17. 1. 16

Vikendi nogavic in skokov

Ta vikend sem zaključila s pletenjem prve nogavice in mogoče uspela, da so navodila napisana na način, ki bo koristil in prišel v pomoč še komu.
Vedno ko pletem, običajno gledam smučarske skoke. In običajno je tudi vedno zlata medalja :) Tudi ta vikend je Prevc dobil veliko zlato medaljo svetovnega prvenstvu v poletih. Mogoče me bodo letošnje pletene nogavice spominjale prav na njegove zlate medalje in na mojo vneto štrikarijo.

DSC_8245

8 komentarjev:

  1. Lepe nogavičke. Tudi jaz sem ta vikend kvačkala in navijala za naše Orle.

    OdgovoriIzbriši
  2. Veš kaj, šla sem na int. stran Buttinette in skoraj nisem mogla več delat. Kar potopila sem se in zunaj so čakali :)).
    Imam pa težave z registracijo. Nisem mogla naročit, ker me pri podatku PLZ / ORT ne spusti. Ort že velja, kaj moraš pa pred njim napisat , pa nimam pojma. A ti nisi imela težav. Ne velja ne poštna št., nič. Bom verjetno poklicala.
    Glede na tiste volne, bom štrikala samo še nogavice :)):

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pravijo, da Butinette pošilja tudi v Slovenijo, do nedavnega pa je le v Avstrijo, Nemčijo. Meni pošljejo na naslov sestrične v Avstriji, tako da nisem imela težav, saj sem javila njen naslov...

      Izbriši
  3. Tele nogavice res obvladaš tako dobro kot Prevc Skoke.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ti kar štrikaj, da bo Prevc še naprej zmagoval. :-))

    OdgovoriIzbriši
  5. Tko sem bila neučakana zaradi simpatične volne za nogavice, da sem jo kar nabavila v Avstriji. Jih imajo, ne sicer v groznem izobilju, kot net, ampak je. In sem kar začela. Ena neznanka. Pomembno je ,koliko zank nasnuješ ob peti pred stiskanjem za nart. Jaz sem jih preveč in je prišlo preohlapno čez nart in ni lepo. Bom podrla. Sem imela 48 zank ( malo debelejša volna, če jih hočem imeti namesto copat) ,razdelila sem po formuli za peto. Nasnula sem jih pa na vsako strani še 14.In sem imela 14+14+14, 24 pa nad nartjo.( Potem je pa trajalo, preden sem vse združevala vsako drugo vrsto do skupnega števila 24 kot jih je bilo na skupni igli nad nartjo. In zato je prišlo preširoko.
    Kako naj vem, koliko zank naj na straneh pete nasnujem ?
    hvala, če mi lahko svetuješ, sicer pa samo izkušnje.
    Lp,
    diana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa poglejmo - 48 zank imaš na začetku; peto zadaj delaš torej na 24 zank. Peto spodaj pričneš na narobni strani (hrbet)z 1krajno, 13 levih, 2 levo skupaj, 1 leva; obrneš pleteš v desno - 1krajna, 5 desnih, 2desni skupaj, 1desno, obrneš, ponavljaš, nabiraš dokler ne nabereš vseh petelj. Peta spodaj je tako zaključena. Mislim, da te muči "nabiranje petelj"- torej jaz bi jih nabrala enih 14-16; odvisno koliko vrst "pete zadaj" si naredila in kako visok ali nizek nart ima noga. Preden začneš plesti nart bi morala imeti prav toliko zank kot pišeš. Mogoče se tu ne razumeva, pleteš do takrat dokler ni VSEH zank natačno 48. Ali si jih imela toliko, ali si jih imela še več? Da ni že tu kaj narobe, sicer se mi 14 zank na vsako stran ne zdi preveč. Pravilo je tako, da jih daš kolikor gre oz. to lahko prilagodiš tudi na višino narta - eni imamo bolj visok nart, drugi čisto nizek in ne bo na nartu nikoli tiščalo. Upam, da sem ti kako pomagala.

      Izbriši
  6. Ja, hvala za razlago, ampak točno tako sem naredila, kot pišeš. Vse nabrane zanke sem porabila in mislim, da jih je 14 preveč. V bistvu je 3x 14. Dve stranski in 14 od pete. Seveda, bi morala preštet vrste, pa krajnih zank nisem delala tako lepih, da bi vedela, koliko vrst je bilo. Saj na koncu izdelane narti sem spet imela 48 zank. Pa še to sem zafrknila, nisem delala patenta z debelejšimi, ker je že 5 debela, potem ko sem šla na desne, se je pa razširilo v pravo krilce na koncu patenta. Nadaljevati bi morala s 4, pa je nisem imela. Vsaka šola je dobra, da postaneš mojster. Sporočim, kako bo.

    OdgovoriIzbriši