23. 6. 15

Soška pot od izvira Trente po dolini Trente (2)


iz Zadnje trente, skozi gozdove, po mehkih stezah


Verjamete v škratke? Gozdne škrate in pravljični gozd? 

Hodiva skozi gozd, kjer je korak strumen in noge želijo prehitevati glavo in telo, saj je pot do doline dokaj strma in Soča nekje blizu glasno odmeva v jutro, ki se prebuja. 
Spomnim se pokrajine, gozda iz potovanja po Norveški v študentskih letih. Rekli so nam, da lahko srečamo trolčke, ki se skrivajo pod praprotjo in mahom.  

 

Veste kako rečemo soškemu škratu? V našem kraju mu rečemo "Marauk". Starši so nam večkrat rekli, da se moremo reko bati, ker v njej biva marauk, ki te lahko vzame. Reka je lepa, navzven se zdi, da je mirna, čarobna, vabljiva a še kako nevarna in hitra.


Zanimivo, da ob poti nisva srečala veliko živali. Gorskih koz ni bilo, tudi ovce v dolini so se zgubile neznano kam. Še najbolj glasni so bili krokarji in zbala sem se, da je kje blizu kakšna mrhovina, ki so jo ugledali. Ko sva planirala ta pohod, sem načrtovala "bog ne daj prevroč dan", saj me je ša kako strah kač. Uf, kako sem se ustrašila, ko sem ob poti zagledala njeno kožo, ki jo je zelo strupena (Dragi me vpraša "Kako pa veš?") pustila, potem ko se je zlevila.
Hudo se bojim tudi medveda :o. Prav zares. K sreči zadnje čase ni ne duha ne sluha, da bi kje blizu tacal. Spomnim se, da je bil lansko leto praktično udomačen v dolini Lepene in maširal tudi po našem bližnjem Stolu.

 Razgledava se po Soči in naprej v gore.

"Dragi, tja gor me boš enkrat peljal. Do koče na Kriških podih. Na Triglav pa ne vem, če si upam. "



Prispeva v dolino, kjer postane bolj svetlo, posije sonce, ob reki prijetno pihlja. Izpustiva 3 zanimivosti, ki so tipično ekskurzijske in sem jih omenila v spominu na moj 5. razred osnovne šole. Julija Kugyja, botanični park Julijana in Trentarski muzej.
Nadaljujeva strumno naprej, čez mnoge mostičke, lesene gugajoče brvi, mimo skalnih podorov, plezališča.  Pot je ravna in se bolj ali manj vije čisto ob reki. Je pohvalno urejena, čista.  Na celi poti nisem videla niti ene smeti, niti enega papirčka. Po treh urah hoje naju čaka prva kava na poti.














 (se nadaljuje)

2 komentarja: