26. 8. 18

Poletna torta

 Ime sem torti nadela kar sama. Torto namreč vedno pripravljam izključno v poletnem času. Ne vem, kako ji rečejo drugi, mogoče jogurtova torta, strjenka, torta, ki se ne peče? Najprej jo je vedno pripravljala le moja mama. Po nekaj neuspelih poskusih v razmerju  želetina:masa,  pa sem končno osvojila recept tudi sama. Da uspe še komu, brez neuspelih poskusov, sem vse skupaj preštela, izmerila in navagala.
 


Potrebujemo:
Za oblat:
  • 2 vrsti baby piškotov (to so tisti, ki jih uporabljamo tudi za tiramisu)
  • dobrih 1oo g masla
 Za kremo:
Skupaj naj je tekoče bele kreme cca 1 liter, oz. tam nekje, vendar največ 1.2 litra. (če uporabimo dve 2 vrečki želatine). Kombiniramo lahko med sladko smetano, kislo smetano, jogurti.
Sama sem za to različico vzela:
  • 2 kisli smetani, 
  • 3 jogurte, 
  • 1 sladka smetana mala. 
Sami preizkusite, katera varianta vam je najboljša. Pri naši hiši na primer punce prisegajo na kislo smetano, midva s tamalim pa sva pristaša, da je vse skupaj malo bolj puhasto in sladko - torej več sladke smetane. Mogoče bo komu najboljša tista z največ jogurti. 

Kremi dodam še
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vanilijin sladkor
seveda potrebujemo še
  • 2 zavojčka želatine  
 
Sadje:
4-5 breskev oz. po želji drugo sadje, lahko tudi zmešate več vrst - po želji (maline, jagode, banane)  Sadje ne sme biti katero od tistih, ki ga želatina ne mara - (katero je to, piše na zavojčku želatine).


1. Pregledamo, če imamo pri hiši vse sestavine, pripravimo model za torte. Sama položim na dno peki papir.
2. Pripravimo sadje. Nanj dam žlico sladkorja, da spusti malce soka, sicer pa ni potrebe.
 3. Po navodilih iz vrečke pripravimo želatino. Za dva zavojčka želatine dodamo 8 žlic mrzle vode in pustimo, da nabrekne. Med tem se lotimo drugega dela.
4. V multipraktiku najprej zmeljemo biskvitne baby piškote in kasneje dodamo maslo, da se vse skupaj še malo zmeša in nagrudi.
5. Piškotno maso z žlico utrdimo na dno tortnega modela.
6.  Najprej penasto zmešamo sladko smetano, po želji dodamo sladkor in vanilijin sladkor. Potem nežno, ročno dodamo kislo smetano in jogurte. Kislo smetano in jogurte prej pretresem ali zmešam najprej z žličko, da so vsi lepo gladki in ne grudasti. Nežno umešamo v maso.
 7. Želatino v lončku pogrejemo in PAZIMO, da ne zavre. Preden jo vlijemo v maso, jo še malo ohladimo, da ni več pretopla. (sicer se zna smetana pričeti siriti...) V tankem curku jo počasi dodajamo v maso in pri tem stalno počasi ročno mešamo.
 8. Na koncu dodamo sadje in še malo pomešamo.
 9. Vlijemo v tortni model - na piškotni oblat.
 1o. Čez noč pustimo na hladnem v hladilniku.
 11. Torto pripravimo za rezanje. Najprej grem z namiznim nožem okrog oboda za torte (da se masa ob odklopu modela ne preterga), odklopim obod in ga odstranim. Torta se lepo reže in je osvežilna sladica za vroče poletne dni.
 12. Dober tek in sporočite,  če vam je uspelo oz. izdajte še kakšno vašo drugačno različico.


p.s. Poletje je te dni na vikend dopustu. Letni čas se počasi pričenja starati, vendar je še dobrega zdravja, boste videli. Danes je v gorah zapadel sneg in ohladilo se je na 15 stopinj. Mogoče je prav to razlog, da sem danes - že res bolj proti koncu poletja končno sestavila objavo in poiskala gornje fotografije. 

2 komentarja:

  1. Nisem vedela, da se take "strjenke" lahko naredi tudi s kislo smetano, moram probat. Zelo dobra sladica bo tudi za pozimi. Sicer pa ja končno, da se je shladilo. Ko sem bila še mlajša se spomnim, da so govorili, da je bil včasih na Stolu vsak mesec sneg. Sedaj je pa cel šov, ker je včeraj snežilo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super recept. Mene spominja na šarloto, s tem da je narejena z roladami in skuto, drugače pa je efekt podoben. Nisem se ti še uspela zahvaliti za darilce - čudovito in Mija je nora na vonj mila, ga ves čas odvij ain zavija in duha ;). Hvala, zlata si!

    OdgovoriIzbriši