27. 12. 15

Spomin na minuli praznični teden

Pravzaprav spomini sežejo do dneva, ko se je zaključil pouk. Pa vse do dneva, ko je Mali doživel svoj krstni glasbeni nastop. To je spomin na veliko peko piškotov, na našo smrečico, ki smo jo pohiteli okrasiti na čarobni večer (ja, čakali smo do zadnjega trenutka, da smo vsi skupaj uspeli postoriti vse hišne obveznosti - ne bom se zgovarjala samo na mularijo - in smo hišo za silo spravili v red).
V službi zjutraj ob kavi slikam svoj razgled. Eden zadnjih decemberskih. Brez snega.
V tem zelenem decembru bom pomnila nenavadne svetlobe, ki jo je potrebno zastreti, saj pokaže na ves preklemanski prah in umazane šipe. Ta tako čudno obsijuje našo novoletno drevo, ki smo ga letos poškropili s celo dozo umetnega snega. Spraznili smo jo do konca, tako da še danes otresa svoj sneženi prah po tleh.
Pomnila bom jutranji praznik Božiča, ko je Tamala v naročje vzela mačkona (mimogrede takšno pestovanje mu še kako godi in ga je navajen od malega - vsako jutro), ga odela v odejo in hodila z njim po hiši: "Jesus was born," je govorila in od drugih navzočih dobivala vsemogoče komentarje.
 Bila so darila. Wonziji. Veselje. "Yes," je z rokami v zrak skočil Tamali, potem ko je zadnja iz postelje prišla še Tavelika in odprla svoj paket. "Sedaj bomo vsi trije pravi živalski vrt!" Netopirček, žirafa in mačji panda.
Tamali je ravno toliko "tamali", da se mu razodeva skrivnost in prav je, da se do nje dokoplje čisto sam. Ta teden mi je rekel: "... veš, njemu pa ne nosi več Božiček, njemu pa prinesejo kar starši."
"A ja? Zanimivo," sem rekla in bila raje tiho. Spomnila sem se, ko sem mu pre kratkim hotela pokazati, kako gugl vse vse,... in mu rekla naj vtipka - Santa Klaus Finland. Gledal je, razmišljal, potem pa je rekel, da so vse to itak igralci. O vseh teh stvareh na veliko razmišlja, povezuje in starejši se pri vsem tem kaj hitro zakvačkamo, zato sem bila tudi slednjič raje kar tiho in prepričevanje ni imelo več pravega pomena.

Danes smo imeli čudovito nedeljo in čudovit sončni zahod. Spomin na to si zasluži posebno objavo.













2 komentarja:

  1. Super zapis in krasne fotke. :-) Lepo je pri vas. Pri odkrivanju prahu in pajčevine je tole nizko zimsko sonce pravi izdajalec. :-))) Tudi pri nas...

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitke Malemu za prvi glasbeni nastop.

    Lepih dni je škoda za čiščenje prahu. Ne moreš verjeti, ob slabem vremenu, se vse manj vidi, ampak čiščenje je hitrejše.

    OdgovoriIzbriši