3. 5. 15

O majskih in bralnih izzivih

April se je poslovil, maj je prinesel konec počitnic. Tavelika gimnazijka je izračunala, da gre samo še osemkrat v Ljubljano in bo konec šole.


Ker je maj prav poseben prazničen mesec, bom poskušala tudi letos v maju objaviti "objavo na dan za lep majski dan", kot sem izziv, ki se v maju širi po blogih sama prevedla. Med 31 objavami bo tudi majski SWAP (zelo kmalu)  in tudi kakšen bonbonček -giveaway.

Med počitnicami smo pri nas gostili punco, sošolko naše gimnazijke,  ki sem jo že nekaj časa želela spoznati. Z našo Taveliko imata namreč prav poseben bralni izziv, ki me navdušuje in je vreden vse pohvale. Obe sta veliki požiralki knjig in občudujem ju, ko poleg domačega branja in učenja zmoreta izpolnjevati nalogo, ki sta so ji zadali.

To Kill a Mockingbird (v prevodu Ne ubijaj slavca) je prva od dvanjastih knjig, ki jo je za lanski božič dobila va dar hčerka skupaj s seznamom vseh dvanajstih knjig, ki jih bere glavni junak v knjigi Charlijev svet (v orig.  The Perks of Being a Wallflower -  avtor Stephen Chbosky) in je pisana na kožo srednješolcev, gimnazijcev, ki vstopajo v svet odraščanja.

Vsak mesec prebereta eno knjigo in potem o knjigi klepetata, analizirata, se na veliko pogovarjata.  Nekatere knjige bereta v originalu, v angleščini, druge v prevodih. V maju imata kot zgleda "bonus", saj sta Hamleta prebrali že za domače branje.

To je seznam knjig, (prevode v slovenski jezik sem poiskala na spletu, za zadnja dva jih nisem našla).

1. To kill a mocking bird (Harper Lee)  - Ne ubijaj slavca
2. The Great Gatsby (by Scott Fitzgerald)   - Veliki Gatsby
3. The Catcher in the Rye (J.D. Salinger)  - Varuh v rži
4. The Stranger (Albert Camus) - Tujec
5. Hamlet (William Shakespeare)  - Hamlet
6. This Side of paradise (Scott Fitzgerald)  - Tosrtran raja
7. The Fountainhead (Any Rand) -  Izvir
8. Peter Pan (J.M. Barrie) - Peter Pan
9. On the road (Javk Kerouac) - Na cesti
10. Naked Lauch (William S. Burroughs) - Goli obed
11. A separate Peace (John Knowles)
12. Walden (Henry David Thoreau)

Za počitniški poletni izziv, sem si sama sebi zastavila nalogo in izziv, da poleg knjig iz sklopa Primorci beremo 2015, preberem še Charlijev svet in se povrnem v čas bridkih in razburkanih časov srednje šole in odraščanja. Za solidarnost in sočutje do vseh na poti v odraščanje.

Upam in verjamem, da bodo knjige iz zgornjega seznama obema gimnazijkama še kako v uteho, v veselje in tudi v ponos, ker to počneta in zmoreta. 
Tulipani - avtorica T.

4 komentarji:

  1. Bravo punci! Lepo je, ko se lahko z drugim knjižnim moljem pogovarjaš o knjigah, ki si jih prebral. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. To je pa res pohvalno, da so med današnjo mladino še takšni bralci. Tudi jaz obožujem knjige in mi jih noben elektronski medij ne more nadomestiti. Lahko si ponosna na svojo deklico.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo dekleti, dober izziv, mi je všeč zelo! In kakšno srečo imata, da sta se našli, da imata druga drugo, to je kar redkost, da najdeš podobnega knjižnega molja, kajne :) Ime rtože, ti pa si si zadala izziv - vsak dan objavo? Evo, spremljam, mi je všeč, ampak se mi zdi težko izpeljati. Srečno :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimiv izziv in vse pohvale da bereta tudi v originalu. Mogoče se pa cleo lotim njunega seznama, ker priznam, da niti ne poznam vseh :).

    OdgovoriIzbriši