24. 2. 13

Trikrat hura!

Po dolgih letih bodo imeli otroci prave zimske počitnice. Hura za počitnice!
In snega je povsod v Sloveniji ogromno. Hura za sneg! 
Datum, ki se bo zapisal v očetovo knjigo, ki redno beleži vse vremenske ekstreme. Hura za zimo!





21. 2. 13

v pletenih copatkih

Zunaj je mrzlo. Mogoče bo spet snežilo. S sinom se cartava na kavču. Cartajo in lupčkajo se tudi najini nogavičasti copatki. Spominjajo me na tiste rdeče in modre copate iz moje osnovne šole.  Punce smo imele rdeče, fanti modre. Spodaj so bili podloženi z usnjem, da ni drselo.

Ko sem pletla najmanjše copatke  za nove dojenčke, si je hči zaželela, da bi imela prav take dojenčkaste copatke. In sem zvila ostanke pisanih prejic... in štrikala... in od takrat do danes je že trikrat zapadel sneg...

DSC_1050

20. 2. 13

Twist and loop - šalruta

Šalruta. Se hecno sliši? Ni ne šal in ni ruta. 

Iz dveh kosov blaga, ki sta zanimivo potiskana po obeh straneh sem naredila dve šalruti.
Eno sem podarila, druga je moja, saj sem nujno rabila nekaj za na pulover,  ki je za ta zimski čas prveč odprt.
Svakinji sem hotela napisat kako se vse skupaj ovije okrog vratu in se po naše zapletla na celi črti,...in na koncu napisala ...just twist and loop...
Šalruta pa sem ga poimenovala kar zdaj, ko sem prehitro tipkala :)

Pa še  navodilo za izdelavo - tutorial - zelo simpl :)

Potrebujemo kos tanke  (čimtanjše, lahke) metraže, po možnosti takšne, ki je potiskana z obeh strani, običajne širine 140-150 cm. Odrežemo cca 40-50 cm širok trak v celotni dolžini metraže. 
Zašijemo v valj s t.i. francoskim šivom, ki ga potem zašijemo še v ploščati šiv. (slikca čisto na koncu). Na ozko zarobimo po obeh daljših stranicah. Tako, to je vse. 
Predstavljam vam dva šala in postopek kako se ga zavije okrog vratu,....just twist and loop :)
DSC_0794


DSC_0775


DSC_0777


DSC_0779


DSC_0780


DSC_0789


DSC_0785
fracoski rob, ploščato prišit



17. 2. 13

O snegu in zimi

Letos sploh nisem še naredila konkretne objave o letošnji zimi...
Ni da ni, aneda. 
Lani sem jamrala v januarju, pa potem v februarju ... letos pa je  - tako kot je treba :)

Sama spadam med snegoljubce. Po očetu ;) A ne veste kdo je snegoljubec? 
...kdor se kot mali otrok veseli snega, nadzira vremenske karte in vizualizira ;)... da se vse poklopi. Ponoči ne more spati in vstaja, ter kuka skozi okno, če je vse tako kot je treba :) Zjutraj je prvi na snegu in v familiji okliče izredne okoliščine :o In ker jabolka ne padejo daleč od drevesa...so se tudi moji otroci minuli torek zbudili že zelo zgodaj, ... prej kot je treba,...samo zato, da so zagazili v pot v šolo in vrtec, še preden so splužili tudi stranske ulice. V pol metra snega, v polni "bojni" opremi, z gamašami, smučarskimi oblačili  in dodatno torbo pustne opreme in rezervnih oblačil. Ta dan šole potem sploh ni bilo, pouk je odpadel, saj iz okoliških višjeležečih vasi ni bilo prevozov. In preživeli so dan dnevu primerno.

Tole pa je nekaj današnjih nedeljskih fotografij. Otroci so se šli sankat, sama pa sem jo udarila s tekaškimi smučmi čez polje. Bilo je prijetno toplo, sonce je bleščalo belino. Sneg za tek ni bil čisto ta pravi,  a že narejene špure so me vodile v zanimiv prijeten tekaški krog.  

