29. 3. 21

Od Sabotina do Brd

Pred novim zaprtjem države, ki sem ga mnogim napovedovala že tri tedne nazaj sva si omislila dopust, ki bi se moral prvotno dogajati na malo bolj oddaljenem koncu države.  Po sredinem vladnem sestanku je vse skupaj padlo v vodo. Goriško in Koroško so zapečatili v rdečo regijo iz katere ne moreš - kar tako - ne noter, ne ven,...

Na hitro sva za dan četrtka sprejela plan B. Obetal se je lep dan in odločila sva se, da podaljšek Julijane v 4 etapah pričneva od njenega podaljšanega konca, od Solkana nazaj. Priskrbela sva si prevoz do železniške postaje Most na Soči, od koder sva z vlakom krenila do Solkana. 

Kmalu preko solkanskega mosta čez Sočo, sva krenila strmo navzgor, visoko nad Solkan in Novo Gorico, na Sabotin. To je tisti hrib, na katerem piše TITO, če kdo ne ve.  Še danes se napis dovolj dobro vidi, lepo skrbijo zanj. To je napis, ki mi je že od mladih nog dal vedeti, da smo na poti od morja vedno  bližje domu, da vstopamo v Soško dolino. Tik pod vrhom sva šla mimo gmot kamenja v oblikah štirih črk. Na prvem vrhu je cerkev Sv. Valentina, medtem ko je vrh Sabotina še malo naprej, mimo mnogih gosto postavljenih mejnih kamnov. Pot nadaljujeva naprej po celotnem pobočju Sabotina, ki se kar vleče in vleče. Strmo desno navzdol je prepadno in strmo, v soteski sta le reka Soča in soška cesta. Na drugi strani nad Sočo je kot na dlani Sveta Gora, v daljavi zreva v Krn in na vse Alpe, vse tja do Triglava. 

Kmalu se pot obrne v levo, skozi gaje in gozdičke prispeva v Goriška Brda. Vas Kojsko je čudovita vasica iz katere so prelepi razgledi. Koliko cvetja, koliko urejenih dreves, ki čakajo na svoj čas.... češnje, breskve, fige, kaki, da ne govorimo o vseh trtah. Povzpneva se na ragledni stolp v Gonjačah, do katerega vodi 145 stopnic v krogu strmo navzgor. Prelep razgled na vasico Šmartno, kjer se ta etapa konča oz. uradno začne. Pot nadaljujeva še naprej do vasice Vrhovlje pri Kojskem, kjer sva dogovorjena s hčero, da naju pride iskat. V Plaveh je zavila čez Sočo, strmo navzgor do vasice. Naslednjič od tu naprej kreneva na Korado.











Ni komentarjev:

Objavite komentar