Sezonska sladica. Tik pred koncem novembra mi bo uspelo, da jo zapišem v blogerski objavi. Ekspresna, spečena skoraj mimogrede, včasih kot prisila, da se porabi jabolka, ki v pretopli jeseni prehitro gnijejo. Najbolj ga imam rada, da je spečen v nedeljo zvečer. Še toplega potem vsi skupaj jemo na kavču :)
Z jabolki navadno zaposlim kar mojega Dragega. Ali pa se mu moram pridružiti, saj je navadno preveč natančen in gre vse skupaj prepočasi. :o
Ker so jabolka domača, stare sorte in nimajo ne vem kako polnega okusa jih na hitro pokuham in ob tem dodam vse potrebne reči, da nastane dobra jabolčana paca.
Še prej bom kar na začetku navedla vse sestavine, ki jih moj hitri recept vsebuje:
- jabolka, cca 2 kg
- listnato testo (2 kosa v enem paketu)
- košček (1 žlica) masla
- krušne drobtine (3 žlice)
-sladkor (zavisi od jabolk, od okusa)
- limonin sladkor ali eko limona
- mleti orehi (cca 4 žlice)
- 2 žlici ruma
- mleti orehi (cca 4 žlice)
- 2 žlici ruma
- začimbe za jabolčni zavitek: cimet, kardamon, mleti klinčki
- rozine (2 pesti)
- sladkor v prahu za posip
Na maslu na hitro prepražim nekaj krušnih drobtin.
Dodam naribana jabolka, limonin sladkor ali naribano limonino lupino eko limone, sladkor, rozine, mlete orehe, rum, malo kardamona (tega imam končno pri hiši), malo mletih klinčkov, več cimeta.
Kuham približno 10 minut.
Kuham približno 10 minut.
Jabolčna paca naj se pohladi. Medtem razvaljamo 2 kocki listnatega testa. Zarobimo robove in zvijemo v štrudl :)
Pečemo v pečici cca pol ure, najprej pri 200, kasneje na 180 st. C.
Na koncu posujemo s sladkorjem v prahu.
Na koncu posujemo s sladkorjem v prahu.
Malo pohladimo in postrežemo.
Pa še pocukran je.
OdgovoriIzbrišiŽe dolgo ga nisem delala. Pri nas bi rekli da predolgo. Bo potrebno si malo časa vzeti in ga narediti.
V našem koncu pa štrudl delamo z vlečenim testom in naribanimi surovimi jabolki. Najbolj pa tekne v nedeljo zvečer :-)
OdgovoriIzbriši