Septembrsko pogačo sem v letošnjem septembru pripravila že velikokrat in danes sem jo zadnjič spekla prav za vas. Iz poslednjih hrušk, ki so v nočnem neurju popadala z dreves.
Potrebujemo:
- dober kilogram hrušk
- žlica medu
- cimet
Krhko testo:
- 20 dag masla
- 3 rumenjake
- 8 dag sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 8 žlic mleka
- 20 dag moke
- 1 žlička pecilnega praška
Zgornji nadev:
- 3 beljaki
- 15 dag sladkorja
- 10 dag mletih ali zrezanih orehov
- limonina lupinica
Hruške olupimo in razrežemo na podolgovate kose
Pripravimo vse sestavine:
V eno posodo beljake, v drugo posodo maslo, rumenjaki, sladkor, vanilija, v tretjo posodo moka s pecilnim praškom in v četrto skodelico sladkor za beljake. V bližini si pripravimo - mleko, limono, cimet, med in orehe.
Maslo penasto umešamo s sladkorjem, vanilijo in rumenjaki. Dodamo mleko, počasi mešamo in medtem dodajamo moko s pecilnim praškom.
Testo razvlečemo po pekaču, v katerega smo položili peki papir. (Če tega nimamo pri roki pekač namažemo z maslom in pomokamo.)
Dodamo hruške, posujemo s cimetom in posladkamo z žlico medu.
Povrhu naribamo limonino lupinico.
Prvič pečemo približno 15 minut na 180-190 stopinj celzija.
Med tem (tik pred koncem timinga za prvo pečenje) zmešamo beljake, ki jim na koncu dodamo sladkor. Stepsti se mora svetleč, trd sneg.
Pekač vzamemo s pečice in kar na vroče hruške raztegnemo sneg iz beljakov. Posujemo z orehi. Sledi druga polovica pečenja. V pečici pečemo še približno 15 minut na 180 stopinj, da sneg zlato porumeni.
Ponudimo rahlo ohlajeno, dobro pa je tudi hladno, tudi naslednji dan.
Danes sem pogačo ponovila posebej za vas v velikem pekaču in vse kose praktično pospravila na "moj novi" pladenj :), ker ste... vi tako želeli :)
Vau, super pecivo. Hvala. Bom vzela dva kosa. Lahko? Pa tako lep pladenj :-)))
OdgovoriIzbrišiNo, pa smo videli, ta pobegli pladenj :) Moram priznati, da je v kompletu s pogačo videti krasen :)) In hvala za recept, glede na naše kimajoče hruške, ga bom zagotovo preizkusila.
OdgovoriIzbrišiUUUU zakaj živite tako daleč da nemorem skočit na hitrico na kofe v lepih šalčkah in odličen biskvit na sposojenemu pladnju:)....huda kombinacija:):)hihi...
OdgovoriIzbrišiHvala za recept. super pladenj ;)
OdgovoriIzbrišiHvala za recept. Smo ga že preizkusili....ODLIČNO 10!....omamno diši, v ustih se kar stopi in zelo je je okusna..
OdgovoriIzbrišiŠe jo bom pekla - z jabolki.