28. 5. 15

Majska norišnica v šoli in "Kako je biti Evoprejec"

Norišnica v šoli v maju

Res ne vem, zakaj mora imeti mularija tako noro veliko kontrolk in spraševanja čisto na koncu šolskega leta in kako se ne bi dalo primerno razporediti vsega hudega finiš tempa sorazmerno po šolski časovnici. Poleg norišnice v šoli je tu še glasbena šola, intenzivne vaje orkestra, zaključni koncerti in izpiti.

Tokrat sočustvujem, čeprav v šoli in z ocenami praviloma nikoli.

Danes sem Tamalo pohvalila, da mi je všeč, ker ne paničari in mi ob desetih zvečer še reče: "da ji niti ne gre tako slabo,...".
Ko mi je zgodaj popoldne obrazložila  nastalo situacijo in časovnico za danes, sem se ponudila, da ji naredim šnelkurz in miselni vzorec za DDP, kjer ima itak same petice in se ji zato ne splača, da bi se pretirano matrala. Preden zaspi bo šla skozi moje zapiske in to bo to. Dovolj, da bo jutri napisala esej z naslovom "Biti Evropejec".

Zanimivo in poučno - to bi se morali naučiti vsi, ki poslušamo poročila. :)
Na hitro iz šnelkurza:
Evropska unija pomeni zvezo neodvisnih držav. Evropski parlamet šteje 754 članov, ki jih volimo vsakih 5 let in je v njem 8 slovenskih izvoljenih članov. Evropski predpisi so včasih ugodni (npr. cene telefonskih klicev) včasih pa tudi neugodni, ko enačijo ribiče z velikim morjem in naše ribiče z malim morjem. Med enotnimi pravila EU je najbolj znan Schengenski sporazum, ki odpravlja policijski nadzor na mejah držav članic. Eu nima vlade ampak komisijo in predsednika in komisarje in seveda tudi nam najbolj znane komisarke. Ima tudi Sodišče EU, ki ga zastopa en sodnik iz vsake države članice in razsoja ali so v neki državi politiki, podjetja ali ustanove kršili evropske predpise. Eurčke nimajo vse države članice ampak le 17 držav.  Zanimivo in pomembno je tudi to, da imajo eurčke tudi druge države, ki sploh niso v EU, npr. Črna Gora in Vatikan. Načeloma je eure imeti dobro, enostavno in varno, problem pa nastane, če postaneš Grčija v krizi.
Združeni narodi in varnostni svet skrbijo za mir na svetu. Varnostni svet sestavlja 15 držav. Formula je 5+10 ali velikih pet + nestalnih 10. Slednje se menjajo na dve leti. Velikih pet sestavljajo zmagovalke 2. svetovne vojne; ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija in Kitajska.
NATO ni tako miroljubna organizacija ampak je prva asociacija nanjo vojska in vojna, kar nas meni mnogo. Pravimo mu tudi Severno atlantski pakt in združuje le države iz severne poloble. V njej ni Rusije. Organizacija za sodelovanje in razvoj ali OECD pa združuje razvite države (tudi Slovenijo), ki se ukvarjajo predvsem z gospodarstvom, tehnologijo in izobraževanjem.

Tako. Hčerka je prebrala. Malo sva predebatirali.  Pravi, da je zgornje super in da si bo zjutraj kar moj zapis sprintala kot plonkec, ki ji bo v pomoč pri tem, da bo razmišljala kot Evropejka. :)

 Lahko noč.


2 komentarja:

  1. Vsaka čaat mami, da si tkao požrtvovalno naredila plonk cegelc za Tamalo. v šolah je pa povsod noro - tudi naša jamra da je joj...

    OdgovoriIzbriši
  2. Pridna mama. :-) Tudi meni ni bilo nikdar jasno, zakaj takšna norišnica ob koncu šolskega leta.

    OdgovoriIzbriši