18. 2. 12

Krhki flancati po "šolsko"

Evo,  pa je pustna sobota. Spekla sem flancate. Tiste krhke, hrustljavkaste, ki jih mulci drobijo po celi hiši in jih hitro zmanjka,.. Recept je zanesljiv, enostaven in vedno uspe. Iz učbenika ali delovnega zvezka iz moje osnovne šole.
400 g moke
2 dl smetane
2 jajci
40 g sladkorja
ščep soli
polovica žličke limoninega soka
1 žlica ruma
2 žlici vina
olje za cvrenje
sladkor za posipanje
"Moko presejemo v skledo za mesenje. V sredini napravimo jamico in damo vanjo vse dodatke. Testo umesimo od sredine navzven, najprej z vilicami, nato ugnetemo testo z rokami. Ko je gladko, ga pomokamo in obrnemo, da je pomokana stran podaj. Pokrijemo ga in pustimo počivati. Medtem pripravimo vse potrebno za valjanje in cvrenje. 

 Testro razvaljamo za nožev rob debelo. S kolescem za rezanje testa ga razrežemo na enakomene pravokotnike. V vsakega napravimo 3-4 zareze in nastale trakove med seboj prepletamo.
 Ocvremo jih v vročem olju, da se ne napijejo maščobe. Pečene flancate polagamo na cedilo, da se maščoba scedi.
 Nato jih naložimo v skledo in še tople potresemo s sladkorjem"

Še nekaj mojih opomb k receptu iz šolske knjige:
Danes sem prvič testo zamešala kar v aparatu za peko kruha. Spodaj sem dala vse tekoče stvari, zgoraj moko in stroju malce ob straneh pomagala z narobe obrnjeno kuhalnico. Ko je bilo testo tako kot mora biti sem ga vzela ven t.j še preden je končal mešati in bi se začel greti za postopek vzhajanja.
Pri olju ne šparam. Vedno uporabim dobrega, sončničnega in ne kakšnega Sosedovega, rastlinskega ipd,..
Ko sem sedaj pretipkavala recept sem ugotovila, da sama naredim le 2 do 3 zareze in da vedno naredim rombe in ne "pravilne pravokotnike" :) in da flancate polagam na papirnate sarviete in ne na cedilo.


Update: Če pa bi pekli pustne krofe, jih najdete "drugo leto" tule: Dobri pustni krofi

3 komentarji:

  1. :D ko moram nekaj osnovnega naredit (tako kot se zagre) tudi izvlečem ta delovni zvezek:D

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne morem verjet, da je ta zvezek še kje drugje kot pri nas :) In tudi jaz, kot "mlajša generacija" včasih za kak recept še pokukam vanj :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi jaz ne morem verjeti. Sem mislila, da še edina uporabljam ta delovni zvezek - že več kot 35 let.

    OdgovoriIzbriši