10. 2. 13

Dobri pustni krofi

naslov sem dala krofom kar sama, saj sem skombinirala dva recepta; eden se glasi pustni krofi, drugi pa dobri krofi :)
Kot pri krhkih flancatih sem pri delu uporabila pomočnika t.j. aparat za peko kruha, v katerem že dolgo ne pečem več, mesim pa v njem vsa kvašena testa, ki v njem tudi vzhajajo. (pice, kruhi,..) Kot najbrž veste ta mašinca najprej greje, potem meša, potem gnete, potem vzhaja in potem začne peči. Zadnjo fazo odmislite, za vse ostalo pa izberite program,  kateremu "boste kos". Če imam vse pripravljeno delam na hitrem programu, če pa se obotavljam, za vsak slučaj... uporabim daljšega... to logistiko prepušam vam samim. (sama imam mašinco preizkušeno, tako da vem, koliko je časovnica na tajmerju, ko začne peči,..in do te minutaže  ne sme priti!...)
       Sestavine:
  • 5 žlic mleka
  • žlička sladkorja
  • 3 dag kvasa 

  • pol kile moke
  • 5 dag masla
  • 5 dag sladkorja
  • 5 rumenjakov
  • 2,5 dl mleka
  • 2 žlici ruma
  • malce muškatnega oreška
  • žlička soli
  • nastrgana limonina lupina ene male limone

  • marelična marmelada
  • olje 
  • sladkor za posip 
Zelo pomembno: temperatura v prostoru mora biti 21-22 stopinj celzija, uporabi najboljše sončnično olje (floriol)  in najboljšo moko (primorska). Vse sestavine morajo biti ogrete.  Že dan prej naj se moka greje blizu toplotnega vira. Prav tako mora biti ogreta lesena deska za valjanje in podloga, kamor bomo polagali krofe na 2. vzhajanje.

Pripravimo kvasec iz mleka, sladkorja in kvasa. Pokrijemo s krpo in pustimo da vzhaja.

V aparat damo spodaj mleko, sol, malce muškatnega oreška. Na vrh dodamo moko in čezen polijemo že vzhajan kvasec.

Medtem ali bolje že prej zmešamo rumenjake, stopljeno maslo, limonino lupinico, rum. Penasto vmešamo.

 Ko začne stroj mešati vlijemo zraven jajčno zmes. (ker je moj stroj že star testu pomagam z narobe obrnjeno kuhalnico,.. :)

Kmalu začne nastajati lepa voljna zmes, ki bo kmalu prešla v našo zadnjo fazo t.j. 1. vzhajanje.

Ko testo vzhaja (t.j. ko pride do vrha mašine oz. obvezno pred timerjem za peko!) testo nežno položimo na ogreto leseno desko, kjer bomo testo zvaljali za dober prst debelo.

Testo održemo v krofe z modelom za krofe ali pa z kozarcem, ki ima oster rob. 

Sama krofe polagam na obložen kos stiropora, ki je na podstrešju spravljen prav za ta namen :) Seveda mora biti stiropor primerno ogret. Nanj položim kuhinjsko krpo in nanj zložim krofe. 

 na plato v vrste zložim krofe,

jih pokrijem s kuhinjsko krpo in odnesem (kar s stolom vred) k viru toplote - topli peči. Vzhajajo naj pol ure.  Po potrebi plato s krofi obrnem na drugo stran, tako da so bližje vira toplote krofi iz drugih vrst.

In sedaj odločilni korak. Krofe v vroče olje polagam na narobno stran (vrhnja stran vzhajanega krofa direkt na olje).

V olju pečem cca 2 minuti na vsako stran. Pri tem kontroliram temperaturo; težko je napisat ampak ni prav dobro, da je ogenj na maksimum celih dve minuti, na minimumu pa tudi ne...

Pečene zložim na papirnat serviet, da popivnajo olje, malce počakam, da niso prevroči in jih napolnim z injekcijo marmelade.

Posladkam s sladkorjem v prahu (posip skozi cedilo)

 In potem sledi strokovni pregled šefice :) Ok, super,.. soli je dovolj, lukenj in votlin nima (to se vam zgodi, če preveč vzhajate ali pa na hitro, pri premočni toploti... marmelada se malce preveč cedi,.. to pa zato, ker mi je mama prinesla najboljšo - njen zadnji kozarec domače marelične marmelade)


Njami, prav zadovoljna sem, lepo so mi uspeli. Kaj pa vam? 

Če imate kakšno vprašanje, pomislek ali pa vašo reportažo o vaših krofih, pa kar povejte. V komentarju ali pa na mojo pošto.
Naj živi pust in pustni krofi! :)







6 komentarjev:

  1. Super! Verjamem, da so tudi tako dobri, kot zgledajo :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Njamsi!!
    Vprašanje - ali imate dostavo na dom? Res se mi jih je zluštalo! Me pa po krofih obvezno zelo boli želodec, tako da sem kar prikrajšana za te užitke. Si mi pa dala idejo s tole mašinco za peko kruha. Sama jo še nimam, večinoma pečem žemljice, če je pa takole uporabna, gre pa na moj seznam želja. Ne bo treba več testa "tolčt"...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tole s krofi je res bolj tisto "kar mora bit za pusta": ali štraube, flancati ali pa krofi Saj v trgovini so po 1 EUR - 4 kosi, tako da.. Je pa vse skupaj fajn zabava, če si le taprave volje...
      Ta mašinca je res super za tole, ker si rok praktično ne zapacaš in še vsega gnetenja ni. Sem se že spraševala če mogoče (že) delajo takšno, ki bi jo sam upravljal, določal tajmerje... Moja je že malo obupana in si bom morala slej ko prej omislit drugo.

      Izbriši
  3. A kdaj tud koga povabiš na krofe? Glede nato da jih dans že skoraj nihče ne cvre doma....moderne gospodinje a ne?
    Bravo punca :):)

    Dišijo skozi ekran:):)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maškare, seveda :) Ej, me je pa presenetil procent v Marijotovi anketi koliko gospodinj cvre krofe - čez 30 posto; ziher tud kakšne "moderne" gospodinje.. Sicer pa saj vidiš, kako sem moj postopek modernizirala:) Pa drugo leto, aneda ;)

      Izbriši
  4. Pridna! Kako lepo si poslikala in opisala! Lepo so ti uspeli.
    Lp

    OdgovoriIzbriši