12. 1. 14

nogavice - grelniki

 Takšne grelne nogavice je mama prvič pletla že mnogo let nazaj. Iz stare revije ročnih del so (jutri naredim update k objavi in vam poslikam original z navodili). Sama sem takšne nogavičke prvič spletla moji prvorojenki pred petnajstimi leti.  Ko sva šli pozimi na sprehod, sem ji čez vse pajace do kolen in čez nataknila tople raztegajoče nogavice.
Mama jih je spet začela plesti v decembru.  Za svojo najmlajšo vnukinjo in druge punčke v punčkastih barvah. V njegovih najljubših modro, rdečih barvah je spletla fantovske. Jaz sem spletla največje, za Tamalo, ki jih je tudi dočakala. Dočakala žal še ni snega... obljubila sem ji namreč, da bodo dokončane še preden zapade sneg. Snega pa ni in ni :(
Ko pozno zvečer ugasne ogenj v peči in sem že v večerni halji si jih rada sposodim in nataknem čez bose noge. Grelniki nimajo pete, se enostavno spletejo in so prave "nogavičarke" (tako sama kličem črtaste nogavice). Na osem vrstic premaknete dve levi in dve desni v eno stran, da postane nogavička prava vrtavka.Takšen trik zagotavlja, da se nogavice vedno rade objemajo z nogami, da ostanejo na mestu in ne zdrsijo.  O ja, drsijo pa. To pa kar... - pozor. Moj sine jih uporablja izključno za to... Kot drsalke... in videla sem ga kako zašiba in potem meri razdaljo, ki jo je zmogel s "super drsalkami"...

DSC_6709



DSC_6624


DSC_6707

Update: Navodila:

(prepisano iz revije Jana-ročna dela; december 1988)

Iz ostankov volne spletemo za vso družino pisane copate. Topli so in praktični. Izdelava pa nadvse enostavna. V krožnih vrstah in v reliefnem vzorcu spletemo primerno dolgo cev in jo na koncu stisnemo. Ker pletemo v reliefnem vzorcu, se copati lepo oprimejo noge. Primerni so za skromno a domiselno darilo:

Potrebujemo volno primerne debeline za pletilke št. 3 ali 4. Komplet kratkih pletilk 3 ali 4, kvačko št. 3.
Vzorec: Menjaje pletemo 3 desne, 3 leve, 8 vrst visoko, nato pomaknemo vzorec za 1 p. v levo. tako premikamo vzorec vsakih 8 vrst. Copati so brez izdelane pete ali konice prstov, oblikujemo jih samo z vzorcem.
Copati s pletilkami štr. 3: Nasnujemo 60 p za otroške ali 72 p za odrasle. Pletemo v vzorcu do želelne dolžine in menjavamo barve. Nato snemamo za konico:
1 vrsta: vsako 2 in 3 p. popletemo levo skupaj, 
2.4.6.8 vrsta: brez snemanj, 
3 vrsta: skupaj desno popletemo vsako 2 in 3 p. 
5. vrsta: vse p. popletemo po 2 levo skupaj, 
7. vrsta: vse petlje popletemo po 2 desno skupaj, 
9. vrsta: Vse p. popletemo po 2 in 2 desno skupaj. 
Preostale p. nanizamo na nitko, zadrgnemo in zašijemo. 
Copati s pletilkami št. 4: Nasnujemo 48 p. za otroške ali 60 p. za odrasle. Pletemo kot prejšne copate. 
Zanka za obešanje; S kvačko nasnujeo8 verižnih p. in jih sklenemo v krog. V krog nakvačkamo 16 do 20 gostih p. V naslednji vrsti kvačkamo "1 gosta p, v 1. p, 2 gosti p. v 2. p" ponavljamo. Utrgamo nit ji jo skrito zašijemo. Zanko prišijemo na copate.



6 komentarjev:

  1. O kolk so posrečene:)...drugače pa obstaja ena taka smola ki jo naneseš in naredi stoparje...da ne drsi...prodajajo v centromerkurji pri prešercu...cca 8 eur...podobno kot barve za steklo....

    OdgovoriIzbriši
  2. Režim se kot pohani maček, ko si predstavljam tvojega Malega, kako testira super drsalke po stanovanju :-) Me na nekaj spominja, ampak takrat so bile trenirke, kolena in marmorna tla na banki.... Nepozabno :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jaz pa se režim pohanemu mačku.. bognedaj, da si to poskusi predstavljati naša Tamala... in ja marmorna tla na banki ful šopajo, ziher ;)

      Izbriši
  3. Fino, spet nekaj novega, komaj čakam nadaljevanje. čao

    OdgovoriIzbriši
  4. Uu krasne so, zanimiva ideja z zamikanjem :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimiva ideja. Sem že posredovla mami da ji ne bo dolgčas :).

    pa-pa
    Jerneja

    OdgovoriIzbriši