Za sobotno kosilo sem danes po dolgem času pripravila "palačinke s špinačo", ki jim lahko rečemo tudi "špinačna torta", lahko tudi špinačna poslastica. Vzporedno sem pripravila še "zeleno juho z rižem". Tavelika hčer me je pri kosilu vprašala, zakaj je na jedilniku vedno "ta juha" le takrat kot se pečejo špinačne palačinke. Ker tako lepo pašeta skupaj, jo narediš mimogrede, medtem ko se glavna jed peče v pečici in je po vrhu vsem nam to zelo dobra juha.
ZELENA JUHA Z RIŽEM in
ŠPINAČNA POSLASTICA
Za poslastico potrebujemo:
blitvo ali špinačo
nariban sir trikotnika parmezana oz. podobnega sira
4 jajca
2 lončka kisla smetane
sladka smetana - cca 2 dl
testo za palačinke pripravljeno iz 2-3 jajc
Za juho:
voda v kateri se je kuhala špinača
jušna kocka (mediteranska - vegetarijanska)
polovica manjše čebule
košček masla
sol
riž (sv.Andreja)
nariban sir skoraj polovice trikotnika manjšega parmezana
Spečemo palačinke - cca 12-15
Skuhamo blitvo
Blitvo ocedimo v drug lonec - vodo v kateri se je kuhala blitva oz. špinača ohranimo za juho.
Pripravimo pekač. Jaz vzamem kar srebrno posodo, namažem z maslom in potresem z drobtinami.
Naribamo veliko sira.
Špinačo zmiskam s paličnim sekljalnikom v pire.
Dodam 3 jajca in sol. Umešam.
Dodamo 1lonček in pol kisle smetane
Na koncu dodam še veliko parmezana.
Vsako palačinko premažemo s špinačnim nadevom in jo zvijemo.
Križem jih zložimo v posodo za peko.
Pripravimo še smetanov legir: polovica kisle smetane, 1 jajce, cca 2 dl sladke smetane
Prelijemo po zvitih palačinkah in dodamo še malo sira. Postavimo v pečico. Pečemo dobre pol ure na 200 celzija, proti koncu lahko temperaturo malo zmanjšamo.
Medtem, ko se palačinke pečejo pripravimo juho: Na maslu prepražimo čebulo.
Dodamo riž.
Riž stalno mešamo, zalivamo z vodo. Ko je riž dokončno skuhan, dodamo parmezan. Premešamo in umaknemo z ognja.
Zeleni juhi v kateri se je kuhala špinača dodamo eno jušno mediteransko (vegi) kocko. Postrežemo s kuglo parmezanovega riža.
Po dobre pol ure je narastek pečen. Da se lepše reže je dobro, da se čisto malce pohladi, a je še vedno vroč na krožniku.
Pa dober tek!
Super recept! Sicr nisem ljubitelj blitve, špinača pa je vedno na zalogi v zamrzovalniku. Vsekakor bo treba poskusiti. Hvala za idejo.
OdgovoriIzbrišiMmm, juhica izgleda odlično! :)
OdgovoriIzbrišiwww.blogvivalavida.com
mnajmi:) škoda da ne šivam da bi menjala:(
OdgovoriIzbrišiBila v vincenzi zelo użivala bodo objave:)