14. 3. 13

Kruhasti polžki

Take polžke iz najbolj bele moke je že davno tega pekla moja nona. Polžke iz mleka in bele moke.  Najboljši so topli ali  bolj po pravici povedano...direkt s pečice ;) in moj D. se naslednje jutro čudi,  kam je šel ves kruh in ne more verjeti, da smo ga toliko pojedli že zvečer, na kavču. To so po našem mnenju najboljši kruhki na svetu! Mala mi je enkrat rekla:"Mama ta kruh je takoooo... preveč dober!" :)


Tokrat sem sestavine merila in beležila - posebej za to objavo - sicer pa sama vedno delam kar bolj na uč,..a  mi vedno uspe :)  Uporabila sem vrečko suhega kvasa, čeprav običajno vzamem sveži kvas, a tokrat sem morala vzeti rezervnega. Kot običajno se mi je pri pekariji pridružil Mali, ki je vztrajal, da mi bo pomagal... Ojej, pa ravno danes...

Potrebujemo:
  • 600 g moke (najbolj bela med belimi)
  • 1 vrečka suhega kvasa 
  • žlička sladkorja
  • 4 dl mleka
  • sol 
  • kapljica olja
Kot običajno je gnetel pomočnik. Tule je najprej podrobnosti o mojem pomočniku....c/p od tule    ...aparat za peko kruha, v katerem že dolgo ne pečem več, mesim pa v njem vsa kvašena testa, ki v njem tudi vzhajajo. (pice, kruhi,..) Kot najbrž veste ta mašinca najprej greje, potem meša, potem gnete, potem vzhaja in potem začne peči. Zadnjo fazo odmislite, za vse ostalo pa izberite program,  kateremu "boste kos". Če imam vse pripravljeno delam na hitrem programu, če pa se obotavljam, za vsak slučaj... uporabim daljšega... to logistiko prepušam vam samim. (sama imam mašinco preizkušeno, tako da vem, koliko je časovnica na tajmerju, ko začne peči,..in do te minutaže  ne sme priti!...)

 Spodaj nalijemo mleko, dodamo moko, v en kot damo kvas + sladkor, v drugi kot po daljši diagonali pa sol in kapljo olja. Pomočnik naj testo zgnete, v mašini pa naj tudi prvič vzhaja.
Testo previdno vzamemo iz mašine in ga položimo na leseno desko.
 Testo zrežemo na polovico, potem obe polovici na polovico in  potem vse kose  na 2 ali 3 kose, .. po želji,.. da dobimo približno enake kose testa.
Testo z roko oblikujemo v podolgovato omleto.
Omleto pokapljamo z nekaj kapljicami olja
 Olje razmažemo po celi površini.
 Zvijemo v polžek. (tega sem zvila sama in ne Mali kuhar)
 Položimo v pekač, ki smo ga namazali z malo olja.
 2. vzhajanje: Sama pekač položim v toplo pečico na 25-30 stopinj, kjer pustim cca pol ure, da polžki primerno narastejo.
 Pečem pri 180/200 stopinj celzija dobre pol ure.
 Zvrnem jih iz pladnja, pokrijem s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladijo.
 Njam njam. Najboljši je kot rečeno še topel, lomljen, odtrgan, nikakor ne zrezan, ...to z nožem lahko počnemo šele naslednje jutro, priporočam dobro domačo marmelado ali gozni med. 



7 komentarjev:

  1. O marička...obožuej vonj po sveže pečenem kruhu in tvoji polžki izgledajo tako MmmMmm... Zelo lepo si prikazala pripravo in hvala za recept...se mi že cedijo sline... :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ujej, kakšne lušte sem dobila. Najraje bi šla domov pečt ;)
    Hvala za recept in nazorno objavo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole pa tako slastno izgleda. Mislim, da se bom tega projekta kaj kmalu lotila.
    Hvala za recept. Lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Njami,kolk si prijazna da deliš slastne dobrote s sliko in besedo:-)
    Dišiiiiii,
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  5. A si tako prijazna in 'izdaš', katero moko uporabljaš? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Misha; najboljšo moko - jaz vedno vzamem tisto na kateri piše Primorska moka - najbolj bela med belimi. Ne boš zgrešila tudi s kako drugo; le ne uporabi cenene.

      Izbriši
  6. To bo pa kmalu narejeno .Hvala!
    lp,Jelka

    OdgovoriIzbriši