13. 11. 18

Kvačkanje po angleško in ameriško

Kvačkarce vemo, da so na spletu načrti za kvačkanje opisani po angleško in po ameriško. In to dostikrat naredi v razumevanju eno zmedo.  Navadno celo napišejo zraven ali gre za US terms ali za UK crochet terms. Če nič ne piše je navadno potrebno sam pogruntati ali je gosta petlja dc ali sc.
V izogib težavam sem spodaj povezela razlike, opis pa našla v tej naši povezavi o kvačkanju.

British Engliish
Usa American Engl.
Slovensko
Opis
double crochet (dc)

single crochet (sc)
Gosta petlja
Vbodemo v verižno petljo št 2. ali predzadnjo verižno petljo, ovijemo nit okoli kvačke in jo prevlečemo. Sedaj imamo na kvački 2 zanki. Nit ponovno ovijemo okoli kvačke in jo potegnemo skozi obe zanki na kvački.
half treble (htr)
half double crochet (hdc)
Polšibična petlja
·  ovijemo nit in vbodemo v 3. verižno petljo nasnutka, še enkrat ovijemo nit in jo potegnemo skozi člen verižne petlje. Ponovno ovijemo nit in jo potegnemo skozi tri zanke na kvački.
treble (tr)
double crochet (dc)
Šibična petlja
·  Ovijemo nit in vbodemo v 4. verižno petljo nasnutka, prevlečemo/zajamemo nit skozi taisto petljo (imamo 3 zanke na kvački), še enkrat ovijemo in potegnemo skozi prva dva člena petelj oz. zank na kvački. Na kvački sta sedaj še dve zanki. Ponovno ovijemo nit in jo potegnemo skozi preostala dva člena (zanki). Dobimo prvo šibično petljo.
triple treble (trtr)
double treble (tr)
Dvakrat ovita šib. petlja
nit dvakrat ovijemo okoli kvačke, zajamemo nit in jo prevlečemo. Tako imamo na kvački štiri zanke. Spet ovijemo nit in jo prevlečemo skozi prvi dve zanki. Nit še enkrat ovijemo in jo prevlečemo skozi naslednji dve zanki. Spet ovijemo in prevlečemo nit skozi zadnji dve zanki (dokler nimamo na kvački spet samo ene petlje). To je dvakrat ovita šibična petlja.




1 komentar: