7. 1. 16

Kako pletem nogavice


Moj "načrt" za pletenje nogavic je povzet po najbolj enostavnem in običajnem modelu, ki sem ga našla na spletu in sem ga že dodobra osvojila, zato ga rada delim tudi z vami in s svojimi prijateljicami iz kluba ročnih del.

DSC_7997


Potrebujemo - manj kot 100 g volne za nogavice (zavisi tudi od velikosti in višine nogavice), pletilke št. 2,5 in 3 ali pa 2 in 2,5. (Sama običajno tudi malo zamešam pletilke in imam 2 taki, 2 drugačni)

Nasnujemo npr. 56, 60 petelj oz. 64, 68,.. (obvezno deljivo s 4) predlagam, da to pogruntate same, koliko bi glede na debelino in način pletenja najbolj ustrezalo. Lahko naredite tudi poskusni vzorček in malo premerite. Lahko si pomagate s tole tabelo.

Nogavice običajno pletemo s petimi pletilkami (4+1) - čeprav sama na začetku nogavico pletem s 3+1 pletilkami, po končani peti pa pletem s 4+1. Lahko pletemo tudi z okroglimi pletilkami, kjer uporabimo magic loop finto. Vendar v tem primeru v fazi prstov moramo uporabiti 4+1 pletilke, ker je obseg premajhen. 

Uvodna faza:
  1. S pletilkami št. 3 (večjo številko) nasnujemo 60 petelj (oz. ustrezno število, deljivo s 4). Pletemo v rebrastem vzorcu - 2 levi, 2 desni. Prva dva kroga pletemo v višji številki pletilk, kasneje zamenjamo z nižjo številko - v tem primeru s pletilkami št. 2,5. To je dobro zato, da zgornji rob ni preveč zategnjen.
  2. Rebrast vzorec pletemo do želene širine- po želji  - npr. 16-20 vrst rebrastega vzorca. 
  3. Nadaljujemo v gladkem vzorcu, same desne, v želeni dolžini.
Seveda lahko kaj vprašate, vendar v tem uvodnem delu, ne bi smelo biti nobenih težav.

DSC_8042


DSC_8041


DSC_7991


Naslednjič - prav tukaj, v tej objavi -

1. FAZA - peta zadaj in peta spodaj:
DSC_7999


Peta zadaj 
Ta del pletemo iz polovice vseh zank. Torej, če smo nasnuli 60 petelj, delamo petni predel iz 30 zank. Ta del želimo, da je bolj gost, da se lepše nosi in ohranja, zato ga bomo pletli iz posebnih desnih petelj. Ta del se plete sem in tja, torej ne v krogu. V eno stran posebne desne petlje, v drugo stran leve petlje:
legenda:
D = desna petlja,
Dp = desna prenesena petlja -  prenos petlje je lahko na način, kot da bi hoteli plesti levo ali kot da bi hoteli plesti desno petljo. Sama sicer uporabljam način, da jo prenesem na način kot bi hotela plesti levo petljo, saj mi je všeč in še bolj hitro gre.
k = krajna petlja

Opomba glede krajnih petelj: Običajno imamo pletilje vsaka svoj način popletovanja in prenosa zadnje in prve zanke. To prepuščam vam, saj same najbolj poznate svoj način, da dosežete ob robu lep zaključek, lepo ketnico. 

začnemo na licu in sicer:
1.vrsta -  2D, 1Dp, 1D, 1Dp, 1D, 1DP, 1D, 1DP.... ponavljamo do konca 
2. vrsta - 1k, same leve do konca, 
3. vrsta - 1k, 1D, 1 Dp, 1D, 1Dp, 1D, 1Dp,... ponavljamo do konca

ponavljamo vrsto 2 in 3 dokler do višine cca 5 cm. (okrog 35 vrst)

Peta spodaj
Sedaj bomo spletli spodnji del petlje. Začnemo na narobni strani, na hrbtu, t.j. tam, kjer bi začeli plesti leve petlje.
Pomembno: Pri spodnji formuli oz. v prvi vrsti, morate upoštevati število zank, ki ste jih prvotno nasnuli. Primer je narejen  za 60 zank. Če ste nasnuli 64 zank, je v prvi vrsti L17, če ste jih nasnuli 68 je v prvi vrsti L18, .. če ste jih nasnuli 56 je v prvi vrsti L15.

 Torej za 60 zank (obarvano polje ustrezno določite glede na št. nasnutih zank) je formula sledeča:
število zank  / 4 + 1 petlja... torej v mojem primeru 60/4 = 15+1 = 16 zank.  
Če bi imeli vseh petelj npr. 48 bi bilo to 12+1 = 13 petelj, Če bi imeli 64 petelj bi bilo to 16+1=17 petelj.
Začnemo na levi strani, na hrtu dela:
Legenda:
L= leva,
2Lsk= dve levo skupaj  link: 2 levo skupaj
2dsk = desno preneseno skupaj link : 2 desni preneseni skupaj
Opomba: Najlepše pride, da prvo prenesemo - kot da bi pletli desno, drugo pa prenesemo, kot da bi hoteli plesti levo, obe skupaj od zadaj popletemo desno.


