20. 10. 13

Vicenza med ustvarjalkami

Mesto Vincenza je med mnogimi slovenskimi ustvarjalkami sinonim za en dober čvekaško ženski izlet na sejem,  na kateremu med štanti lahko hitro zgubiš razsodnost in med izdelki, med katerimi dokončno ugotoviš v kateri razred "osnovne šole Patchworka" sapadaš. Prav Patchwork je v Vincenzi  na prvem mestu.
Jaz sem bila v Vincenzi prvič. Ustvarjalni sejem se tam odvija dvakrat letno in ga vsakič obišče vedno več Slovenk. Tudi letos nas je bilo po mojem mnenju ogromno!

Poleg glavnega patchworka ali bolje quiltinga, tam rastavljajo vse mogoče reči, ki smo jim enkrat rekli ročna dela. Sejem lahko prevedemo v Spretnosti ali pa DIY, "naredi si sam razstavišče".  Na sejmu niso razstavljene reči, ki zadevajo običajno šivanje. Recimo, da takemu šivanju rečemo ustvarjalno šivanje. Med ročna dela sodijo seveda obvezno kvačkanje, pletenje, križkanje, vezenje,.. Potem so tu izdelki iz filca, polsteni izdelki, vse za verižice, čestitkarce, papirčkarce, fimofile in na koncu še torte v slaščičarskem oddelku sejma... Gotovo sem kaj pozabila, saj sva s kolegico v popolni deorientiranosti na velikem sejemskem prostoru ugotovili, da si po več kot šestih urah nisve ogledali vsega... K sreči sva čisto na koncu naleteli na An-jo, izkušeno obiskovalko sejma , ki me je na izlet tudi povabila.

Bilo je vredno ogleda! Moje navdušenje in čudenje delim tudi tukaj.
To je bila kot pika na i ali bolje "najboljši čokolatin na vrhu torte" vseh mojih oktobrskih praznovanj.  

Vabljeni na razstavo, vzemite si čas.. ;)

 Patchwork koščki se prodajajo v FQ (četrtina jarda) flikcah velikih 50 krat 55 cm. Ojej,.. koliko jih je bilo... sortiranih po barvah, po različnih tematikah kot so živali, otroci, šivanje, srčki, pike,...

