30. 3. 12

A Friday ritual

A Friday ritual. A single photo - no words - capturing a moment from the week. A simple, special, extraordinary moment. A moment I want to pause, savor and remember.



28. 3. 12

Miss Sovica

Gospodična Sovica je v zadnjem izzivu v Craftalnici osvojila prvo mesto  :) 
Hvala puncam za idejo. Ko sem zagledala Simonine kvačkane kape sem si rekla: Aha, ene kvačkajo take super kape, večina jih v Craftalnici ustvarja čestitke, jaz pa sem še vedno doslej v izzivih sodelovala s torbami. Takoj sem v mislih že imela mini torbico s sovico... , ker pa je bil vzorec starega prta z želodki malo večji, je nastala malo večja torbica, v katero gre kakšna manjša knjigica, čokolada in pingo sok :) Znotraj je podložena z belim blagom, zgoraj pa ima zadrgo ter pas, ki ga je možno krajšati ali daljšati skozi plastično zanko. Sešita je na zalogo, za kakšen rojstni dan puncam, ki hodijo v vrtec. Zasluga za to kako je punca oblečena,  gre moji mlajši hčeri, ki je zanjo narisala skico. Ker pa smo rekle, da gre sovica po nakupih, morava v prihodnje pokazat kaj je nakupila?! Sovica je ekološko osveščena, ...modrih mislih in brihtne glave seveda :), zato bodo njena oblačila prav posebna...Kmalu objavljeno tukaj!






26. 3. 12

Zlata ptica

Danes je v našo hišo priletel prav poseben ptiček :) . Od Anje, ki skupaj s svojima malima umetnicama svoje Drobtinice deli naokrog. Največkrat v čudoviti fotografiji, mislih, idejah in kar tako - kot ta giveaway, ki je bil tokrat namenjen meni. Ptiček je kvačkan z mehko prejo, res simpatičen,.. s še bolj simpatičnim posvetilom, ki se ga je domislila Anjina mala gospodična: "Ta ptica ti odžene skrbi. Lahko prileti domov. Zlata ptica".


24. 3. 12

reciklirana majčka

Priljubljena majčka Velike sestre je bila tako hudo potrgana ob ovratniku in pod pazduho, da je Mala sestra nikakor ni mogla več poverbati od Tavelike.
Ampak napis na majčki je bil tako zgovoren, da majico nikakor nisem mogla uporabiti za cunjo za brisanje prahu. Majčko je bilo potrebno reciklirati, nujno :)
V vrečko za perilo. Za na pot, tabor ali morje...Še prej pa za majico od športne, da se ne bo valjala skupaj s telovadnimi copati v isti borši.




20. 3. 12

Gospodična Sovica

,..gre na šoping? Ja, mogoče pa res. In le kaj bo kupila? ,..se bo preoblekla v nova oblačila,.. in takrat vam pokažem ;)....

Kot moj odziv na izziv v craftalnici. Spet torbica, kot ponavadi :)







16. 3. 12

Friday ritual

A Friday ritual. A single photo - no words - capturing a moment from the week. A simple, special, extraordinary moment. A moment I want to pause, savor and remember.


14. 3. 12

Moja kombuča

Poznate kombučo? Ali mogoče kombušo? Reče se ji tudi mandžurski čaj, čajni kvas, tea beer, volška meduza,...
Pred mnogimi mnogimi leti je to gobo na čaju gojila moja mama in iz nje delala "čajni napitek z mehurčki". Pred kratkim sem gobo spet dobila.


Napitek, ki nastane je poživljajoč in osvežilen, mogoče malo spominja na jabolčnik. Kadar fermentira dalj časa, se spremeni v kis. Za pripravo potrebujemo najprej gobo, ploščat klobuk, ki na začetku lebdi v sredini tekočine. Moja namreč šele kasneje priplava na vrh tekočine. Na spletu lahko najdemo veliko informacij o kombuči:
Kulturo sestavljajo kvasovke in ocetno kislinske bakterije, ki pa so drugačne kot pri kisu. Mikroorganizmi se hranijo s sladkorjem in s čajem ter ga na koncu skoraj povsem predelajo v številne zdravilne in razstrupljevalne snovi. Ima močno antioksidativno in razstrupljevalno moč. Pomaga pri aknah, lahko ga uporabimo tudi kot tonik za čiščenje obraza. Ima dober vpliv na črevesno floro, pomaga pri PMS, saj zmanjšuje nivo ekstrogena. Vsebuje veliko vitaminov B kompleksa; pomaga pri težavah s srcem, pri povečanem stresu in depresijah...
Za pripravo se uporablja črni čaj, lahko tudi zeleni ali kakšen drug, odsvetuje se zeliščne čaje. 

