29. 7. 14

Julijsko pozno kosilo z morja - brancin na žaru

Julijske objave v znamenju morja. Tudi julijski jedilnik.
V bistvu improviziran jedilnik, ker na morju ne kuhamo prav zares in zato postrežem tudi juho z vrečke, puding, bolonese iz kozarca,...

Še največ angažmaja pri tem jedilniku je imel Dragi, ki je moral najprej poiskati ribarnico v kateri se dobi sveže ribe. Našel jo je v sosednji vasi, preveril urnik, ki je bil le zgodnje dopoldanski. Naslednji dan je bilo prvo resno jutranje opravilo nakup svežih rib. Še preden smo se odpravili na plažo je brancine očistil in jih pripravil za popoldansko-večerno peko. Jaz sem že v naprej skuhala dva pudinga, enega vanilijevega, drugega čokoladnega,.. da ne govorim kakšen kreš je pred tem nastal med mularijo, kateri puding moram skuhat. Ojej,...grr!

Jedilnik na morju je bil sestavljen iz:
- juhe iz vrečke (gobova)
- ogromno sveže sezonske solate - paprika, paradajz in kumare (v resnici sem s količinami pretiravala)
- mladi domači krompir, popečen v ponvi
- brancin na žaru
- vino - Malvazijo iz "Lagune v Istri" ;)
- za otroke kokakola,.. ker so rekli - "posebna pijača, za prav posebno večerjo".
- sladica = puding 


Brancini so očiščeni počakali v hladilniku na "strokovnjaka za peko".  Pred peko ribe le še nasoli in naolji v oljčnem olju.
 Z žarom šef ni bil popolnoma zadovoljen, saj je pogrešal svojo ploščo za žar, ki jo je pustil doma. Na rešetkah se mu je riba preveč prijemala in koža se je lupila.
 
Krompir: Skuhamo v olupku.  Še vročega olupimo. Popčemo na zelo vročem olju, tako da krompir dobi hrustljavo skorjico. 

Solata: sezonska, po okusu, z veliko sveže domače čebule
Tržaška omaka:  najdete jo tudi pri enem od naših nedeljskih kosil, kjer je bolj podrobno opisana.


Dobro je bilo. Pohvalile so tudi punce, ki so si na morju zaželele, da bi jedle ribe.
Na koncu je ostalo samo že vino in kar precej solate. Solato trenutno pri hiši jeva le midva, mularija pa le  surove sveže naribane kumare. In če sva hotela pojesti vse odlične ribe, sva se morali šparati pri solati, ki je lahko brez problema počakala v hladnilniku do naslednjega dne. 

2 komentarja:

  1. Za ribe sem pa vedno in seveda goro solate :). Hvala za morski jedilnik - midva imava že ddrugi dan dež tako da se tudi kuha bolj konkretno ker nima kaj bolj pametnega za početi :(

    OdgovoriIzbriši
  2. Riba na žaru ni nikjer boljša, kot na morju :-)) Juhe iz vrečke in pudingi so bili pa tudi pri nas na dopustu prva izbira :-)

    OdgovoriIzbriši