7. 3. 15

tadaaaam: Patchwork blazina za hčerko: "Med letnimi časi"


Blazina je nastajala skoraj dve leti. Pričelo se je v aprilu 2013, ko sem si zadala nalogo, da bom vsak mesec izvezla vezeno sliko. Slikce sem dobila na internetu, v okviru nekega BOM-a (block of the month), ko je vsak mesec objavljen en blok (sklop) izdelka, ki se na koncu sestavijo v celoto. Nisem se držala točnih navodil, slikce pa sem kopirala od tam. Organizator BOMa je bila neka firma, ki prodaja prejice za vezenje.
Od aprila 2013 do marca 2014 sem med vas pošiljala vezene kartice.

Kasneje sem se kar nekaj časa ukvarjala s tem, katero in kakšno blago naj izberem. Hčerka je želela nevtralne, mirne barve.
Na koncu sem se odločila le za štiri barve, ki predstavljajo 4 letne čase: zelena za pomlad, roza za poletje, rumernooranžna za jesen in modra za zimo. Ker pa so letni časi in meseci včasih vseh sort in značajev, sem slikice uokvirila v različne okvirje. Vmes sem všila trakove nevtralnih barv, da ne bi motili celote.

Okvirje sem ravno tako sestavila v barve letnih časov. Ker nisem hotela stroge forme sem tudi barve letnih časov izrezala v ne nujno enake koščke. Konec koncev so tudi letni časi včasih krajši in ne pašejo čisto k dotičnemu mesecu. No, pravi vzrok za to je bilo tudi dejstvo, da sem trepetala ali bom imela dovolj metraže blaga v barvi pravega letnega časa. 

Nato mi je zmanjkalo blaga v nevtralnih barvah, ki sem ga morala ponovno poiskati in naročiti. Izbrati sem morala še blago za podlago - nevtralne peščene tone, ki jih je izbrala hčerka.

Pred dobrim tednom sem blazino končno prešivala. Velik dogodek, pri katerem mi je bil v pomoč tudi Dragi, s katerim sva umaknila stole in mizo in na tleh sestavila sendvič, nategnila zgornje in spodnje blago, da so bili vsi robovi čimbolj ravni. Sendvič s poliestrsko medvolgo sem pripela z okoli 50 varnostnimi sponkami za quiltanje, ki sem jih nabavila prav posebej za ta projekt in so namenjene prav za tovrstna prešivanja.

Za tovrstne podvige prešivanja je potrebno, da sem bila čimbolj spočita in dobre volje. Zgodilo se je, da sem kakšen dan ali dva dni skupaj imela pavzo in nisem prešila niti enega bloka. Sicer pa nisem hotela preveč prešivati, da ne bi vezene slike izgubile centra in pomena, ki jim pripada.

Na koncu sem malo po svoje sestavila še zaključni rob, ki je nastal kar iz spodnjega blaga, ki sem ga širše odrezala.  Ročno prešit rob bi mi vzel namreč še dodatnih 14 dni, da ne govorim o prstni blazinici. ;) Obroba mi je čisto lepo uspela in sem zadovoljna. Tudi vsi robovi so ostali ravni in blazina se popolno zloži v pravilni lik.

Danes dopoldne sem  prišila še "quilt label", ki sem ga seštikala, saj k seštikanemu quiltu sodi tudi štikan podpis. Moje punce se že od majhnega rade podpisujejo v obliki rebusa. Še kot majhne sta ga določili tudi zame, za mamo.
Tik preden je sonce šlo za hrib sva s hčero poslikale njeno blazino. Pri tem ji je na eni strani pomagala hruška, na katero sva priščipnili en vogal. Ona je visoko dvignila vogal na drugi strani in se stegnila do višine skoraj 2 metra. 

In še  to: Mesece na blazini sem sestavila po svoje... t.j.  ne po letnem koledarju, ki se začne z januarjem in konča z decembrom. Ljubše mi je, da se začne od marca in konča v februarju, ko je pred vrati spet pomlad, ki obeta in vabi. 
DSC_3567



DSC_3571


DSC_3570


DSC_3561



 

9 komentarjev:

  1. Draga moja blogerska prijateljica, tole je pa daleč najlepša blazina, kar sem jih videla!! Takšna z zgodbo in čudovitimi vezeninami. Krasnih barv in tako lepo natančno narejena.Moje spoštovanje, ker si ustvarila nekaj tako lepega. Projekt si zasluži, da bi visel na kakšni razstavi, z vsem opisom, ki si ga tako lepo napisala. Bravo! In čestitke za vztrajnost. Hitra si bila. Tinkara bo imela najlepšo odejo daleč naokoli :)

    OdgovoriIzbriši
  2. En velik WAW za vztrajnost, idejo in celoten izdelek :)! Noro dobra odeja je nastala in tvoja hči je res pravi srečko, da ima mamo ki se tako potrudi zanjo - všečkam na polno!

    OdgovoriIzbriši
  3. uf uf kaksen projekt:))..... nevem ce bi se upala ga lotit... mama cestitke za tale uspeh:))) trud poplacan verjetno s strani hcere z enim velikim hvala:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga moja, ne zgodi se prav pogosto, da ostanem brez besed. :-) Ob ogledu te prekrasne odeje pa samo odpiram in zapiram usta in se čudim in vzdihuje, ČUDOVITO! :-) Že ob misli, koliko dela je bilo vloženega v odejo, čutim globoko spoštovanje. Nekaj tako lepega lahko z ljubeznijo ustvari samo mati za svojega otroka.
    V opisu si pa vrhunsko stopnjevala napetost. Skoraj bi me premamilo, da bi šla gledat slike, predno sem vse prebrala. :-))

    OdgovoriIzbriši
  5. joj, srečki sta. da se imata in se to najlepsejso blazino povrh. vse lepo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasno,unikatno in izredno inovativno. Potrebne so prav režijske sposobnosti, da to izpelješ od začetka, ko še nimaš pojma, kako bo,do končne oblike, ki je res vredna,da jo "na ogled postaviš".
    Čestitam.
    In pohvala za vztrajnost.
    Diana

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelepo, čudovita družinska dediščina za kasnejše rodove (in seveda v užitek sedanji uporabnici :) )!

    OdgovoriIzbriši
  8. aaaaa sem na glas vzdihnila... prekrasna ideja, kombinacija barv, vezenje...Bravo, darilo in spomin za vse življenje :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Z eno besedo čudovito sploh nimam besed. S tem prekrasnim pregrinjalom v katerega si vložila toliko truda in ljubezni si dala hčerki darilo katerega vrednost ni mogoče ovrednotiti.

    OdgovoriIzbriši