29. 07. 22

Prešita odeja - krpanka - v barvah sonca in morja, kot vajenica

Ta prešita odeja je sestavljena iz ostankov rumenih in modrih kosov blaga. Vse ostanke, ki mi ostanejo od šivanj ne zavržem, kasneje jih sortiram po barvah in ko se jih nabere dovolj in je inspiracija prava se projekt prične. Velikokrat so ostanki tudi iz reciklaže starih oblačil, ki mi jih mnogi sorodniki podarijo, saj vedo, da takšne kose oblačil vedno zapeljem v nov življenski krog. (če jih ne pokradeta hčeri, ki prisegata na trajnostno modo in vintage oblačila.)

Želela sem narediti izdelek, ki bo vajenica za prešivanje, zato se z oblikami nisem pretirano ukvarjala in temu nisem namenila načrta, ampak je zgodba sproti nastajala v moji glavi. Vzorci so v pretežni meri popolnoma naključni - v t.i. crazy -nori tehniki. Sestavljena je iz 24 kvadratov in še trakom naokrog, da sem dobila ustrezno velikost. Prešita je v tehniki free motion quilting (nekako prevedeno  - prostoročnega prešivanja), ki sem se jo učila šivati s šivalnim strojem  - s posebno tačko, ki je namenjena izključno za to. Ko sem zamenjala šivanko za prav posebno šivanko za prešivanje (quilting) je šlo vse skupaj dosti lažje, šivi so bili lepši in cvirn se ni trgal. Za več podrobnosti lahko na youtubu poiščete veliko videoposnetkov kako gre free motion quilting in kaj je to crazy patchwork tehnika.

Vmes v sendviču odeje je tanka bombažna medvloga, ki se je za tovrstno prešivanje izkazala ravno prav debela in hvaležna, da je končni izdelek prijeten. Ko je izdelek  prešit, dobi črvsto in trdno strukturo in je kot nalašč za na kavč, da na njem sedim v teh vročih dnevih, ko se vsi drugi materiali sedežnega pohištva pretopli in na goli koži manj prijetni kot bombaž.
Ni komentarjev:

Objavite komentar