Take polžke iz najbolj bele moke je že davno tega pekla moja nona. Polžke iz mleka in bele moke. Najboljši so topli ali bolj po pravici povedano...direkt s pečice ;) in moj D. se naslednje jutro čudi, kam je šel ves kruh in ne more verjeti, da smo ga toliko pojedli že zvečer, na kavču. To so po našem mnenju najboljši kruhki na svetu! Mala mi je enkrat rekla:"Mama ta kruh je takoooo... preveč dober!" :)
Tokrat sem sestavine merila in beležila - posebej za to objavo - sicer pa sama vedno delam kar bolj na uč,..a mi vedno uspe :) Uporabila sem vrečko suhega kvasa, čeprav običajno vzamem sveži kvas, a tokrat sem morala vzeti rezervnega. Kot običajno se mi je pri pekariji pridružil Mali, ki je vztrajal, da mi bo pomagal... Ojej, pa ravno danes...
Potrebujemo:
- 600 g moke (najbolj bela med belimi)
- 1 vrečka suhega kvasa
- žlička sladkorja
- 4 dl mleka
- sol
- kapljica olja
Spodaj nalijemo mleko, dodamo moko, v en kot damo kvas + sladkor, v drugi kot po daljši diagonali pa sol in kapljo olja. Pomočnik naj testo zgnete, v mašini pa naj tudi prvič vzhaja.
Testo previdno vzamemo iz mašine in ga položimo na leseno desko.
Testo zrežemo na polovico, potem obe polovici na polovico in potem vse kose na 2 ali 3 kose, .. po želji,.. da dobimo približno enake kose testa.
Testo z roko oblikujemo v podolgovato omleto.
Omleto pokapljamo z nekaj kapljicami olja
Olje razmažemo po celi površini.
Zvijemo v polžek. (tega sem zvila sama in ne Mali kuhar)
Položimo v pekač, ki smo ga namazali z malo olja.
2. vzhajanje: Sama pekač položim v toplo pečico na 25-30 stopinj, kjer pustim cca pol ure, da polžki primerno narastejo.
Pečem pri 180/200 stopinj celzija dobre pol ure.
Zvrnem jih iz pladnja, pokrijem s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladijo.
Njam njam. Najboljši je kot rečeno še topel, lomljen, odtrgan, nikakor ne zrezan, ...to z nožem lahko počnemo šele naslednje jutro, priporočam dobro domačo marmelado ali gozni med.
O marička...obožuej vonj po sveže pečenem kruhu in tvoji polžki izgledajo tako MmmMmm... Zelo lepo si prikazala pripravo in hvala za recept...se mi že cedijo sline... :))
OdgovoriIzbrišiUjej, kakšne lušte sem dobila. Najraje bi šla domov pečt ;)
OdgovoriIzbrišiHvala za recept in nazorno objavo.
Tole pa tako slastno izgleda. Mislim, da se bom tega projekta kaj kmalu lotila.
OdgovoriIzbrišiHvala za recept. Lp
Njami,kolk si prijazna da deliš slastne dobrote s sliko in besedo:-)
OdgovoriIzbrišiDišiiiiii,
Lp
A si tako prijazna in 'izdaš', katero moko uporabljaš? Hvala!
OdgovoriIzbrišiMisha; najboljšo moko - jaz vedno vzamem tisto na kateri piše Primorska moka - najbolj bela med belimi. Ne boš zgrešila tudi s kako drugo; le ne uporabi cenene.
IzbrišiTo bo pa kmalu narejeno .Hvala!
OdgovoriIzbrišilp,Jelka