19. 10. 20

Pri treh mlinih

Pri treh mlinih ob robu Kobarida teče reke Idrija, ki nima nobene veze z mestom Idrija  na drugem koncu roba statistične regije naše Goriške. Z bližnjo vasico Idrsko je povezana zato, ker se reka Idrija tam blizu Idrskega izlije v reko Sočo. To je mala rečica, ki izvira izpod Matajurja, tam nekje med Robičem in Hišo Franko. Robič  je poslednja vas na državni glavni cesti v Italijo, v Hiši Franko pa veste da kuha Ana Roš. 

No, naša rečica Idrija se kmalu po izviru prične vleči po Kobariškem blatu, kjer so jo meliorirali v kanal, da ne povzroča več poplav ob veliki povodnji. Ob vznožju Matajurja pri Kobaridu, tam pri Malnih, pri starih ostankih treh mlinov dobi večjo hitrost in skoraj prave brzice. Tam je svet temen, vlažen, mahovit a  čaroben, ko skozenj posije svetloba. 

Pozno sva se spravila na sprehod, bilo je že pozno nedeljsko popoldan, ko se je oblačnost dvignila in je za kratek čas posijalo sonce. 

Takšen je bil najin sprehod na tega dneva in leta dan. Dvajset let že štejeva, večkrat pozabiva, včasih zapijeva, dostikrat nama je skoraj v nemar. Letošnjega si bova še kako zapomnila. To na koncu ni bil Mauricius,...to je bil le pozni nedeljski sprehod do starih mlinov, do gozda in naokrog.



Ni komentarjev:

Objavite komentar