5. 5. 13

Prvomajske


...počitnice...
ki so danes mimo. Maj pač še ne...

Na vrtu je zacvetel majnik. Diši, diši, diši, diši, dišiii...


Prvega maja smo prvič obiskali Nadižo. Vode je veliko in bazeni so globoki. Reka je v v novembru lani  močno poglobila strugo. Ob Nadiži je lepo. Pomirjujoče. Mirno. Zdravilno. Posebej takrat, ko ni preveč ljudi. 


Šli smo na izlet v Ljubljano. Na kosilo, eni v kino, punce na šoping... in na koncu smo si ogledali še razstavo Da Vinci.
Mali fant je bil s kinom zadovoljen, D. pa je zmajeval z glavo, ker ne šteka vse tiste hrane in šumenja in pojedavanja - v kinu.. :o

Da Vinci je bil zanimiv. Tudi najmlajšemu, ki je bil najbolj navdušen nad rekviziti, ki jih je lahko tudi preizkusil, kako se vrtijo in delujejo. Da Vinci je bil res pravi genij. Vsestranski. Presenečena sem bila nad znanjem osmošolke, ki mi je med ogledom razlagala mnogo podrobnosti iz življenja tega človeka. Bil je praktično vse; matematik, strojnik, doktar, izumitelj, arhitekt in seveda umetnik. Sama bom sedaj enkrat za vedno zapamtila, da je Da Vinci = Mona Liza in  Zadnja večerja, Michelangelo pa Sikstinska kapela in David.  Da Vincija in Michelangela sem vedno malo zamešala med seboj. Sedaj ne bom več.

Berem knjigo Pisma - Johna Lennona. Navdušena. Očarana. Ker velikega glasbenika prikaže na čisto poseben, oseben način. Kako rad je pisal in pošiljal kartice!
Kot velik miroljub, mirovnik je skupaj z Yoko Ono v sedemdesetih letih pošiljal pare želodov petdesetim najpomembnejšim osebam na svetu. Dva želoda  je takrat prejel tudi Tito in hrastovi drevesi (update - eno hrastovo drevo) še danes rasteta v bližini Hiše cvetja.
Ko sem brala knjigo in sem se  spomnila na to, da sem že slišala zgodbo o teh dveh želodih je bilo ravno včeraj  na soboto - četrtega maja - še pomnite četrtega maja 1980?



V maju dišijo rože. Majnik in prav posebne majske bele, samo majske rože. Za prav posebni mesec. Mesec ljubezni, ki mu že od prvega dne dalje vzklikamo Živel! Mesec s prav posebnimi prihajajočimi dnevi, ... Dnevom Zmage, Dnevom Mladosti...




5 komentarjev:

  1. Upam, da tudi nam uspe kakšen izled do Nadiže letos. Tudi mi smo si ogledali razstavo Da Vinchi in naša tavelika je šla že naslednji dan v knjižnico po knjigo o Da V. :)...super za namig o branju, sem prestavila knjigi višje na spisku še neprebranih knjig :).

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo lepa objava. Ja 4.maj. Takrat je vse obstalo...

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi mene je razstava Da Vinci očarala. Lennonova Pisma bo pa treba prebrati :-) Hvala za nasvet.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja maj je lep, tudi zaradi vseh stvari, ki smo jih včasih imeli he he he in ja 4. maj - jaz se ga še spomnim in TV , ki smo jo vsi buljili in jokali :-).

    OdgovoriIzbriši