28. 9. 15

Puhna luna

Puhna luna
Kakšna luna?
Tako in pravilno "po naše" znamo zaviti samo v našem koncu in še malo okoli po Soči gor in dol.
Nikoli vam ne rata, da bi pravilno ponovil Ljubljančan, Gorenjc,... Ni šans. Ne obvladate širokih ojev in ujev in polujevinojev.

Pravijo da polna luna deluje dva dni prej in dva dni potem.

Tamala sredi belega dneva, na zadnjo septembersko nedeljo prepeva: I am dreaming of a white Christmas... Na ves glas. Zraven potegne še Tavelika. In še malo poplesujeta zraven, mahata z rokami, kot da bi padal sneg...Obe kmalu najdem v sobi v sestavljanju origami figuric, ki jih zlagata po Karlovem kožuščku.

Medtem ko Tamala rešuje množico računov iz matematike se  pozibava  po stolu, glava buta gor in dol in ona prepeva: Nismo čisti smo samo oprani, v naših prsih bijejo možgani,.. 

Ojej.

Potem je končno prišla.
Naša puhna luna, ki je s svetlobo razbijala v okno spalnice. Tamala je bila s sosedo zmenjena ob štirih. Ob štirih zjutraj, ko bosta pili vroč kakav, in gledali polno luno, rdečo krvavo luno in lunin mrk.
Ker punca sredi noči ropota kot sredi belega dne se zbudi še mož, ki ga izpod odeje vprašam, če je oblačno ali jasno. "Kristalno jasno," pravi. In vstanem še jaz. In zbudimo še Tamalega, ki je že zvečer cvilil,... da bi tudi on rad videl lunin mrk,... da naj ga zbudimo, ker on hoče to nujno videt...
V trenutku je bil zbujen. Čez pižamo sem mu nadela zimsko bundo in ga peljala na balkon. Počakala sem, da jo je sam našel na nebu, ko je naglas rekel "uauuuuu".
Kmalu se je vrnil v posteljo. Izprosil si je " a lahko grem v vajino?". Skupaj smo zadremali do jutra.

Tamala in soseda pa sta še naprej klepetali, ropotali in pili vroč kakav. Dokler se luna spet ni v celoti narisala na nebo in kmalu legla za Matajur.


1 komentar:

  1. Jap, tale krvava luna res deluje. Najbolj zgleda, da pri nas v službi.... :-))

    OdgovoriIzbriši