1.vrsta: 1k, L16, L2sk, L1, obrnemo
2. vrsta:1k, 5d, 2dsk,1d, obrnemo
3. vrsta: 1k, L6, 2Lsk, 1L, obrnemo
4. vrsta: 1k, 7D, 2dsk, 1d, obrnemo

Na ta način nadaljujemo, dokler ne porabimo in popletemo vseh potrebnih petelj za petko.


Še en krajši video, ki vam bo mogoče prišel še kako v pomoč, saj sem dobila kar nekaj vprašanj glede obračanja :) - pletenje peta - video ang.

2. FAZA 
Nabiranje petelj v krog in oblikovanje narta

Nabiranje petelj
Trenutno naše delo trenutno zgleda takole:
V nespletenem delu okrog pete bo potrebno nabrati cca 19 zank (če imate začetih 60 zank). Če ste lepo naredili ta del, imate lepo spleteno ketnico ob robu,  ne bo težav.
Sama sem svoje prve nogavice popolnoma narobe nasnemala in so imele pri petah kar velike jame, potem pa mi je postopek pokazala ena starejša gospa, da se gre v luknjico iz vrha naravnost (t.j, ne da zajameš le eno zanko). Priporočam da poskusite večkrat, če je preveč jame poskusite drugače. Mogoče si lahko pomagate s fotografijami v prvem omenjenem linku čisto na začetku ali pa iz spodnje fotografije.
V nadaljevanju spletite polovico drugih petelj na nartu in nadaljujete nabiranje petelj še na drugi strani. Na koncu zgleda situacija takšna:
 Sedaj bomo poimenovali pletilke. Kot vidite jih je na moji sliki kar pet, ki pa jih bomo uredili tako da jih bo točno štiri in bo na njih točno določeno število zank. Na pletilki št. 1 je 18 zank (peta zadaj), na pletilki št. 2 je 19 zank, ki smo jih nabrali na eni strani, na pletilki št. 3 je polovica ostalih zank (30), na pletilki št. 4 je 19 zank, ki smo jih nabrali na drugi strani.

Oblikovanje narta:
Naredili bomo nastavek v kateremo bomo oblikovali nart. 
Pri tem bo potrebno znanje, ki sem ga že predstavila zgoraj, t.j.  2dsk (dve desni preneseni skupaj, na način kot sem ga opisala zgoraj - prvo prnesemo kot bi pletli desno, drugo prenesemo kot bi pletli levo in obe petlji desno od zadaj popletemo skupaj). Na drugi strani, pa 2 desni navadno popletemo, brez prenašanja.


Nart oblikuejmo na začetku pletilke št. 2 in na koncu pletilke št. 4. 
Spletemo 18 desnih (vse desno) na pletilki št. 1.

Pletemo do zadnjih treh petelj na št. 2. (pletilka, ki sledi tisti, na kateri imamo spelten zadnji del pete). Tu se bo nart oblikoval, tako da bo diagonala potekala na desno stran, popletemo dve desno skupaj - brez prenašanja, 1D. 
Sledi 30 petelj na pletilki št. 3
Na začetku pletilke št. 4: 1D, 2dsk - dve desni preneseni skupaj, kot je opisano. (diagonala se risala na levo stran)

Naslednji krog pletemo same desne.
V naslednji vrsti spet snemamo petlje po opisanem modelu. Ponavljamo - eno vrsto snemamo, drugo same desne.
Snemamo torej v vsaki drugi vrsti. Eno vrsto snemamo, v drugi vrsti same desne.

To nadaljujemo vse dotlej, dokler ni vseh zank enako kot prvotno (v našem primeru 60). Pri tem lahko pletilke logično prerazporedimo za lažje pletenje. Nadaljujemo pletenje v krogu do višine cca 5 cm pod prsti. 

3. FAZA
Prsti
Predvidevam, da ste v tej fazi že pomerile svojo nogavico. V kolikor štrikate za druge,  preverite dimenzije v tabeli v linku, ki je objavljen na začetku objave.
Predvidevam tudi, da ste pletilke že razporedile tako, da je polovica zank na gornji strani in polovica stran na spodnji strani. Če to še niste storile, naredite to sedaj. Pri tem bodite pozorne na to, da ste zanke in pletilke razporedile tako, da ste upoštevale  sredino na nartu, in sredino spodaj.

 Predel za prste začnemo oblikovati cca 5 cm pred najdaljšim delom našega stopala.

