27. 2. 22

Dva nedeljska sprehoda

Skavtski izziv Dan spomina-izzivaj in uživaj smo z našimi skavti pravočasno zaključili. Dolgujem kratko reportažo še z dveh pohodov/izzivov, tokrat z bovškega konca - Do Marije Snežne na skali in do razgledne točke Čelo nad vasjo Kal Koritnica. 

Kapelica Marije Snežne na skali stoji nad strmim prepradom v mali dolini Vrsnik, kjer žubori potok Vrsnica v svojih brzicah in tolmunih. Pri kampu v malih soških koritih smo pustili avtomobil, potem pa sledili markirani poti, ki v pretežni meri poteka po gozdni mulatjeri. Kapelica visoko na robu skale nad zaselkom Pod Skalo in Na skali je bila zgrajena med 1. svetovno vojno. Imeli smo lep razgled po dolini in okoliških hribih. Pot smo krožno zaključili po cesti naokrog. 

Razgledna točka Čelo je uvodni del poti na markanten hrib Svinjak, ki daje prepoznavno podobo Bovcu. Tu je urejen muzej na prostem, avstroogrska vojska je leta 1914 namreč zgradila 200 metrov dolg strelski jarek. Od tu je lep razgled na bovško kotlino. Družbo nam je delala prijazna kozica. Pot skozi gozdni gaj si bom zapomnila po mehko odeti preprogi belega teloha.







Ni komentarjev:

Objavite komentar