5. 11. 13

Jabolčna sonatina

Jaz sem olupila jabolka in jih narezala na četrtine.  Sine iz prvega razreda,  je četrtine jabolka rezal na polovice. In sva se igrala "jabolčno matematiko".
 Jabolko je bilo najprej celo, potem je šlo na polovico, iz polovice sta nastale dve četrtini in iz štirih četrtin sva jabolko lahko spet sestavila v celoto in jo skrila v svojo dlan.  
On je iz mojih četrtin dobival osmine...ugotovila sva, da je ena četrtina dve osmini in da je osem osmin eno celo jabolko... in potem se je on domislil, da je to isto kot note... in je potem svoje osmine preimenoval v osminke, moje pa so bile četrtinke in polovica jabolka je bila polovinka in celinka je bilo eno celo olupljeno jabolko...
Na koncu sva sestavila note iz jabolk, iz četrtink in osmink... in zapela kot v glasbeni šoli.
Potem sva skuhala osminke in še kakšno četrtinko v kompot... v jabolčno sonatino :)



9 komentarjev:

  1. Mislim, da se boš poleg tvojega malega še marsikaj naučila. Tale glasbeno matematična jabolka so že pravi dokaz, da tvoj sine uporablja glavico :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. pri svakinji takole jedo pico in pojejo osminke s polnimi usti :) luštni ste.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Okrogle reči, so pa pri nas ura. Tako je Mali rekel nedavno nazaj: "Pojedli smo že 15 minut tvoje torte, mama!" :)

      Izbriši
  3. :) Tole si bomo pa sposodili, note za sonatino, namreč :)
    Bodo bolj z veseljem pomagali v kuhinji, ko bo vse imelo svojo melodijo... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. :-) jaaa težko je tele četrtinke, polivnke in ostalo navlako razložiti malim bučkam. Odlično si se znašla .-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Luštno matematiko sta imela :) Pa ne da v prvem pri vas že o četrtinah govorijo? V glasbeni ja, ampak v šoli? Upam, da sta to kuhala bolj zaradi not.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Jabolčna matematika" se je zgodila čisto spontano, brez posebnega načrta sva zraven začela klepetat..,in dovolila sem mu rezati le četrtinke in ne polovice. Seveda se v šoli ne učijo o četrtinah,... je pa res, da Malega matematika kar fascinira in polovice in njihove polovice in tako naprej so bili kar prava debata zanj. V glasbeni šoli pojejo tako, da so debelejše žoge bolj dolge kot manjše... te se počasi spremenijo v pobarvane in nepobarvane note in tiste z repki... da se z njimi da računat, ga pa tudi kmalu čaka...

      Izbriši
  6. O hudo lepo sta to osvojila:)matematika povsod...hihi.....

    OdgovoriIzbriši
  7. Čist najboljša sta! Združita matematiko, glasbo in kuharijo v en prijeten skupni dogodek. Mali se bo čez desetletja gotovo spominjal! Čarobne trenutke imate pri vas, prav zares.

    OdgovoriIzbriši