9. 2. 15

Nedeljski kolač

 Kot obljubljeno vam prepišem in opišem moj improviziran recept (beri 2 v enem) Sestre Vendeline. Receptura in količine bodo enojne, za en kolač. Lahko pa se lotite tudi mojega nedeljskega podviga, ko sem testo naredila dvojno, da se je testo v pečici zbohotilo čez model in skozi luknjo v sredini capljalo na dno pečice in se smodilo. Grr,... sem se že ustrašila, da se je vse skupaj zažgalo, saj sem tudi timing zaradi večje količine malo podaljšala. Zato vam bolj priporočam, da testo raje spečete kar enojno in ga razdelite na polovico, enega pustite v belem, drugega pozamorčkate z grenkim kakavom. 

  • 9 dag masla (izberite najboljšega in ne margerine!)
  • 14 dag sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1/8 l mleka
  • 3 jajca
  • 2 žlici ruma
  • 25 dag moke
  • 1 pecilni prašek

varinate - "nedeljski kolač" v črno belem, z rozinami, s kandiranim sadjem, z dodanimi mletimi orehi, z dodanimi sesekljanimi orehi ali orehi v celem, z dodanimi koščki čokolade, z dodanimi mm bonboni (nisem še probala), z dodanim sadno marmeladnim nadevom v sredini (nisem še probala),.. moram končat,...ker lahko pridem do ideje, ki to ne bo več in bo glupa - bi rekla kakšna naša najstnica ;)

 Penasto umešamo maslo in sladkor (100g), dodajamo rumenjake, vanilijev sladkor. Še prej (jaz beljake vedno prej in prvo stepem, zato, da ne pomivam metlic) ločeno stepemo sneg z dodanim sladkorjem (40g sladkorja pustimo za sneg).
 Dodamo, rum, kasneje izmenjaje moko presejano s pecilnim praškom in mleko.
Testo razdelimo na polovico, v eno polovico dodamo grenki kakav (cca 2 žlici). Zmešamo .
Polovico snega iz beljakov dodamo beli zmesi.
 Drugo polovico snega zmešamo v temno kakavovo zmes.
 Testo izmenično (najprej črno, potem belo) položimo v model, parkrat s kuhalnico potegnemo po zmesi, da se morda v vzorcu narišejo vijuge in vzorec. Pečemo pri 180-200 stopinjah cca 35-40 minut. Pred tem prebodemo s pletilko. Če je pletilka suha in se nanjo ne lepi testo je kolač pečen.
 Kolač je najboljši svež, dober in okusen pa je tudi čez par dni, ko zadnje koščke pomočimo v čaj ali belo kavo.
p.s - fotografije črnobelega kolačka nimam, ker sem pozabila, in smo ga že fino razrezali in potalali, hkrati pa je oblika zaradi visokega dvojnega štuka čudna in neprimerna za foto session. Drugič. ;)

1 komentar:

  1. Pri nas temu rečemo metka ali pa marmorni kolač. Je pa dober ne glede na to kaj "vržeš" notri ;)

    OdgovoriIzbriši