29. 1. 12

Pulover Iz 80ih za 2012

Tavelika punca si je iz stare revije Ročnih del izbrala pulover, ki bi ga rada imela. Rekla sem ji, da naj se zmeni z nono, če bi mogoče po dolgem času spet kaj naštrikala. 

In je dobila svoj pulover. Všeč ji je. In tudi sošolke so opazile, da ima nov, prav poseben pulover. Tudi njim je všeč. 


 


Iz Uvoda št. 8 Ročnih del nekega leta v osemdesetih. (Cena številke 170 din, letnice izdaje pa nikjer ne najdem):

",...Prešteli smo, kaj vse ste spletli lani - to je bil namreč odgovor na zadnje vprašanje naše nagradne ankete. Našteli smo 1012 ženskih, 310 moških in 281 otroških puloverjev, sledijo pa priljubljeni brezrokovaniki, jopice, kompleti za dojenčke in različni dodatki, od rokavic do gamaš in nogavic. Če bi vse te pletenine zložili na kup, bi nastalai cela gora. Občudujemo vašo pridnost in pravimo: le tako naprej!"

Kaj pa domače štrikanje danes? Ali spet postaja trendno in moderno? Ali se mi samo zdi?


27. 1. 12

A Friday ritual

A Friday ritual. A single photo - no words - capturing a moment from the week. A simple, special, extraordinary moment. A moment I want to pause, savor and remember.


24. 1. 12

Juice po domače

Juice, pomarančni sok je moja mama pred mnogimi mnogimi leti delala skoraj vso zimo. Iz rumenih pomaranč, rdečih pomaranč, z dodatki limon,.. Kasneje teh sokov nismo več kuhali saj je bilo sadje preveč špricano in ni bilo več pravega veselja in želje.
V trgovini sem nedavno naletela na eko pomaranče in se v trenutku spomnila na domači pomarančni sok. Pobrskala sem v mojo beležko receptov in takoj na začetku naletela na recept:

JUICE (pomarančni sok)
za 6 do 8 litrov

Rabimo: 
1 kg pomaranč
3/4 do 1 kg sladkorja
2 žlici citronske kisline
5 do 6 litrov vode

1. Pomaranče pustimo čez noč (12 ur) v vodi, kateri dodaš pest SOLI!
2. Pomaranče operi in še enkrat jih namoči v soli da izgube grenkobo (nekateri pravijo, da tudi vse morebitne druge strupe ??)
3. Pomaranče operi in razreži na koščke (z lupino vred), dodaj 1 liter vode in 2 žlici citronske kisline Pusti stati 6 do 8 ur.
4. Po 6 do 8 urah kuhaj pomaranče cca pol ure, kateri dodaš nekaj sladkorja. 
5. Pomaranče zmiksaš s paličnim mešalnikom in dodaš ostalo prevreto osladkano vodo, še malo zmiksaš in premešaš.
6. Precediš skozi cedilo in naliješ (še vroč sok) v steklenice.

Iz pireja, ki je ostal na cedilu sem skuhala fino marmelado. Dodala sem nekaj sladkorja in 3 semena kardamoma. Spomnila me je na marmelado iz agrumov, ki mi jo je prijateljica prinesla iz Korzike.

21. 1. 12

Krpanka iz Ikejinih ostankov - 2. del

Po 1. delu sledi 2. del. Ne vem koliko bo vseh nadaljevanj. Kot telenovela. Sploh se noče nehati,...in napeto je. Kar vleče. Kar naprej bi še risala in dodajala, se zapletela s kakšnim insertom, dodatkom, aplikacijo ali napisom. Nadaljevanje seveda sledi.








18. 1. 12

Spalna vrteča oblekca

Njena želja je izpolnjena.
Vrteča pižamica.
Zgoraj sem prekrojila svojo majico, ki mi je stala v omari, dodala rdeči patent in aplikacijo, potem pa nabrala zvezdasto blago v celi širini -140 cm. Enostavno zašito, lepo se nosi, saj je zgoraj mehak jersey in seveda - najbolj važno - samo, da se vrti!


16. 1. 12

Sončeva nedelja na drugi januarski vikend novega dva dvanajst

Trenutni rezultat:  
zima : pomlad = neodločeno. 