Sama jo pripravim tako:
Zavrejem cca 3 litre vode, ki jo pustim vreti nekaj časa, cca. 5 minut. Dodam 4 čajne vrečke ali ustrezno količino čaja. Dodam 15 g sladkorja na liter čaja. Čaj ohladim na sobno temperaturo. Prelijem v stekleno posodo s širokim grlom. Dodam čajno gobo. Pokrijem z gazo ali krpo in zapnem z elastiko. Če na začetku goba pade na dno, dodam še nekaj sladkorja. Po nekaj dneh gobo z leseno kuhalnico malo premaknem in ji pomagam, da pride na površje. Po tednu dni ali še kaj več gobo previdno z leseno kuhalnico vzamem ven, napitek pa precedim v steklenice.

Iz prve gobe nastane spodaj nova goba, ki se jo lahko uporabi za naslednji teden kombuše, na drugem kozarcu, s čajem druge vrste.

Lepo je kombučo podariti prijateljem. Skupaj s steklenico že narejene pijače. 





 

11. 3. 12

Mini torbica s hrčico

Mala hči mi je potarnala, da bi njena zelo dobra prijateljica imela rada hrčka... 
..pa da ji starši ne dovolijo... :( 
Za rojstni dan ji je narisala slikico s hrčico in me prosila, če lahko za slavljenko zašijem še mini torbico. Takšno kot mucke in zajčke, ki sem jih že šivala, je rekla. 
Hrčica je narejena po njeni slikovni predlogi (žal je nisem poslikala).
Mala je bila vesela in slavljenka tudi.


9. 3. 12

A Friday ritual

A Friday ritual. A single photo - no words - capturing a moment from the week. A simple, special, extraordinary moment. A moment I want to pause, savor and remember.

6. 3. 12

Knit a square

Bi pomagale? je napisala blogerska prijateljica na svoji strani lepihmalihstvari

Skupaj lahko spletemo ali skvačkamo kvadrate, ki se bodo kasneje sestavili v odeje za otroke, sirote v Afriki. V Afriko kmalu prihaja zima.

Knit a square je svetovni dobrodelni projekt, ki na nek način združuje tudi vse nas, ki rade pletemo, kvačkamo in se igramo z nitkami.

Tukaj je nekaj najpomembnejših informacij:
-  vzorci in barve so poljubni, lahko uporabite ostanke, kvadrati so lahko kvačkani ali pleteni
-  dimenzije kvadrata so 20 x 20 cm
-  predlagane so 6 mm pletilke (po splošnem preračunu je potrebno nasnuti 32 zank, ampak, prosim,     vsaka naj preveri sama - saj veste: različne vrste prej, različni stili pletenja...)
-  ko kvadrat zaključimo, nitke ne odrežemo, ampak pustimo na koncu vsaj 50 cm nitke za kasnejše sestavljanje / šivanje, zvijemo jo skupaj
-  zaželeno je čimmanj mohairja in ostalih kosmatih prej (če pa že je kakšna črta ali detajl, ne bo hudega)
-  če spletete kvadrat iz 100 % volne, ga, prosim, označite s pripetim listkom / etiketo (zaradi ustrezne nege!)
-  mešanje drugih kvalitet preje ni problematično
-  kvadratov ne šivajte skupaj
-  vsi slovenski izdelki naj imajo nekje rdeč srček - spleten,  izvezen, naknadno prišit.... da se bo      videlo, da smo ena skupaj skupina,

-  poleg kvadratov lahko prispevate tudi pletene / kvačkane kapice in igračke.
-  pošiljka s poslanimi kvadrati se načrtuje za konec marca.

 Sama sem se že prijavila in nastal je že prvi kvadratek: (št. petelj pri meni je 32)
 Aja, pa da ne pozabim..še nekaj je pomembno: Povej naprej!

Knit a square

4. 3. 12

Pomladni veter

Pomladni veter je ta teden močno vplival na naše počutje,..

Mala je med goro matematičnih nalog v "Računanje je igra" narisala to slikico. :o


Tavelika pa se je s sošolko pri pouku tako "doooooolgočasila", da sta skupaj porisali z rožicami cel list v zvezku...

Mene pa je prijelo, da se že kar v začetku marca polotim spomladanskega pranja zaves. 




1. 3. 12

Reciklaža moških srajc št.1: torba

V omari moža je veliko srajc, ki tam samo ležijo. Naredila sem nekaj prostora v omari in jih odnesla v mojo šivalnico. Cel kup jih je. Iz njih bom poskušala narediti nekaj stvari, ki ne bodo samo torbe ;). Ampak začeti sem morala s torbo :).
Izbrala sem kroj,  po katerem sem jih sešila že kar precej. Npr. shabby šik torba, ali pa torbica s čipko. Torbi sem pustila srajčne žepe, pregib z gumbi pa zašila. Znotraj sem jo podložila s sivo svileno podlogo z žepkom za mobitel in z žepkom za glasbeno beležko. Torbo sem namreč podarila nečaku. Mogoče bo vanjo spravil note za bobne, tolkala in pihalni orkester.