10. 7. 18

Aix in Cezanne

V Provansi smo bili nastanjeni v manjši vasi, 25 kilometrov oddaljeni od mesta Aix-en-Provence. Od hiše je segal pogled na vasico, na drugo stran na pogorje gore Sainte-Victoire, ki jo je Cezanne naslikal v 15 različicah. Sicer pa je Aix rojstno mesto velikega umetnika, post impresionista, meni ljubega slikarja. Naša maturantka je kot maturetetni predmet izbrala tudi umetnostno zgodovino in ponosno povedala, da je zelo zadovoljna, da je izbrala prav ta predmet. Kamorkoli gre, takoj ve v katero obdoboje kaj spada, bodisi so to cerkve, kiparstvo, likovna dela. Med vožnjo nam je pripravila pravo predavanje o Cezannu, kako je oblikoval svoj novi slog, ki se je oddaljil od običajnega impresionizma.
Bilo je to vroč dan, tako smo se šele proti popoldnevu odpravili na krajši izlet. Peljali smo se mimo pogorja Sainte- Victorie, kamor vodi veliko popotniških poti. Potihem sem si obljubila, da se sem zagotovo enkrat vrnem, tudi zaradi pohodniških želja. V Aix-u smo si ogledali Cezannovo vilo, atelje, ki ga obdaja velik vrt. Posest je kupil Cezanne in si tam zgradil svoj atelje. Od tam je lep razgled na omenjeno goro. Zanimivost ateljeja je tudi visoko okno, ki je služilo za transport likovnih del, pa tudi za to, da je umetnik videl barve in sliko na pravi svetlobi. Tamalemu sem že po internetu kazala likovna dela Cezanna in ko je prišel v atelje, je takoj opazil jabolka, potem pa hitel spraševati, kje so lobanje. Kmalu jih je zagledal.
Iz Aixa smo odpravili na še na en pozno popoldanski  - tokrat moderno umetnosten izlet oziroma v galerijo na prostem. (naslednjič).













1 komentar:

  1. Zanimiv avtor in zagotovo je bilo super bit v njegovem ateljeju :)

    OdgovoriIzbriši