Pomlad posiljuje s soncem in zimi sploh ne pusti do konkretnejših priložnosti. Na začetku leta je pomlad vodila igro z visokimi temperaturami, kar je za ta čas neobičajno. Končno jo je zima ustavila. Z mrazom.

Trenutno bi morala biti zima v boljši formi in pomladi ne pustiti do živega. Nestrpno čakamo, da preide v vodstvo. S snegom seveda. Rezultat je nepredvidljiv.












14. 1. 12

Brisače za lase - towel turban + tutorial

Šivanja takšnih brisač za lase je bilo lani in tudi že letos kar veliko.  Za božična darila in kar tako - na zalogo.  (Tavelika je že rezervirala dva za bližajoča rojstna dneva prijateljic). Kot obljubljeno  v komentarju k eni od prejšnih objav objavljam še več posnetkov turbana za boljši vtis kako vse skupaj funkcionira in hitro skico kroja z blic navodili za delo.



Osnutek kroja za towel turban, ki ga vizuelno združite v eno skico :-) je objavljen tukaj spodaj. (dolžina z že vključenimi dodatki za šive je 63 cm, najvišji del je 24 cm, najožji 4,5 cm. )

1. Urežemo 2 kosa frotirja in 2 kosa iz vzorčastega bombaža
2. Sešijemo oba kosa frotirja po glavi t.j. po  krivini
3. Sešijemo oba kosa bombaža po glavi oz. po krivini
4. Položimo frotir in bombaž lice na lice in sežijemo po ravnem delu okrog in okrog
5. Skozi majhno luknjo, ki je ostala nezašita obrnemo, še prej lahko polikamo po šivih.
6. Zašijemo še zadnjo odprtino na zadnjem delu, kjer ne smemo pozabiti na zanko za gumbek.
7. Na koncu prišijemo še gumbek, kot kažejo fotografije.

Iz ostankov frotirja pa lahko sešijete še vrečko za kopalniške pripomočke ali cunjico za pod tuš.









12. 1. 12

Četrtki ob pol devetih zvečer

Sem rekla otrokom, da naj prej pojedo večerjo, ker grem ob pol devetih na Haiku.  :)

Pa reče Tavelika: "Kaj si rekla mama, kam da greš?"
Ojej,..kaj sem rekla,...kam da grem?  :)) (glej objavo pred tem)

Poznate, ste že sližali za Tai Chi? Po skoraj treh mesecih vadbe, sedaj že malo bolj dojemam za kaj gre in je vedno bolj fajn.  Po uri in pol vadbe se človek res dobro počuti. Tai chi je ene vrste kitajska telovadba, počasen ples, ki izhaja v bistvu iz osnov borilnih veščin, čeprav gre vse na zelo počasi, kot ene vrste počasen a zelo nežen posnetek borilne veščine. Kitajci to telovadbo na veliko prakticirajo v svojih parkih. Pravijo, da se s tovrstno vadbo masirajo vse pomembne energijske čakre v človeku in dobro vplivajo na telo in duha. Ni pa tako zelo enostavno kot mogoče zgleda, sploh ne. Na začetku smo dajali pozornost le drži, osnovnim položajem rok, ramen,   držo glave,.. Sedaj znamo že nekaj tako imenovanih slik, ki jim lahko rečemo tudi koreografije. Trenutno znamo le do prve minute petminutnega posnetka vseh 24 form, ki naj bi jih enkrat kmalu vsaj v osnovi vse znali.


10. 1. 12

Letni časi - haiku

Najprej naj povem, da pri tej objavi nimam sama nič kaj dosti zraven - razen pobude :-).
Kolaž fotografij iz družinskih albumov je v sestavila Tavelika hči, objave haiku pesmic, iz zadnjega šolskega glasila pa sem sama izbrala - tiste, ki so meni, mami,  najbolj všeč.  Pisali so jih učenci od 7. do 9. razreda.
Hči še dodaja, da to ni čisto pravi pravi haiku, ki mora imeti v treh vrsticah pravilo 5-7-5 zlogov,.. pisali so kakor so hoteli, le da je bilo v treh vrsticah.


