27. 4. 14

Aplikacijski papir za šivanje

ad.  guglbrskanje 4/12.  Zanimivo in koristno :)

Od kar poznam aplikacijski papir, je vse delo z aplikacijami in našitki postala prava ustvarjalna uživancija. Vse skupaj zgleda tako,  kot da bi sekljala in limala z"muflon" papirjem.
Aplikacijski papir, ki ga kupite v bolje založenih trgovinah z blagom in podobnimi rečmi, se prodaja na metre (v širini 90 cm) ali pa ga (dražjega) kupite že zapakiranega. Papir je za razliko od "muflona" objestranko lepljiv in je pravi "čiračara" papir.

1. Motiv, ki ga želimo aplicirati narišemo na papir in izrežemo kroj.

2. Odrežemo ustrezen kos aplikacijskega papirja.
3. Pripravimo tri reči: Blago (100% bombaž - v moje primeru je kos blaga v beli barvi), aplikacijski papir in kroj.
4. Kos aplikacijskega papirja z vročim likalnikom prilepimo na hrbet blaga (ne na lice!). Aplikacijski papir ima na eni strani nosilni papir, na drugi strani ima lepljivo snov. Likamo (brez pare) po "nosilni strani".  Če stran falite,.. boste to zelo kmalu ugotovili in hudo grrbentili...
5. Na povoščeno stran zalikanega aplikacijskega papirja obrišemo kroj.
6. Sliko izrežemo.
Ostanke sama spravim v škatlo z ostanki aplikacijskih koščkov. Mogoče bom prav kmalu rabila čisto mali koščeg belega bombaža... (in postopek nadaljevala od tč. 5 dalje...)
6. Iz slike, ki smo jo urezali odstranimo nosilni papir. To je tako, kot da bi delali z muflon papirjem ali pa da bi želeli nalepiti nalepko.
7. Motiv postavimo na mesto, kamor bi ga radi aplicirali, dokončno locirali.
8. Z vročim likalnikom prelepimo po motivu, t.j. po licu blaga (tu navadno uporabim paro). Če slučajno zgrešite (to se vam ne more zgoditi, če je blago potiskano le na eni strani,.. bolj previdni morate biti, če je enobarvno blago oz. tako, ki je na licu in hrbtu enako...). 
9. Zelo pomembno: PO LIKANJU MORATE OBVEZNO PUSTITI LEŽATI POL URE, DA SE ohladi in utrdi.
10. Aplikacijo prešijete z aplikacijskim ali cik cak šivom. (ni pa nujno, saj bi moralo vse skupaj ob pranju na 40-60 stopinj dobro držati,.. pogoj je le, da gre res za bombažno tkanino ali jersey.
Evo, to je fantovski piratski predpasnik, tokrakt s pravimi kostmi in ne s kuhalnicama. Da bo šlo vse skupaj še bolj zares, sem dodala zanko za krpo oz. za ruto, ki si jo pravi piratski kuhar povezne na glavo :)
DSC_8779

6 komentarjev:

  1. Škoda, da tega papirja še ni bilo, ko sta moja mulčka trgala hlače na kolenih, kot za stavo. Morala sem kupovati drage našitke, da sem vsaj malo zakamuflirala njune dosežke :-))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, res je. Nisem zapisala kako praktično je tole za krpanje kolen pri fantovskih hlačah.

    OdgovoriIzbriši
  3. ja kako si ti fajn, lepo predstavitev si naredila, ja lep pripomoček je, bomo pa za vnučke bolj uporabljale nove zadeve a ne.. lep dan

    OdgovoriIzbriši
  4. Super ideja! Hvala za njo - predpasnik pa je fenomenalno gusarski :)

    OdgovoriIzbriši
  5. oooo huda. zadeva:) predpasnik pa tudi:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasna, oba, fanta ju z veseljem nosita in se ti nadvse zahvaljujeta ♥♥♥

    OdgovoriIzbriši