18. 7. 19

"Iz solz, zvezd in sapice" - Kornati

Geslo, rek oz. citat,  ki sem ga videla na mnogih plakatih in prospektih na Murterju, ki vabijo na Kornate izhaja iz davnega leta 1929, ko je irski književnik in nobelovec George Bernard Shaw zapisal ta stavek:“On the last day of the Creation, God desired to crown his work and thus created the Kornati islands out of tears, stars and breath,”

"Zadnji dan ustvarjanja se je Bog odločil, da bo okronal svoje delo, in tako je iz solz, zvezd in sapice ustvaril Kornate." 

Otok Murter je tako imenovana metropola Kornatov, tako zaradi neposredne bližine vstopa v narodni park Kornatov kot tudi dejstva, da so prebivalci Murterja glavni lastniki kornatskih otokov.

Spomin na impresivne klife, ki sem jih slikala vse po vrsti.
Suhi zidovi kamenja sezidani naravnost po otočkih navzgor v breg po vsej širini otoka iz ene strani morja na drugo stran so najbolj lepo vidni iz zraka, v letelskih posnetkih na karticah ali od daleč z morja.
Morje je kristalno, kot biser čisto, dno je kot na dlani in ribe hitro pridejo, če jim vržeš kos kruha.  Rajski zaliv, v katerem smo plavali in od koder pošiljamo mmsje puncama in ostalim našim.
Male kapelice na otokih so značilne za kornatske otoke, tudi na Murterju jih je mnogo. Galebi radi čumijo prav na vrhu njihovih slemen. Vztrajno letijo za našo barčico in čakajo, da vsi gostje zmečemo v morje ostanke rib slastnega kosila, ki nam ga spečejo na ladji.
Ustavimo se ob morju, pod vrhom trdnjave na katero romata nona in nono. Mi ostanemo na hribu nižje, na drugi strani cerkvice. Vroče je a prijetno pihlja. Razgled seže daleč. 
Spomnim se na prvi del poti, ko se je naša ladja še kako gugala sem in tja.  Začuda mi ni bilo kot ponavadi na vseh plovilih na morju prav nič slabo. 

Ko vstopimo v arhipelag se morje popolnoma umiri. Občudovanje se prične. 























Ni komentarjev:

Objavite komentar