Slika iz tekstila - najbrž ni pravo ime tapiserija, saj je ta tkana...na sliki spodaj pa je iz raznih koščkov blaga, prešita in pošita v različnih šivih. Barve in oblike so mi zelo všeč. 
 Koliko barv je bilo pri tej stojnici, kjer sta bila glavna ustvarjalca dva moška. 
To sem si zapomnila zato, ker je bilo moških na sejmu zelo malo. Otroci in dojenčki pa največji revčki. Ne vozite na take reči malih otrok!
 Predstavitev raznih pletilskih rekivzitov in tehnik pletenja.
Veliko volne, pisane volne,.. največ takšne, kjer pulover ali kapo spleteš tika-taka. Novi materiali v pletenju je čisto nov, drugačen moment, ki pletenje postavljajo na moderno, visoko ustvarjalno raven. 
Pisana volna v flourescenčnih barvah pa je sinonim za kvačkane kape, ki so menda zelo popularne med kajtarji, deskarji,... pa tudi drugače so te kape trenutno najbolj moderne med vsemi kvačkanimi izdelki.
Nabavila sem si nekaj FQjev in danes našla nekaj spletnih naslovov trgovin rastavljalcev. Na trenutek se mi je zazdelo, kot da bi kupovala suvenirčke. Pozorno. Nisem vedela, kaj bi izbrala in mogoče pozabila na dejstvo, kaj res rabim in iščem.
 Še ena stenska dekoracija, ki me je fascinirala s pomirjujočimi oranžnimi odtenki.
 To je Quilt iz stojnice, kjer sta šefa dva moška. Jap, prav zato vem.
 Tudi papičkarce so na sejmu seveda zraven. Mogoče bom malo poenostavila idelavo svojih papirnatih korald   in uporabila namesto zobotrebca daljše paličice...
 Tale fiat činkuečento je bil glavna atrakcija razstave. Uganete zakaj?
Ups, pa tako sem trudila, da se nisem prekršila..;) Veliko stojnic je bilo namreč takšnih,  kjer je bilo fotografiranje prepovedano . Zraven je visel napis "no foto"... ker so... "ljubosumni" na svoje pogruntavščine in zaščitene izdelke... No,.. prav je tako!
Pravi quilt v tradicionalnih oblikah. Mogoče bo sedaj tudi drugim postalo jasno, kaj je to quilt. Meni namreč dolgo to ni bilo čisto jasno.
 Na sejmu se lahko udeležite tudi delavnic, ki jih je veliko.
 Veliko razstavljalcev je razstavljalo in prodajalo izdelke za bližnji čas, ki bo postal kmalu noro aktualen...
 Ko sem zagledala te ribe sem se spomnila na tropski akvarij na Dunaju.
 Poleg delavnic lahko na sejmu vidite tudi predstavitve raznih izdelkov s pomočjo rekvizitov. V konkretnem primeru je to prav posebno ravnilo, s katerih je izdelava take slikice "mala malca".
Obiskovalci s kovčki so na sejmu prava atrakcija. O tem vedo povedati tudi vse dosedanje obiskovalke. Gužva je bila velika, umikati in spotikati pa smo se morali tudi mnogim takim s kuferčki, ki so v njih tovorila vse; od sendvičev, vode in nakupljenih reči.
Simpatične aplikacije v slikah. Trik je v "aplikacijskem papirju", za tiste, ki tega ne veste. To sedaj ve tudi moja kolegica :) Obisk takšnega sejma je dober prav zaradi tega, da zveš nove stvari, kakopak drugače :). Aplikacije so za mnoge ustvarjalne projekte tako hvaležne.
Obiskovalci smo posedali kar po tleh, po stopnicah, ma vsepovsod.  Noge pečejo in nasvet, da je dobro imeti s sabo "kavo v termusu" je prišel še kako prav. Moja se je polila v avtu.. in o tem vam lahko napišem prav posebno objavo,.. kolegica je k sreči imela šest doz, ki so naju držale pokonci.
Tole je bil velikanski koledar... A veste, da delam tudi jaz enega? Manjšega, seveda...Začela sem aprila,... Pokukajte med vezenje...
Manjka mi črna prejica za oktobrskega netopirja in ne boste verjeli, da sem jo iskala pri vsaj treh razstavljalcih. Med velikansko punudbo na ringlšpilih prejic za vezenje ni bilo črne. Tudi kolegica, ki je bila z mano ni mogla verjeti, da obstajo vse različice sivo črnih variant,.. črne pa ni. In ko sem vprašala za "nero",.. so rekli da pride "domani pomeriggio".  
Kolegica mi je pravkar poslala sms, da ima "črno ljubico". Super! In jaz ji sms-jam nazaj še štorijo o "črnem kapotu",... ki bi ga jutri zjutraj iskala, ko bi se mi mudilo v službo. (drage gostiteljice z gorenjske vedo o čem govorim.. drugi pa boste to vedeli po naslednji objavi, ki ji lahko dam naslov : "Polita kava, tepih in kapot."


To je pa slika iz slaščičarskega dela. Veliko tort iz tiste plastelinčarske ticino mase...Ma našim ni fina...
 Pletenje... s sabo drugič vzamem še mamo.
 Zakaj se mi zdi, da sem to sliko videla že nekje na spletu? Spet eden pravi, tradiconalni quilt, v tradicionalnih barvah in koščkih "ameriškega blaga".
 Oktobra so glavne buče in netopirji, posebej čez lužo...
 Simpl tehnika, ki mi je bila simpatična in sem jo pofotkala in "memorirala".
 Zvezda in zraven piškotki in tortica iz filca... nič za pojest, samo gledat!
 Čudovite vijolično rozasto oranžne rdeče barve. Pa pravijo, da naj ne bi pasale skupaj?!
 Še ena od delavnic nekih papirnatih košar. Nekaj predstavitev je bilo tudi pod sloganom "reciklirajmo"! Všečkam!
 Tekstil kot umetniška tehnika. Seveda! Vi nimate pojma, kaj je bilo sešito v to sliko.
 Ameriško blago je drugačno od običajnega... "našega". To mnoge od nas sedaj že vemo. Ameriško je debelješe, kompaktnejše in se prodaja v jardih, to je v širini cca 110 cm. Blago se lahko prodaja tudi v rolcah s trakovi imenovanih jelly rolls in celo v grisinih (za te pa še nisem slišala, da obstajajo), daljših svitkih blaga v velikosti grisina po 1 EUR.
Reportažo s sejma zaključujem s še eno stensko tapiserijo, ki paše mojemu prazničnemu oktobrskemu času, ko so glavne barve kostanja, pisane barve gozda in malega ognja v peči. 
Letos je oktober še posebej zabaven in lep!

