- 9 dag masla (izberite najboljšega in ne margerine!)
- 14 dag sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1/8 l mleka
- 3 jajca
- 2 žlici ruma
- 25 dag moke
- 1 pecilni prašek
varinate - "nedeljski kolač" v črno belem, z rozinami, s kandiranim sadjem, z dodanimi mletimi orehi, z dodanimi sesekljanimi orehi ali orehi v celem, z dodanimi koščki čokolade, z dodanimi mm bonboni (nisem še probala), z dodanim sadno marmeladnim nadevom v sredini (nisem še probala),.. moram končat,...ker lahko pridem do ideje, ki to ne bo več in bo glupa - bi rekla kakšna naša najstnica ;)
Penasto umešamo maslo in sladkor (100g), dodajamo rumenjake, vanilijev sladkor. Še prej (jaz beljake vedno prej in prvo stepem, zato, da ne pomivam metlic) ločeno stepemo sneg z dodanim sladkorjem (40g sladkorja pustimo za sneg).
Dodamo, rum, kasneje izmenjaje moko presejano s pecilnim praškom in mleko.
Testo razdelimo na polovico, v eno polovico dodamo grenki kakav (cca 2 žlici). Zmešamo .
Polovico snega iz beljakov dodamo beli zmesi.
Drugo polovico snega zmešamo v temno kakavovo zmes.
Testo izmenično (najprej črno, potem belo) položimo v model, parkrat s kuhalnico potegnemo po zmesi, da se morda v vzorcu narišejo vijuge in vzorec. Pečemo pri 180-200 stopinjah cca 35-40 minut. Pred tem prebodemo s pletilko. Če je pletilka suha in se nanjo ne lepi testo je kolač pečen.
Kolač je najboljši svež, dober in okusen pa je tudi čez par dni, ko zadnje koščke pomočimo v čaj ali belo kavo.
p.s - fotografije črnobelega kolačka nimam, ker sem pozabila, in smo ga že fino razrezali in potalali, hkrati pa je oblika zaradi visokega dvojnega štuka čudna in neprimerna za foto session. Drugič. ;)
Pri nas temu rečemo metka ali pa marmorni kolač. Je pa dober ne glede na to kaj "vržeš" notri ;)
OdgovoriIzbriši