8. 7. 18

Do najbolj dišečih rastlin in polj

Dan za izlet. Iskanje vijoličnih polj, ki sem jih obljubila vsem. To niso polja kar tako, sem rekla sinu. To niso običajna polja, to so neskončna polja v vijoličnem. Pogovor nadaljujeva o tem, kako jo bova narobutala in kako bova naredila sivkin sok in kako bom sešila vrečke za sivko.

Peljemo se mimo jezera in kanjona reke Verdon, ki en del Provanse loči od drugega dela. Zelenega od vijoličnega.  

Naši Taveliki punci izpolnimo željo in obiščemo njeno priljubljen  L'Occitane -  tovarno, muzej, trgovinco. Prištulimo se skupini angležev-američanov in poslušamo zanimivo pripovedovanje vodičke o tem, kako se je začela zgodovina tega znamenitega podjetja izdelave kozmetičnih izdelkov. Vstopimo v tovarno, kjer še naprej pridno poslušamo. Res je zanimivo, ko pripoveduje, kako so se povezali z afriškimi ženami v Burkina Faso in tam oblikovali skupino za pridobivanje karitejevega masla, ki naredi kožo gladko in voljno. Kmalu potem se pridruži še ena vodička in obe vodički se začneta nekaj pogovarajat v francoščini... in nas začneta preštevati. Potem pa le vprašata, kdo je "slepi potnik" v skupini? Seveda povemo, da smo to mi štiri. Pojma nismo imeli, da smo naredili kaj narobe...Opravičijo se tudi oni in nas zaradi varnosti izločijo iz skupine. Vodenje po tovarni je brezplačno, vendar se je potrebno za to vnaprej prijaviti po internetu, ko popišejo vse tvoje osebne podatke, tega pa mi nismo naredili. Tako obiščemo le muzej, pogledamo nekaj filmčkov in kupimo še nekaj v trgovini, ki pa ni bila dosti cenejša od tiste v Ljubljani.


Pred trgovino in tovarno je park z vsemi mogočimi rastlinami iz katerih pridobivajo dragocene kreme, olja, parfume, mila.





Lavanda - sivka, lavandin. Med njima so velike razlike. O tem mi je pripovedovala že gospa iz Cresa. V Provansi se je razlika lepo videla tudi v barvi polj. Prava lavanda je bolj siva, ne tako hudo vijolično-plava in socvetje je bolj drobno.


V bližnji trgovinici ob cesti smo pogledali kaj prodajajo, po koliko prodajajo suho lavando in šopke rastlin. S tamalim sva se odločila, da se nama res splača malo porobutati :)

Mnogo nasadov je tudi te rastline, ki diši zelo močno, kot en močan parfum. Ne vem ji imena.

Pravijo, da je v Provansi lepo tudi pomladi, ko cvetijo mandeljeva drevesa. Te najdete vsepovsod, v drevoredih, nasadih, ob poteh, med trtami.

 
Prihajamo v vas Valensole in njen veliki plato. Plato velikih vijoličnih polj. Tako kot sem vsem obljubila. Reke polj, razgledi, ki nam jih nekaj oblakov na nebu še polepša. Srečo imamo, da sonce ne sije tako močno. Fotografije so v takšnem vremenu toliko lepše. Kot nalašč.


3 komentarji:

  1. Noro všeč, sploh vsa ta viola barva :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Čudovita reportaža. Danes sem prebrala še vse za nazaj in se že veselim nadaljevanj. Enkrat bi tudi sama rada odpotovala tja, ker imam taka potovanja dosti raje kot poletno gužvo na morju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ojej, vsa ta varnostna pravila! :-( Se spomnim, ko smo se še potepali z otroci po tujini, smo se vedno "na črno" priključili kakšni skupini, pa ni bilo nikdar težav.
    Fotke pa spet sanjske.

    OdgovoriIzbriši