In zima se letos še ne da, ...gotovo je pred pomladjo še v prednosti, čeprav jo ogroža vedno višje sonce na nebu.









16. 2. 13

Na obisku

Končno smo prvič obiskali mojo prvo nečakinjo in malo sestričnico. V zadnjem mesecu smo kar po vrsti doma kavčkali od viroz in angin, zadnjih 10 dni smo pa tako OK, da niti ne kašljamo, niti ne noskamo,.. in punčka bo čez dva dni stara že mesec dni  :o

Mala princeska je spančkala v zibelki, ki ima gotovo že dolgo zgodovino dojenčkov po očkovi strani, Rjuhica z rožicami ;) pa je stara enih dobrih 40 let.  Mama jo je takrat seštikala za svojo prvorojenko... Ja, ta rjuhca je moja :) in od vseh punc v naši familiji.




11. 2. 13

Sladko toaletkast swap

O mednarodnem swapu,  na katerega sem se nedavno prijavila bo govora. Ker me je nasprotna stran dohitela (glej slikco čisto na koncu) sem morala pohiteti še sama. Tole je moj izdelek, ki je skupaj s sladkarijami poletel v Ameriko. Izbrala sem "naše" sladkarije, saj nisem hotela pošiljati Bountijev, Snikersov, Skitelsov ipd..., zraven pa sem dodala še tri najboljčudovite razglednice mojega kraja in doline.
Moja swap prijateljica je izrazila željo, da bi rada toaletko v modrih barvah in da ima rada patchwork. Pa sem naredila eno crazy PW varianto v povečanem modelu mini toaletke.
Vse ostale toaletke si lahko ogledate tule.
Sama sem paket prav tako dobila iz Novega sveta in vse sladkarije so srečno dospele na naš naslov. Najbolj so bili moji trije navdušeni nad bonbončki, ki ne bodo dočakali Valentinovega, niti niso dočakali resnega fotografiranja. Na sladkih srčkih je namreč pisalo vsemogoče: I love U, be mine, ... in vse so hitro zmazali,... "ma kakšno Valentinovo",...in dobri in posebni so bili že zato, ker so bili ameriški. 
DSC_0896


DSC_0919


DSC_0921


DSC_0931


DSC_0925




10. 2. 13

Dobri pustni krofi

naslov sem dala krofom kar sama, saj sem skombinirala dva recepta; eden se glasi pustni krofi, drugi pa dobri krofi :)
Kot pri krhkih flancatih sem pri delu uporabila pomočnika t.j. aparat za peko kruha, v katerem že dolgo ne pečem več, mesim pa v njem vsa kvašena testa, ki v njem tudi vzhajajo. (pice, kruhi,..) Kot najbrž veste ta mašinca najprej greje, potem meša, potem gnete, potem vzhaja in potem začne peči. Zadnjo fazo odmislite, za vse ostalo pa izberite program,  kateremu "boste kos". Če imam vse pripravljeno delam na hitrem programu, če pa se obotavljam, za vsak slučaj... uporabim daljšega... to logistiko prepušam vam samim. (sama imam mašinco preizkušeno, tako da vem, koliko je časovnica na tajmerju, ko začne peči,..in do te minutaže  ne sme priti!...)
       Sestavine:
  • 5 žlic mleka
  • žlička sladkorja
  • 3 dag kvasa 

  • pol kile moke
  • 5 dag masla
  • 5 dag sladkorja
  • 5 rumenjakov
  • 2,5 dl mleka
  • 2 žlici ruma
  • malce muškatnega oreška
  • žlička soli
  • nastrgana limonina lupina ene male limone

  • marelična marmelada
  • olje 
  • sladkor za posip 
Zelo pomembno: temperatura v prostoru mora biti 21-22 stopinj celzija, uporabi najboljše sončnično olje (floriol)  in najboljšo moko (primorska). Vse sestavine morajo biti ogrete.  Že dan prej naj se moka greje blizu toplotnega vira. Prav tako mora biti ogreta lesena deska za valjanje in podloga, kamor bomo polagali krofe na 2. vzhajanje.