DSC_8100

Naše delo zgleda takole: na vsaki pletili je enako petelj, na dveh koncev imamo vogal, na drugih dveh koncih sredino zgornjega in spodnjega konca.
V tem videu snemanje - prsti + Kitchener zaključek, si lahko ogledate, kaj bom hotela v nadaljevanju zapisati. S 4+1 pletilkami bo zagotov še lažje, saj nam ne bo potrebno postaviti markerjev, kje je začetek snemanja.

DSC_8101


Snemamo v vsaki drugi vrsti, torej eno vrsto snemamo, drugi krog pletemo samo desne, potem spet snemamo, pletemo samo desne,... 

Vedno snemamo le na vogalih. Na sredini narta in na sredini spodaj ne snemamo.

  • Na prvi pletilki, ki je levo od narta  - pletemo do zadnjih treh zank  (Kjer bo nastal vogal levo spredaj). Pletemo: - 2dskup (dve desno skupaj) 1 D,  
  • Na začetku naslednje pletilke na levi strani spodaj t.j pletilka 2 - 1D, 2dskup.p. (dve desno skupaj preneseno)- t.j. vogal levo spodaj.  Pletemo do konca pletilke-2, 
  • nadaljujemo z naslednjo pletilko -3. Pletemo do zadnjih treh zank na tretji pletilki:  (vogal desno - zadaj) - Pletemo : 2dskup (dve desno skupaj) 1 D
  • na začetku zadnje pletilke-4 pletemo: 1D, 2dskup.p. (dve desno skupaj preneseno) - t.j. vogal desno spredaj. pletemo do konca te zadnje 4. pletilke in smo v naslednjem krogu.
Naslednji krog so same desne. Ponavljamo - eno vrsto snemamo, eno vrsto same desne, dokler nam ne ostane 28 zank. Na vsaki pletilki je to običajno 7 zank (na zgornji strani 14 in na spodnji strani 14). - to je računica za 60 zank pri tanki volni za velikost cca 39- 40. Sicer pa same določite, kolikšna bo širina zaključka pri prstih.

FINIŠ
V kolikor ste preštudirale in povadile  Kitchener Stich, ki ga bomo rabili lahko svojo prvo nogavico zaključite. Ni tako težko, je pa težko opisati omenjeno "graftiranje" - nevidno pletenje in zaključevanje. Uporabimo dve pletilki, na vsaki je 14 zank in lepo počasi, vztrajno štejemo,...

Najbrž že veste,  KNIT = DESNO, PURL =LEVO 

DSC_8238



Obvezno si morate pogledati video Kitchener Stich, ker tega ne znam opisati z besedami. Če ste povadile, potem boste že razumele, kaj želim s spodnjim povedati:

za začetek nastavimo levo spredaj, desno zadaj, potem pa začnemo:  spredaj desno dol, levo nastavimo, zadaj pa levo dol, desno nastavimo in tako naprej, spredaj desno dol, levo nastavimo, zadaj levo dol, desno nastavimo,...

DSC_8240

Ko pridemo do konca, nitko povlečemo s šivanko znotraj nogavice in jo lepo zadelamo.
DSC_8243

Prva nogavica je končana. Če uporabljate takšno pisano volno kot jaz, bodite pazljive na črte. Volno previjte do tiste barve in začetka, kot ste začele prvo nogavico. To je super, ker potem pletete kar po barvah in vam ni potrebno šteti vrst, da bo druga nogavica enako velika.
DSC_8247




In še update:







4 komentarji:

  1. Obožujem pletene nogavice, od malega, ko mi jih je stara mama pletla. Zdaj je že dolgo ni več, tudi pletenih nogavic ne. Jaz se jih pa nikakor ne upam lotiti. Tvoje so prečudovite.

    OdgovoriIzbriši
  2. U, tole, da začneš z malo večjimi pletilkami, pa je super ideja! :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. A ti imaš že volno tako pisano, ne menjaš barv sama. To je pa res super. Tako volno moram dobit. Pa po tvojem navodilu delat. Jaz jih delam malo drugače, petni del delim na tretjine stiskam za srednji del in potem nasnujem. Pa ne pride tako lepo. Ravno sem ene dokončala, jih uporabljam namesto copat. Jih pa seveda veliko strgam, ker se znucajo na podplatu.
    To tvojo volno moram najti. Saj si nekje napisala.

    OdgovoriIzbriši
  4. Našla sem te na pinterestu, kjer je res ogroooomno krasnih nogavic in sem bila vesela, da sem končno najdla nekoga iz Slovenije. In potem vidim še, da si napisala krasna navodila za sicer zelo enostavne nogavice. Tudi meni je ta način pletenja pete zdaleč najbolj enostaven, ko enkrat ugotoviš sistem. Sedaj jih pletem samo z listkom z narisanim štumfom, kamor si zapisujem zanke in vrste, da ne pozabim, ko delam naslednji štumf. Sicer pa sem ravno končala z navodili za rokavice na prste in bom v kratkem objavila.
    Sicer pa .... lep uporaben blog, te berem še naprej.

    OdgovoriIzbriši