28. 7. 19

Julij in morje

Prva asociacija na mesec julij je zagotovo morje, sonce in požirki hladne vode.

Že kar nekaj časa je, ko smo zaključili naš dopust na Jadranu. Bilo je to konec prvega tedna julija, ob koncu letošnjega drugega vročinskega vala. Do danes je bila vmes občutna ohladitev in tretji vročinski val, ki je postavljal rekorde povsod po Evropi. Jadransko morje se je pregrelo do 29 stopinj, kar je ob udaru spremembe vremena ta vikend povzročilo vrsto nevšečnosti prav na morju. Tvorile so se vodne trombe, močni sunki vetra in velikansko število nevihtnih strel.

Danes se julij skoraj poslavlja.  Zaključujem reportažo iz našega letošnjega dopusta.

Spominjam se vseh oleandrov ob hiši in starejšega moža-oskrbnika, ki je vsako jutro zgodaj zjutraj pometel vse liste in cvetke ob hiši. Spominjam se zadnjega kolesarskega izleta ob morju, ko sva se ob enem od pomolov ohladila v morju, ki je imelo takrat prijetnih 25 stopinj. Spominjam se dišečih  cvetkov grma, ki mu ne vem imena. Dragi je odščipnil vejico ali dve in ju doma posadil v lonec.   Spominjam se, kako je sonce okrog 11h postajalo vse močneješe, bilo je vroče. Ustaviva se ob pomolu in se napijeva hladne vode, ki jo imava v ruksaku. Kmalu dospeva do hiše z oleandri, ki rastejo v obliki dreves. Pod drevesi je že nekaj novih listkov. Za možakarjev ritual naslednjega jutra.








2 komentarja:

  1. Krasne fotke. Z užitkom sem prebrala vse dele tvoje počitniške reportaže. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepo je pisati o dopustu, potovanju. Jaz potem vem za vsako leto kje sem bila in kako je bilo. Včasih je 5 top fotk več kot 1000 podobnih shranjenih na telefonu.

    OdgovoriIzbriši