11. 8. 12

Sobotno kosilo - z narastkom od Jamia

Sobotna kosila morajo biti navadno hitra,... ker ob sobotah več ali manj samo pospravljam,.. pa vseeno ne smejo biti  krneki,... ker čez teden v glavnem resno ne kuham, saj mojim otrokom kuha nona... pa spet ne smejo biti "ta dolga", ker to dotiče le nedeljskim kosilom seveda...

Na jedilniku torej:
  • Mineštra z blitvo oz. "ta zelena" mineštra - tako rečejo moji otroci; to je mineštra, ki je zelene barve,... zato je v njej blitva, špinača ali koprive (s slednjim je mineštro enkrat skuhala nona,... a jim ni povedala, kaj je notri,... :)
  •  "Jamievo pecivo" oz. Limonov narastek - recept sem prepisala iz ene od knjig Jamie Oliverja. To je v bistvu pol pecivo, pol puding in je res nekaj posebnega. Ker je res najboljši topel, ga ne morem dati med klasične biskvitne sladice.
  • Kompot iz jabolk in hrušk, ki padejo prva iz dreves in so vsa po vrsti luknjičasta od črvičkov,...Kompotu dodam poleg 3 žlic sladkorja še polovico cimetove skorje in 3 klinčke.
"Ta zelena" mineštra:
 Blitvo operem in skuham v kropu 10 minut (špinačo ali koprive se kuha manj - par minutk). Pripravim zelenjavo, korenje, krompir, bučke, peteršilj, čebulo. Na drobne kocke narežem korenje in krompir. Če krompir ne gre takoj v lonec ga držim v vodi, da ne porjavi. Drobne bučke narežem z lupino vred, debelejšo olupim. Ko je blitva kuhana jo ocedim, zeleno vodo zavržem in mineštro kuham v "novi vodi". Zdi se mi, da je takšna minštra že dovolj zelena,.. in da bi bila še aroma "zelene vode" kar malo preveč. Blitvo s paličnim sekljalnikom zmiksam in jo dodam v lonec, kjer se že kuha zelenjava. Solim po občutku. Na olivnem olju blago popražim čebulo in dodam malo moke (pol žlice). Vse skupaj kuham na kar močnem ognju dobre pol ure, da se vse skupaj kar malo razkuha. Ker, dragi moji,... to je mineštra in ne zelenjavna juha. S kuhalnico zato ob rob posode krompir še dodatno mečkam, da postane mineštra lepo gostljata.  Na koncu nasekljam še peteršilj in dodam pest riža. Kuham dokler riž ni kuhan (probam).

Postrežemo v velikih krožnikih in zraven (po želji) narežemo rezine sira.


Jamievo pecivo: (jaz delam dvojno :)
  • 50 g masla
  • 110 g sladkorja
  • naribana limonina lupinica 1eko limone
  • sok 1 eko limone
  • 2 veliki jajci, ki smo jima ločili beljake
  • 50 g moke + za noževo konico pecilnega praška
  • slabe 3 dl mleka
Potrebujemo manjši pekač in večji pekač. Manjši pekač mora iti v večji pekač. 
  1. Penasto umešamo maslo, sladkor, rumenjake in limonino lupinico. Dodamo moko. Dodamo limonin sok in mleko. Posebej, v drugi posodi umešamo sneg iz beljakov.
  2. Potem pa zelo pomembno in ključno: Zelo rahlo umešamo sneg iz beljakov; sama ne mešam preveč, tudi če ostanejo sneg še malo v kosu, je bolje, kot da se razvodeni... Vse skupaj zlijemo v manjši pekač, ki sem ga pred tem namazala z maslom in posula z malo moke. 
  3. In sedaj najbolj klučno,...hip hip - strašni trik... Manjši pekač položimo v večji pekač, v katerega do 1/3 nalijemo vodo. 
Tako bo nastal narastek v katerem se bo zmes spodaj skuhala in bo nastal puding, zgoraj pa bo nastal rahel biskvit... in vse skupaj ima dober okus po limonah in je vsem nam vsem zelozelo dobro.
Danes sem dodala še zvrhano žlico sladke smetane zraven in ej,... to bi morala povedati Jamiju,...



1 komentar: