25. 11. 12

Jabolčni štrudl

Sezonska sladica. Tik pred koncem novembra mi bo uspelo, da jo zapišem v blogerski objavi. Ekspresna, spečena skoraj mimogrede, včasih kot prisila, da se porabi jabolka, ki v pretopli jeseni prehitro gnijejo. Najbolj ga imam rada, da je spečen v nedeljo zvečer. Še toplega potem vsi skupaj jemo na kavču :)
Z jabolki navadno zaposlim  kar mojega Dragega. Ali pa se mu moram pridružiti, saj je navadno preveč natančen in gre vse skupaj prepočasi. :o
Ker so jabolka domača, stare sorte in nimajo ne vem kako polnega okusa jih na hitro pokuham in ob tem dodam vse potrebne reči, da nastane dobra jabolčana paca. 
Še prej bom kar na začetku navedla vse sestavine, ki jih moj hitri recept vsebuje:

- jabolka, cca 2 kg
- listnato testo (2 kosa v enem paketu) 
- košček (1 žlica) masla
- krušne drobtine (3 žlice)
-sladkor (zavisi od jabolk, od okusa)
- limonin sladkor ali eko limona
- mleti orehi (cca 4 žlice)
- 2 žlici ruma
- začimbe za jabolčni zavitek: cimet, kardamon, mleti klinčki
- rozine (2 pesti)
- sladkor v prahu za posip

Na maslu na hitro prepražim nekaj krušnih drobtin.
Dodam naribana jabolka, limonin sladkor ali naribano limonino lupino eko limone, sladkor, rozine, mlete orehe, rum,  malo kardamona (tega imam končno pri hiši), malo mletih klinčkov, več cimeta.
Kuham približno 10 minut.
Jabolčna paca naj se pohladi. Medtem razvaljamo 2 kocki listnatega testa. Zarobimo robove in zvijemo v štrudl :)
Pečemo v pečici cca pol ure, najprej pri 200, kasneje na 180 st. C. 
Na koncu posujemo s sladkorjem v prahu.
Malo pohladimo in postrežemo.

20. 11. 12

Mini torbica za rojstni dan (osliček)

Kot že kar nekaj takih in drugačnih torbic je nastala tudi ta za rojstni dan. Tole naj bi bil osliček, ampak no,... ne vem, lahko je tudi kaj drugega, je pa gotovo "ta glavni"..., ta glavna živalca,... slavljenec, saj tudi on praznuje rojstni dan. :)




17. 11. 12

Sobotno kosilo - Pastičo

Pastičo. Eni rečejo lazanja, ampak lazanja je za nas druga reč. Lazanja je z bučkami, malancanami,... pastičo pa je obvezno mesni. In nič drugega. Velikokrat ga naredimo ob sobotah. Če nas je za kosilo več ali pa kar tako,... in ga potem dam v zmrzovalnik, kjer počaka za čas kuhinjske stiske...

Za pripravo pastiča moramo pripraviti:
  • golaž s paradižnikovo omako
  • bešamel,
  • nariban sir,
  • škatla najboljših plohov, od najboljše firme, še bolje je če pridete do domačih,
  • nekaj rezin sira za toast
  • namazan pekač
Pa pojdimo lepo po vrsti:
1. Golaž: 
potrebujemo:
  • 2-3 čebule, 
  • pol kile mletega govejega mesa,
  • sol, poper, majaron, malo origana, bazilika
  • pasiran paradižnik (najbolje domači, sicer pa cca 6 dl paradajza malo v koščkih, malo pasiranega)
Zlato rumeno prepražimo čebulo, dodamo meso, solimo, začinimo.
Dodamo paradižnik in še malo pokuhamo. Vmes se lahko lotimo pripravo bešamela v prvi fazi:
Potrebujemo: 
  • košček/žlica masla,
  • 1 žlica moke, 
  • cca 6 dl mleka,
  • sol.
Stopimo maslo, zalijemo z mlekom, solimo, mešamo do vretja in kuhamo cca 5 minut. 
Bešamel, ki smo ga pripravili v prvi fazi, pohladimo. Vmes naribamo eno goro parmezana. Potrebujemo
  • (en trikotnik parmezana).
Ko se mlečna zmes (bešamel v 1. fazi) pohladi (da ni več hudo vroča) pripravimo mikser in zamešamo:
  • 3 jajca
  • pol litre smetane za kuhanje
Pripravimo pekač, namažemo ga 
  • z maslom in posujemo s 
  • krušnimi drobtinami.
Sedaj pa finale. Pripravimo:
golaž, parmezan, bešamel, lističe sira za toast, testeninske plohe. (lazanjetke)
Najprej polijemo bešamel, dodamo plohe, da lepo zaplavajo in se "močijo". Pomembno je, da imamo dovolj bešamela, ki zagotovi, da se pašta lepo prepeče in skuha.
Dodamo golaž, posujemo s parmezanom. Drugo nadstropje plohov zlagamo v drugo smer, (to naredimo zato, da se lepše reže) in ponavljamo...plohi, bešamel, golaž, parmezan, plohi zloženi v drugo smer, bešamel, golaž, parmezan...
Vmes dodamo eno nadstropje z dodatkom sira za toast.

Na koncu mora obvezno vse skupaj še enkrat zaplavat v bešamelu. Polijemo z zadnjim bešamelom in posujemo z zadnjim ostankom naribanega parmezana. S kuhalnico vse skupaj malo pritisnemo in s tem dosežemo, da je res vse skupaj lepo prepojeno (to sama počnem že vmes, ko zlagam nadstropja).
Pečemo pol ure v pečici pri 200 stopinj, po 10 minutah kontroliramo in kasneje lahko zmanjšamo na 180.
Recept je za cca 5-6 odraslih ljudi. Če ostane ga jaz dam v zmrzovalnik, odtajam na sobni temperaturi in pogrejem v mikrovalovki ali v pokriti posodi, počasi pri majhni temperaturi.

Korak do "naše lazanje" je blizu - namesto golaža z mesom,  lahko pripravimo zelenjavno omako :)

15. 11. 12

Kvačkane rožce

V knjižnici sem naletela na tole knjigo kvačkanih in pletenih rožic. 100 jih je. Do danes sem kvačkala le kuhinjske prijemalke in tiste luknjičaste kvadratke, ki me spominjajo na mojo nono,... ki jih je tako lepo združila v pisane tople odeje.
Zagledala sem se v te rožice in še preden sem začela in probala kvačkat svoje prve modelčke, sem s svojo blogersko prijateljico izmenjala tole rutko za njene kvačkane rožce, ki še čakajo, da jih vključim v končni izdelek.  Anjine so tople, volnene, snežene, ...za zimske modele torbic!? Moje rozaste, modro poletne bodo počakale na poletje,...
Ob tem naj opozorim na super zanimiv (kar prazničen) izzivček pri Anji, ki med nas rada trosi svoje ustvarjalne Drobtinice... Med še svežimi lahko najdete Izmenjavo noveletnih okraskov. 
Se nam še kdo pridruži? Ni treba, da imate blog, kar javite se na Anjin mail. Podrobnosti najdete v njeni objavi.







13. 11. 12

Zgodnji Božič

Vse se že nekaj pripravlja na najpomembnejši mesec obdarovanja. V Craftalnici je izziv v tem naslovu in tudi drugod po ustvarjalnih blogih je veliko Kreativnih iskric.  Prvič v izzivih sodelujem s čestitko, idejno varianto za letošnje najlepše želje. Zraven so seveda tudi nitke :),  kot podloga za novoletne šalčke za čajčke,..., ki se jo lahko praktično uporabi.



12. 11. 12

Patchwork stvarce

... take in drugačne patchwork stvarce,...iz mini ostankov in ta pravih kosov blaga,.. tokrat kot darilce  moji prvi kandidatki v igrici craft it forward.  Če bi se še kdo rad igral, naj se pofočka v tej ali omenjeni povezavi, kjer so zabelešena tudi pravila igrice :)

9. 11. 12

A Friday ritual

A Friday ritual. A single photo - no words - capturing a moment from the week. A simple, special, extraordinary moment. A moment I want to pause, savor and remember.



6. 11. 12

Roza torbica in mini toaletka

torbica za gospodično,... v rozastem žametu, v kompletu s toaletko...
globoka zadrga mi je popolnoma uspela :)
in zanka za uravnavanje dolžine pasu, ki sem jo končno sama pravilno sestavila da deluje (do sedaj mi je zmeraj to sestavil moj D., ker je to res en keč...)
znotraj podloga s srčki in žepki za robčke, ključe,telefonček, bonbonček
in za piko na i še mini toaletka s pikami :)
in rožica iz ostankov kosov bombaža, ki mi je uspela v prvem poskusu

Res sem zadovoljna s prototipom otroške torbice, ki si jo želim še zase :), kajti ima vse, kar imajo velike,...;)

5. 11. 12

Nedeljsko kosilo

Nedeljsko kosilo na eno deževno, oblačno, prvo novembersko nedeljo:
  • goveja juha z zdrobovimi cmočki
  • postrv oz. zlatovščica s tržaško omako, kuhanim krompijem in blitvo
  • solata z zadnjim radičem z vrta in domačim maminim fižolom 
  • piškotna jabolčna tortica 
Šef glavne jedi je bil moj D., ostalo je bilo v moji domeni, govejo juho je že dan prej skuhala mama. 
Najprej sem pripravila sladico, olupila najbolj nagnita domača jabolka in jih skuhala v kompot.
Potrebujemo: jabolka, sladkor, cimetovo palčko, klinčke, 2 vanilijeva pudinga, navadne maslene piškote, sladka smetana, čokoladne mrvice za okras.
Kompotu sem dodala sladkor, cimetovo palčko in nekaj klinčkov.
Malega sem zaposlila da je pekač (v katerem se danes sladica ne bo pekla) obložil z malsenimi piškotki (na tistih najbolj cenenih (sosedovih) je narisana srnica, kot v mojih starih mladih časih :)
Ko je kompot kuhan, tega ocedimo (v drugo posodo!) V vodi v kateri so se kuhala jabolka skuhamo 2 vanilijeva pudinga (imeti moramo cca 1 liter tekočine). Pozor: Maso za puding v manjši šalčki zamešamo v hladni vodi, ne v vroči vodi kompota, saj drugače nastanejo grudice)
Malo ohlajena jabolka položimo na piškote (če so preveč vroča, se piškoti preveč sesedejo in so bljekasti...), nato pa še vročo pudingovo maso zlijemo v pekač(ker je ta gosta in jo zlivamo počasi ne bo kar tako hitro prišla do piškotov... in bo prej zakrknila, nastala bo taka želejasta dobra kremca).
OHLADIMO. In na ohlajeno pecivo damo stepeno smetano in po želji okrasimo.

Postrvi že dan prej očistimo. Preden jih zavijemo v alufolijo jih naoljimo,  posolimo in vanje dodamo par rezin česna.
Potrebujemo: Postrvi, sol, oljčno olje, alufolija, na lisične narezan česen
Tržaška omaka: Česen, peteršilj, oljčno olje. 
Tako pripravljene pečemo v vroči pečici cca 20 min.
Tržaška omaka: Sesekljamo večjo količino česna in še več peteršilja.
Na oljčnem olju blago popražimo česen in dodamo peteršilj. POZOR na česen! Ne sme se ga preveč pražiti, ker drugače bo vse grenko! Toliko da zadiši, nato hitro dodaš peteršilj! Na majhnem ognju kuhamo par minutk, toliko da se peteršilj razpusti in da vse naokrog dobro diši.
Solata - moj D. jo je zabelil na bučnem olju, kar meni ni bilo takoj čisto povšeči, saj prisegam na oljčnega. Ampak glede na to, da je bil v radiču fižol in to tisti mamin, domač, sveže skuhan (spravljen za zimo tudi v moji skrinji :) bučno olje ni bilo hudo moteče...
Solata: radič, kuhan fižol, sol, česen, bučno olje, jabolčni kis.
Zdrobovi žličniki za na govejo juho tudi meni, ki sem jih skuhala že ničkolikokrat (saj se otroci navadno najejo le juhe in teh cmokov,... potem se pa kar že konča, ker je za ostalo ali bolj "malo" časa ali pa so "že siti" ali pa jim "ni dobro") ne uspejo vedno. (danes so bili malo pretrdi)
Eno jajce z vilicami zvržkljamo, dodamo kanček navadnega olja in dodamo gres - po občutku, glede na velikost jajca in glede na "čas", ki je ostal do tedaj ko juha zavre. Ker to zmes je potrebno pripraviti tik pred zdajci, ker drugače zdrob preveč nabrekne (oz. ga je preveč) in so zato cmočki trdi ali pa obratno,... je vse skupaj preveč tekoče in razblinjena masa splava po juhi,...:(
Potrebujemo: Govejo juho (meso za juho - jaz najraje kupim meso s kostjo in ne posebej meso in kost, korenje, peteršilj, košček zelene, čebula, strok česna, SOL! Kuhaš 2 uri v navadnem večjem loncu s pokrovko.
Žličniki: 1 jajce, cca 2 žlici zdroba, kanček navadnega olja. 
Žlico pomočih v vročo juho, potem pa v zmes in ob rob skodelice v kateri si mešal, potem pa hop v juhco,... žličnik takoj priplava na vrh.
Kuhamo nekaj minut oz. nekaj več časa, tako kot jaz danes, ker sem imela preveč trdo zdrobovo zmes.

