27. 1. 20

Razpokančki

Načečkan recept razpokančkov že od nekdaj visi na mojem hladilniku. Nisem ga še prepisala v svoj blokec, razpokančke pa že velikokrat spekla..., tudi zato, ker je bil recept takoj pri roki, predvsem pa zato ker so res zelooo slastni.
Že večkrat se mi je zgodilo, da sem  v izogib brskanju med svojimi recepti iz bloka, na raznih listkih,.. recept hitro našla kar tukaj - na svojem blogu. Zato naj sem zapišem še recept za razpokančke. Ostale recepte najdete v zaznamku recepti, desno ali pa v pasico iskalnika napišete npr. limonov narastek, kolač, pastičo, razpokančki, ..


RAZPOKANČKI 

Potrebujemo:
  • 210 g ostre moke
  • 55 g masla
  • ščep soli
  • polovico zavitka pecilnega praška
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2 celi jajci
  • 230  g čokolade za kuhanje (najboljša je Gorenjka)
  • 80 g sladkorja v prahu + nekaj mletega sladkorja za povaljanje
zelo pomembno: masa-testo mora počivati v hladilniku vsaj 4 ure, oz. najbolje čez noč in moka mora biti obvezno - ostra!


Nad paro razstopimo čokolado in maslo

Penasto zmešamo jajca,  sladkor v prahu, dodamo ščep soli, vanilijev sladkor.  Dodamo raztopljeno čokoladno maso.
 Primešamo ostro moko.
 Pustimo v hladilniku minimum 4 ure, najbolje pa čez noč!!! To je obvezni element recepta!




Naslednji dan iz dobro ohlajene in postane čokoladne mase oblikujemo kroglice kot oreh velike, ki jih povaljamo v mletem sladkorju.

 Pečemo na cca 180 stopinj največ 10 minut! v sredini morajo biti še prijetno mehki. Pri prvi peki nadzirajte peko, da se ne bi spekli preveč. To se rado prehitro zgodi.
Razpokančke jemo z užitkom, ne preveč na hitro in ne preveč hkrati... ker imajo ogromno temne čokolade, je to lahko tako kot da bi pojedel tako čokolado ;)

3 komentarji:

  1. Razpokančke obožujem, najraje imam, če jih kdo speče. Ampak za vsak slučaj bom tole shranila med priljubljene. Mogoče pa kdaj prav pride (ne maram kuhanja in peke).

    OdgovoriIzbriši
  2. Ali morajo biti na sredini mehki,ko se shladijo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, res je treba paziti, da se preveč ne prepečejo. Notri morajo ostati mehki, ne krhki.

      Izbriši