11 komentarjev:

  1. Wow...super si vse to prikazala in reportirala. Tudi jaz sem bila včeraj na sejmu in moram povedati, da je bilo res kaotično. Sama sem bila bolj usmerjena na "papirčkanje". In seveda sem se težko uprla štampiljkam, papirčkom in dodatkov, ki so bili itak pretirano dragi. Posledično imam danes zapravljalnega mačka. Vendar se je izplačalo. Edino kar mi je žal je to, da se osebno (pa tudi na videz) ne poznamo...lahko bi izkoristili sejem za prijetno druženje umetniških dušic. :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ej, tole ni za javno objavo...napiše se Vicenza, ne Vincenza!! Ta resen komentar še pride....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jebela cesta, ... (pa še javno povem, da sem užaljena in razočarana, ker je Slakonja ukradel družinsko kletvico mnogih z našega konca..) ... pa toliko sem guglala kako se prav napiše, .. da ne povem, da so bile vse glavne misli zadnjega časa prav v Vi(n)cenzi.

      Izbriši
  3. Zelo lepa reportaža. Meni bi bilo potrebno na vhodu vzeti denarnico... Pa zgubila bi se - čist ziher :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma, je bela cesta:-) kolk je tega treba pregledat,ej:-) :-) :-) :-)
    Samo žal ti je lahko, da tvojih super objav ne kopiraš tud v zapiske na fb:-) pa če bi poskusla..

    Objem za to reportažo!
    Lp
    Ina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga moja, eh, ni mi žal... pa še znam ne, pa še na Fb ne maram bit, ker me potem non stop nekaj čekira in opozarja in pošilja dobrodošlice, ko me dolgo ni tam,.. ma ne vem,...bolj neodvisna in svobodna sem tukaj :)

      Izbriši
  5. Grrrrrrrr zakaj nisem vedela za ta sejem.....:(:(žalostna sem:(:(.....prosim kdaj je naslednji:) PROSIM NUJNO MI SPOROČIT:)
    aja slike so superca in fovšijo zganjam:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ej, še meni je žal da nisi vedela. :o Pomladi bo naslednjič, sporočimo...

      Izbriši
    2. Naslednji je od 20. do 23. februarja 2014.

      Izbriši
  6. Menda je 22.2.2014....sem že pozanimala ker nesmem zamuditi in sploh nisem vedele da kaj takega obstaja tako blizu nas....podobni sejmi so na nizozemskem......ampak jaz že šparam novce za šopimg:):).......

    OdgovoriIzbriši
  7. Ha,ha, nekaj let prepozno, pa bom vseeno pokomentirala:). Pred nekaj dnevi mi je Mojca (mojadarila) omenila, da gre v Vicenco, pa nisem vedela zakaj in se mi tudi ni zdelo primerno, da jo vprašam. Potem vidim, da je napisala Katarina na FB, da bi šla in komentarje deklet. Pa sem si mislila, da bi bilo dobro pogledati na googl. Naletim na tvojo "reportažo" in jo z veseljem in zanimanjem preberem. Sedaj mi je pa jasno, zakaj vse tja drvi:). Lepo si opisala v sliki in besedi, hvala, tako smo prosvetljeni tudi tisti, ki o tem nismo imeli pojma. Lep pozdrav, Andreja V.

    OdgovoriIzbriši