14. 03. 12

Moja kombuča

Poznate kombučo? Ali mogoče kombušo? Reče se ji tudi mandžurski čaj, čajni kvas, tea beer, volška meduza,...
Pred mnogimi mnogimi leti je to gobo na čaju gojila moja mama in iz nje delala "čajni napitek z mehurčki". Pred kratkim sem gobo spet dobila.


Napitek, ki nastane je poživljajoč in osvežilen, mogoče malo spominja na jabolčnik. Kadar fermentira dalj časa, se spremeni v kis. Za pripravo potrebujemo najprej gobo, ploščat klobuk, ki na začetku lebdi v sredini tekočine. Moja namreč šele kasneje priplava na vrh tekočine. Na spletu lahko najdemo veliko informacij o kombuči:
Kulturo sestavljajo kvasovke in ocetno kislinske bakterije, ki pa so drugačne kot pri kisu. Mikroorganizmi se hranijo s sladkorjem in s čajem ter ga na koncu skoraj povsem predelajo v številne zdravilne in razstrupljevalne snovi. Ima močno antioksidativno in razstrupljevalno moč. Pomaga pri aknah, lahko ga uporabimo tudi kot tonik za čiščenje obraza. Ima dober vpliv na črevesno floro, pomaga pri PMS, saj zmanjšuje nivo ekstrogena. Vsebuje veliko vitaminov B kompleksa; pomaga pri težavah s srcem, pri povečanem stresu in depresijah...
Za pripravo se uporablja črni čaj, lahko tudi zeleni ali kakšen drug, odsvetuje se zeliščne čaje. 

Sama jo pripravim tako:
Zavrejem cca 3 litre vode, ki jo pustim vreti nekaj časa, cca. 5 minut. Dodam 4 čajne vrečke ali ustrezno količino čaja. Dodam 15 g sladkorja na liter čaja. Čaj ohladim na sobno temperaturo. Prelijem v stekleno posodo s širokim grlom. Dodam čajno gobo. Pokrijem z gazo ali krpo in zapnem z elastiko. Če na začetku goba pade na dno, dodam še nekaj sladkorja. Po nekaj dneh gobo z leseno kuhalnico malo premaknem in ji pomagam, da pride na površje. Po tednu dni ali še kaj več gobo previdno z leseno kuhalnico vzamem ven, napitek pa precedim v steklenice.

Iz prve gobe nastane spodaj nova goba, ki se jo lahko uporabi za naslednji teden kombuše, na drugem kozarcu, s čajem druge vrste.

Lepo je kombučo podariti prijateljem. Skupaj s steklenico že narejene pijače. 





 

4 komentarji:

  1. Sliši se zanimivo, zdravo. Kakšen je pa okus? Se je težko navaditi nanj? lede na to, da gre za kvasovke, a li tudi kaj napihuje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Okus je podoben jabolčniku, ki pa za razliko od tega prav nič ne napihuje. Ima mehurčke, kar meni deluje osvežujoče. Mogoče je malo podoben tudi pivu. Če ga pustiš manj dni ima v sebi nekaj malega alkohola, če pa ga pustiš več dni,tega izgubi in je bolj kisast. Ne, ni se težko navaditi nanj. Meni je najboljši na črnem čaju. Jutri pa začnem delat tudi kis, katerega procedura z gobo traja 1 mesec, potem pa še malo, da se sam po sebi naredi...

      Izbriši
  2. Živjo, tale kombuča je tudi mene čisto prevzela. Delam jo največ iz zelenega čaja, le dodam precej več sladkorja - okoli 100g na liter. Klobuk sploh ne potone in v enem tednu mi je naredila nov klobuk - zgoraj. Priporočam pitje, naredila sem tudi kamilično, ima hči za čiščenje obraza - aken. Baje je odlična za masiranje celulitičnih nog - ga uspešno zmanjšuje. Mešanice čajev pa zaenkrat še nisem delala. Šipkov in hibiskusov sta presneto kisla, šipkov ima okus po cvičku....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, res je, če je več sladkorja goba bolj sigurno plava na površju. Tudi jaz ga dodajam malo več, kot je zapisano, po občutku ;) Meni je najboljša na črnem čaju, nedolgo nazaj pa sem naredila šipkov čaj z medom namesto sladkorja. Ta je bil prav poseben, zelo dober. Za odpravljanje celulitnih pomaranževcev pa še nisem slišala :) Za čiščenje obraza ga uporablja naša najstnica. Sedaj je pri meni v delu kis - enkrat po prvem maju bo! Lp

      Izbriši