Pripravimo kvasec iz mleka, sladkorja in kvasa. Pokrijemo s krpo in pustimo da vzhaja.

V aparat damo spodaj mleko, sol, malce muškatnega oreška. Na vrh dodamo moko in čezen polijemo že vzhajan kvasec.

Medtem ali bolje že prej zmešamo rumenjake, stopljeno maslo, limonino lupinico, rum. Penasto vmešamo.

 Ko začne stroj mešati vlijemo zraven jajčno zmes. (ker je moj stroj že star testu pomagam z narobe obrnjeno kuhalnico,.. :)

Kmalu začne nastajati lepa voljna zmes, ki bo kmalu prešla v našo zadnjo fazo t.j. 1. vzhajanje.

Ko testo vzhaja (t.j. ko pride do vrha mašine oz. obvezno pred timerjem za peko!) testo nežno položimo na ogreto leseno desko, kjer bomo testo zvaljali za dober prst debelo.

Testo održemo v krofe z modelom za krofe ali pa z kozarcem, ki ima oster rob. 

Sama krofe polagam na obložen kos stiropora, ki je na podstrešju spravljen prav za ta namen :) Seveda mora biti stiropor primerno ogret. Nanj položim kuhinjsko krpo in nanj zložim krofe. 

 na plato v vrste zložim krofe,

jih pokrijem s kuhinjsko krpo in odnesem (kar s stolom vred) k viru toplote - topli peči. Vzhajajo naj pol ure.  Po potrebi plato s krofi obrnem na drugo stran, tako da so bližje vira toplote krofi iz drugih vrst.

In sedaj odločilni korak. Krofe v vroče olje polagam na narobno stran (vrhnja stran vzhajanega krofa direkt na olje).

V olju pečem cca 2 minuti na vsako stran. Pri tem kontroliram temperaturo; težko je napisat ampak ni prav dobro, da je ogenj na maksimum celih dve minuti, na minimumu pa tudi ne...

Pečene zložim na papirnat serviet, da popivnajo olje, malce počakam, da niso prevroči in jih napolnim z injekcijo marmelade.

Posladkam s sladkorjem v prahu (posip skozi cedilo)

 In potem sledi strokovni pregled šefice :) Ok, super,.. soli je dovolj, lukenj in votlin nima (to se vam zgodi, če preveč vzhajate ali pa na hitro, pri premočni toploti... marmelada se malce preveč cedi,.. to pa zato, ker mi je mama prinesla najboljšo - njen zadnji kozarec domače marelične marmelade)


Njami, prav zadovoljna sem, lepo so mi uspeli. Kaj pa vam? 

Če imate kakšno vprašanje, pomislek ali pa vašo reportažo o vaših krofih, pa kar povejte. V komentarju ali pa na mojo pošto.
Naj živi pust in pustni krofi! :)







9. 2. 13

Naj živi PUST!

Cel teden sem po malem šivala - kaj drugega kot pustni kostum - za najmlajšega. 
In danes sem pekla krofe. 
Danes vam pokažem kaj sem šivala in jutri vam objavim recept in postopek za moje pustne krofe. Tudi v "čast" najbolj gledani in iskani objavi na mojem blogu, ki je kulinarična in pustna -krhki flancati. Kljub temu, da je moj blog prvenstveno "nitkast",  je to namreč najbolj bran prispevek tule, za kar je zelo zaslužen najbrž Gugl ;)
Kot rečeno danes nekaj utrinkov iz današnje otroške pustne maškarade in kostum robotka, ki sem ga sešila kar iz filca, zadaj namontirala zadrgo po celi dolžini, prišila noge (in potem ima pustna šema 4 noge) in glavo robota.  Po robotu se v rumenih cevkah pretaka svetloba, - tu se greje,  v modrih pa zmrzuje,... to mi je razložil Mali. :)
DSC_0818
DSC_0815

DSC_0837
DSC_0831