28. 8. 14

Načrt za kuhinjske prijemalke


Guglbrskanje: načrt za kuhinjsko prijemalko,...
Na mojem blogu je lahko brskalec našel take in drugačne prijemalke, ki pa so pri meni vedno v istem načrtu, najljubšem, najbolj kompaktnem in praktičnem.
Načrt je v modri knjigi Kvačkanje in je zelo enostaven in meni zabaven. Lahko ga naredimo v originalni varianti, ko vbadamo v vsaki drugi vrsti le v zadnji členek spodnjih petelj ali po po enostavni varianti, običajno vbadamo.  Na osrednjem vogalu vedno dodamo tri goste petlje in tako zarotiramo kvadrat v romb.



Potrebujemo: bombažno prejo,  kvačko št. 3
  • Naredimo 12 verižnih p. in sklenemo krog.
  • 1 krog; v krog 18 gostih petelj.
  • 2. vrsta: (delo obračamo) 1 verižna p., 4 goste p; za ogel 3 goste p. v 1 spodnjo petljo, 4 goste p.
  • 3. vrsta: 1 verižna p., 5 gostih, 3 goste p. v ogelno petljo, 5 gostih p.
  • 4. vrsta: 1 verižna p, vbadamo samo v zadnji členek spodnjih petelj, 6 gostih p., 3 goste p. v ogelno petljo, 6 gostih petelj.
  • Ponavljamo 3. in 4 vrsto in v oglih po 3 goste p. v eno petljo
Gosta petlja; vbod, ovijemo nit in jo pritegnemo skozi člene v zanko, spet ovijemo nit in jo potegnemo skozi obe zanki na kvački.

oz. po moje na kratko: vbod, ovoj, povlek (dve na kvački), ovoj, povlek skozi obe zanki na kvački. 

Gosti petlji se po angleško reče double crochet (dc), po ameriško pa single crochet (sc).


Ker so prijemalke iz 100 % bombažne preje, jih lahko vedno operemo pri najvišji možni temeperaturi. Na tak način se izdelek še dodatno skrči in postane še bolj kompakten in prijazen za svoj namen. Običajno jih tudi sama zato "skuham" v pralnem stroju skupaj z belim perilom, ki ga običajno perem na najvišji temperaturi.




2 komentarja:

  1. Saj osnove kvačkanja poznam, ampak tole se bere kot japonščina :-))). Bo treba kakšen video pogledati, saj so mi te tvoje prijemalke zelo všeč. Upam, da bo jeseni kaj časa, da se lotim tudi kvačkanja. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala lepa. Prav ta načrt sem v mislih že dolgo iskala.
    Lepo je priti k tebi na obisk.

    OdgovoriIzbriši