26. 12. 14

Patchwork kroji in bloki

Pridno izpolnjujem naloge in zaobljubo, ki sem jo prisegla pred skoraj letom dni. Guglbskam, se sprehajam in seveda kuham.

V decembrskih guglbrskanjih je bil eden od iskalni nizov "patchwork kroji".
Sama bom vse skupaj popravila v "patchwork bloki" katere  pa začetnica, iskalka, guglbrskalka ;) seveda še ne more poznati.
Tudi sama sem se pred leti zelo intenzivno ukvarjala s tem in še vedno mi je to zelo všeč. Spomnim se božično novoletnih prtov in pogrešam patchwork izzive.
Patchwork ali krpanke je umetniška tehnika, ki se jo sama včasih lotim kar tako. Ko sama ne vem kaj bi sama s sabo, kje bi začela in kje končala kaj že začetega... Ker je to čisto drugače kot navadno šivanje. Poseben način meditacije in umetniške sprostitve. :)

DSC_2246

Načrtov za bloke je na spletu veliko. Lahko jih brezplačno najdete v quilting galeriji, na Craftsiju ali pa v Pinterestu zapišete "free quilt patterns". Ni potrebno veliko znanja angleščine, saj je vse slikovno predstavljeno, narisano in včasih tudi video zabeleženo. V kolikor pa vam kaj ni jasno ali vas še več zanima, pa me seveda lahko kontaktirate v emailu.

Čeprav se za patchwork bloke uporablja pravo t.i. ameriško blago, pa sama to počnem iz ostankov, iz običajnega blaga, ki se ga kupi pri nas. Največrat bloki romajo v škatlo, kjer hranim moje hdp-je (half done project), polizdelke.

Najbolje je da začnete z najlajžjimi bloki, kot so šahovnica, mlin in simpatični krejzi bloki. Pri sestavljanju blokov so mi najbolj zanimivi prav triki, finte, ki jih je ogromno. Vse skupaj je tako mnogo bolj enostavno a spet na drugi strani ni čisto vedno tako. Hudič je namreč kot veste skrit v podrobnostih in milimeter, ki ga zanemarimo na več mesetih se na končnem izdelku pozna v skoraj centimetru.
Zelo so pomembne barvne kombinacije in zelo dobro je poznati osnove likovne teorije, tople, mrzle barve, komplementarne barve,...
Kakorkoli patchwork in quilting je "cela znanost", verjemite. A kaj zato, poskusiti nič ne stane in strinjam se s tem, ko pravijo, da je quilting nalezlijiv in da povzroča tako malo odvisnost. :)

DSC_2249

DSC_2248

DSC_2247

3 komentarji:

  1. To je ena tehnika, ki jo občudujem, vendar sem še premalo vešča mašine, da bi se je lotila tako za res. Je vse ostalo pri odejicak za punčke v njastniških letih...

    OdgovoriIzbriši
  2. ooo kako si pridna :))) ni kej zlate roke:))) lepo ti je ratal:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole je pa tehnika za natančne nitkarce. :-)

    OdgovoriIzbriši