22. 02. 14

Špinačna poslastica (februarski recept)

Ker letos februarja ne bo maškar, februarska kuharska objava pač ne bo pustna. Februarja je dobro, da pregledamo zaloge v naših zmrzovalnih omarah. Naša je vedno dodobra založena s špinačnimi in blitvinimi zelenimi paketi.

Za sobotno kosilo sem danes po dolgem času pripravila "palačinke s špinačo", ki jim lahko rečemo tudi "špinačna torta", lahko tudi špinačna poslastica. Vzporedno sem pripravila še "zeleno juho z rižem". Tavelika hčer  me je pri kosilu vprašala, zakaj je na jedilniku vedno "ta juha" le takrat kot se pečejo špinačne palačinke. Ker tako lepo pašeta skupaj, jo narediš mimogrede, medtem ko se glavna jed peče v pečici in je po vrhu vsem nam to zelo dobra juha.

ZELENA JUHA Z RIŽEM in 

ŠPINAČNA POSLASTICA

Za poslastico potrebujemo:
 blitvo ali špinačo 
nariban sir trikotnika parmezana oz. podobnega sira
4 jajca
2 lončka kisla smetane
sladka smetana - cca 2 dl
testo za palačinke pripravljeno iz 2-3 jajc

Za juho:
voda v kateri se je kuhala špinača
jušna kocka (mediteranska - vegetarijanska)
polovica manjše čebule
košček masla
sol
riž (sv.Andreja)
nariban sir skoraj polovice trikotnika manjšega parmezana 

 Spečemo palačinke - cca 12-15
  Skuhamo blitvo
 Blitvo ocedimo v drug lonec - vodo v kateri se je kuhala blitva oz. špinača ohranimo za juho.
 Pripravimo pekač. Jaz vzamem kar srebrno posodo, namažem z maslom in potresem z drobtinami.
 Naribamo veliko sira.
 Špinačo zmiskam s paličnim sekljalnikom v pire.
 Dodam 3 jajca in sol. Umešam.
 Dodamo 1lonček in pol kisle smetane
 Na koncu dodam še veliko parmezana.
 Vsako palačinko premažemo s špinačnim nadevom in jo zvijemo.
 Križem jih zložimo v posodo za peko.
 Pripravimo še smetanov legir: polovica kisle smetane, 1 jajce, cca 2 dl sladke smetane
 Prelijemo po zvitih palačinkah in dodamo še malo sira. Postavimo v pečico. Pečemo dobre pol ure na 200 celzija, proti koncu lahko temperaturo malo zmanjšamo.
Medtem, ko se palačinke pečejo pripravimo juho:  Na maslu prepražimo čebulo.
Dodamo riž.
 Riž stalno mešamo, zalivamo z vodo. Ko je riž dokončno skuhan, dodamo parmezan. Premešamo in umaknemo z ognja.
 Zeleni juhi v kateri se je kuhala špinača dodamo eno jušno mediteransko (vegi) kocko. Postrežemo s kuglo parmezanovega riža.
Po dobre pol ure je narastek pečen. Da se lepše reže je dobro, da se čisto malce pohladi, a je še vedno vroč na krožniku.
Pa dober tek!

3 komentarji:

  1. Super recept! Sicr nisem ljubitelj blitve, špinača pa je vedno na zalogi v zamrzovalniku. Vsekakor bo treba poskusiti. Hvala za idejo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmm, juhica izgleda odlično! :)



    www.blogvivalavida.com

    OdgovoriIzbriši
  3. mnajmi:) škoda da ne šivam da bi menjala:(
    Bila v vincenzi zelo użivala bodo objave:)

    OdgovoriIzbriši