Jem štiri
letne čase.
Dobro so!
(Jan)

Pada dež, pada sneg,
še zmeraj
gnijem v šoli.
(Luka)

List pade z drevesa,
dotakne se tal.
Konec septembra. 
(Sara)

Srce je razdeljeno –
na štiri dele.
Je iz letnih časov?
(Sara)

Letni časi
so štirje,
vsaj tri zasede – šola.
(Neja)

34°C – Nadiža nas čaka
7°C – oddahne si od nas
-3°C – joka za nami.
(Lara)

Matic gleda Zalo.
Jeseni.
A ne bi moral spomladi?
(Tinkara)

Gledala sem kapljo,
padla je
direktno v lužo.
(Blažka)

9. 1. 12

Srečnica :-)

Ej,...saj kar ne morem verjet! Spet sem imela srečo pri giveawayu. Že drugič zapored! Moram poiskati še kakšnega,.. dokler traja :-).

Najprej mi je sreča prinesla zeleno verižico pri Lepihmalihstvareh in danes torbico pri Anji na njenih Spletanjih.
In še naključje - obe punci sta prijateljici, tovaršici in imata čudovite kvačkane in pletene izdelke. In mogoče sploh ne bi zasledila Anjinega prvega giveawaya, če ne bi njena prijateljica naredila reklame.






8. 1. 12

Puloverček iz knjigice

Že skoraj 10 let je star puloverček, ki sem ga spletla za svojo najstarejšo hči. Za njo ga je nosila mlajša hči in danes je puloverček s kužkom, ki joka v luno in ne more zaspati eden najljubših oblačil najmlajšega sina.
Tako jaz kot otroci smo veliki ljubitelji knjigic Lile Prap, ki ima veliko zbirko knjigic vsemogočih živalic, od žuželk do največjih kraljev živali. Motiv za puloverček sem našla v knjigici Živalske uspavanke. Spredaj sem napletla kužka, zadaj pa je motiv lune.
Ker so v Craftalnici aktualne ravno živali,  pa naj bo ta puloverček v tem zimskem času moja objava za tokratni izziv.





Krpanka iz Ikejinih ostankov

Vse Ikejino blago vedno skrbno spravljam. Tudi najmanjše koščke. Te potem sestavljam, rišem, pošivam, apliciram v novo blago. To mi je prav en tak - poseben izziv. Kot bi risala slikice v sliko. Ne vem, še kaj bo nastalo iz vsega tega. Poletne torbe? Morda. 





6. 1. 12

Betsy from California

Zelo sem vesela, da je moj sončno rumeni predpasnik, pod organizacijo Nadjinega adventnega swapa prispel na drugo stran sveta, v Kalifornijo.
Betsy se mi je prijazno odzvala na moj blog:

"Thank you so much for the advent swap; I was so surprised! I do not have an apron and I am very grateful. Blessings for a peaceful 2012 to you, do you know if there is a way to translate your blog to English so I can follow? Thanks, Betsy"

Mogoče bom kdaj svoj blog zapisala tudi v angleščini, gotovo pa se bom Betsy javila na njen email in njen blog. Še enkrat hvala Nadji za njeno swap pobudo.


In English in short: I am very glad that my  sunny yellow apron arrived to the other side of the Earth, to California, to the address of Betsy.  This advent swap was idea of  Nadja.
Betsy answered me at my blog and she became my follower. 
To write my blog in English? Once, in future, maybe,... Anyway, I will answer Betsy by email... and on her blog.











3. 1. 12

Kvačkanje in kavčkanje

Pa smo v novem letu. Poprazničen teden pa se kar nekako nadaljuje...V službi in v šoli je namreč kar težko zaštartati tako kot je treba... In tako nam še vedno zelo paše kavčkanje, cartanje in dremuckanje, zraven pa še malo štrikamo, kvačkamo in se igramo z nitkami - kot rečeno, na kavču, seveda.
Kuhinjske prijemalke delam na "zalogo"
tudi naš mačkon Viki se "igra" z nitkami
Poznate pletilni mlinček? Pokažem v eni od naslednjih objav. Na silvestrski zvečer smo spletli veliko veliko vrvico iz katere bo nastalo,..ne vem še kaj



 To je gosenica. Zelo zanimiv pletilni pripomoček, primeren za otroke. Iz njega se splete vrvico, ki jo otroci uporabijo za svoje stvari,... Mala jo bo uporabila za pas, pravi.
Pa še malo štrikanja. Hitrega štrikanja, s hitro volno. :-)