17. 09. 13

Septembrska pogača s hruškami

Mesecu septembru rečemo tudi kimavec. Veste zakaj? Ker sadje kima iz dreves. Pri nas na vrtu to že veliko časa počno hruške, jablana pa je letos v "prvem" letu, saj obilno rodi le vsako drugo leto. Diši tudi stara sorta belega grozdja, ki jo na vrtu ohranjam prav zaradi čudovitega grozdno bombonastega vonja. Letos so trto kar zelo prizadeli poletni vročinski valovi, zato letos ne bom kuhala grozdnih sokov. Za kivije pa je rezerviran naslednji mesec. Toliko o sadju iz našega vrta.

Septembrsko pogačo sem v letošnjem septembru pripravila že velikokrat in danes sem jo zadnjič spekla prav za vas. Iz poslednjih hrušk, ki so v nočnem neurju popadala z dreves. 

Potrebujemo:
  • dober kilogram hrušk
  • žlica medu
  • cimet

Krhko testo:
  • 20 dag masla
  • 3 rumenjake
  • 8 dag sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 8 žlic mleka
  • 20 dag moke
  • 1 žlička pecilnega praška

Zgornji nadev:
  • 3 beljaki
  • 15 dag sladkorja
  • 10 dag mletih ali zrezanih orehov
  • limonina lupinica
 Hruške olupimo in razrežemo na podolgovate kose
Pripravimo vse sestavine:
V eno posodo beljake, v drugo posodo maslo, rumenjaki, sladkor, vanilija, v tretjo posodo moka s pecilnim praškom in v četrto skodelico sladkor za beljake.  V bližini si pripravimo - mleko, limono, cimet, med in orehe.
 Maslo penasto umešamo s sladkorjem, vanilijo in rumenjaki. Dodamo mleko, počasi mešamo in medtem dodajamo moko s pecilnim praškom. 
 Testo razvlečemo po pekaču, v katerega smo položili peki papir. (Če tega nimamo pri roki pekač namažemo z maslom in pomokamo.)
 Dodamo hruške, posujemo s cimetom in posladkamo z žlico medu.
Povrhu naribamo limonino lupinico. 
 Prvič pečemo približno 15 minut na 180-190 stopinj celzija.
 Med tem (tik pred koncem timinga za prvo pečenje) zmešamo beljake, ki jim na koncu dodamo sladkor. Stepsti se mora svetleč, trd sneg. 
Pekač vzamemo s pečice in kar na vroče hruške raztegnemo sneg iz beljakov. Posujemo z orehi. Sledi druga polovica pečenja. V pečici pečemo še približno 15 minut na 180 stopinj, da sneg zlato porumeni.
 Ponudimo rahlo ohlajeno, dobro  pa je tudi hladno, tudi naslednji dan.
 Danes sem pogačo ponovila posebej za vas v velikem pekaču in vse kose praktično pospravila na "moj novi" pladenj :), ker ste... vi tako želeli :)



5 komentarjev:

  1. Vau, super pecivo. Hvala. Bom vzela dva kosa. Lahko? Pa tako lep pladenj :-)))

    OdgovoriIzbriši
  2. No, pa smo videli, ta pobegli pladenj :) Moram priznati, da je v kompletu s pogačo videti krasen :)) In hvala za recept, glede na naše kimajoče hruške, ga bom zagotovo preizkusila.

    OdgovoriIzbriši
  3. UUUU zakaj živite tako daleč da nemorem skočit na hitrico na kofe v lepih šalčkah in odličen biskvit na sposojenemu pladnju:)....huda kombinacija:):)hihi...

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala za recept. Smo ga že preizkusili....ODLIČNO 10!....omamno diši, v ustih se kar stopi in zelo je je okusna..

    Še jo bom pekla - z jabolki.

    OdgovoriIzbriši