjec se imenuje le penina, izdelana v francoski pokrajini Champagne. Metodo pridobivanja penečega vina je v 17. stoletju po spletu okoliščin odkril francoski menih Dom Perignon, do odkritja pa mu je pomagalo hladno vreme, nadzorovana proizvodnja penine se je v pokrajini Champagne razvila šele v 18. in 19. stoletju.
Penino pridobivajo na dva načina. Pri klasični metodi poteka sekundarna fermentacija v posebnih steklenicah, pri drugi, ki se imenuje tankovska metoda ali charmat, pa drugo vrenje poteka v velikih visokotlačnih posodah.
Ali pravilno odpirate steklenico?Odpiranje steklenice penine je lahko pravi spektakel. Predvsem ob posebnih priložnostih, ko odpremo kakšno posebno steklenico, le-to izkoristimo tudi za pok zamaška. Odpiranja steklenice se lahko lotimo tudi s sabljo, vendar tu velja večja previdnost. Vendar pa je pravilno odpiranje penine diskretno, nežno in tiho. Zamašek počasi vrtimo okoli njegove vzdolžne osi, pri tem pa nadzorujemo njegovo polzenje iz vratu. Zadržimo ga s palcem, da se komaj sliši nežen pok ali celo zgolj le kratek vzdih, ko se tlaka izenačita. Pomembno je tudi, da je penina pri odpiranju primerno ohlajena.
Pri nazdravljanju s penečimi vini ne trkamo Predvsem za silvestrovo radi nazdravimo s šampanjcem in je že kot nekakšno nepisano pravilo. Vendar pa, čeprav nazdravimo ob polnoči in si zaželimo vse dobro, pri nazdravljanju s penečimi vini nikoli ne trkamo s kozarci, ker zaradi mehurčkov ne zazvenijo, prav tako jih pa ne dvigujemo visoko v zrak, ampak jih samo dvignemo in se pogledamo v oči. Kozarec s penino pa pravilno držimo za spodnji del peclja, ker tako na kelihu ni prstnih odtisov in se pijača ne ogreje. 
 


Ni komentarjev:

Objavite komentar