Krompir z blitvo. Krompir olupiš, narežeš na četrtine, osoliš in kuhaš. Proti koncu kuhanja dodaš blitvo (jaz jo imam v skrinji - dodam kar zmrznjeno), ter kuhaš do konca. Ocediš, dodaš oljčno olje, pomešaš, postrežeš.
Potrebujemo: krompir, blitvo, sol, oljčno olje.
Tako. Mi smo pojedli vse. Fotke so dnevu primerne, s premalo svetlobe, tudi "dežuje" po njih... Smo pa s kosilom naredili en tak DOBER dan, kljub slabemu vremenu...

2. 11. 12

Tutorial - "fouš" patchwork; podloge za šalčke in posteljce za robčke

Kot obljubljeno v zadnji oktobrski objavi je tule navodilo za delo - tutorial za izdelavo podlog za šalčke s čajem, duplo kavo z mlekom, kozarec kuhanega vina :),...in takih posteljic za robčke, ki jih je potrebno kupiti kar v taveliki rinfuzo škatli v časih velikega nahoda in sezonskih prehladov.

Čeprav je to "fouš" ali kako naj rečemo - ponarejena tehnika PW, pa je zelo primerno, da klub temu uporabite glavne patchwork pripomočke, to je krožni nož, ravnilo in podlogo za rezanje.
Potrebujemo ostanke bombažnih kosov blaga.

1. Za podloge za šalčke narežemo 
5 kvadratov velikosti 11cm x 11 cm.
4 kvadrate prelikamo po polovici, en ostaja v prvotni obliki kvadrata.
4 polovičke kvadratov usmerimo s pregibom drug proti drugemu.
In jih sestavimo, prepletemo, kot da bi tkali, 
Ostal nam je en kvarat, ki je namenjen spodnjemu delu podloge.
 Položimo ga z licem na prepleteno osnovo.
 Zašijemo naokrog.
 
obrežemo vogalčke, za lepše vogalčke :)
 obrnemo naokrog in lepo oblikujemo vogalčke :) Sama si pri tem pomagam s palčko od palčk iz kitajske restavracije. :)
 Na koncu še polikamo.


2. Posteljca za robčke: odrežemo
2 x kvadrat 10 x 10 cm
3 x pravokotnik v velikosti 14x 10 cm 
Sestavimo po istem principu kot že opisano, sešijemo, obrežemo vogalčke, obrnemo, oblikujemo vogalčke, polikamo.


3. Različica z manjšimi kosi blaga - ker je med ostaki blaga tudi mnogo takšnih, ki ne spadajo nikamor oz. jih ne moremo uporabiti,  te sešijemo po dolgem in počez,... dokler nimamo takšne povšine, ki zadošča za odrez ustreznega kvadrata oz. pravokotnika.
Šive na sešitih kosih blaga še pred odrezom v kvadrate prelikamo - le tako se lahko natančno in brez težav odreže.
Tako, porabili, smo vse ostanke :) dobila sem kompelet šestih podlog.
In še 3 posteljice za papirnate robčke.
To pa je še slika posteljic za robčke zadaj. Ta mora biti obvezno v enem kosu, sicer se šivi vidijo in motijo robčke...
Podloge pa imajo lahko tudi hrbtno stran sestavljeno, saj nikogar ne motijo, ker vanje ne posegamo.

Tako. Kar precej slikc je nastalo in upam da vam bodo v pomoč. Res ni komplicirano, prej zabavno, prav zares :) V kolikor kaj ni jasno, pa povprašajte v komentarju.
Na koncu naj dodam, da bi res rada videla vaše izdelke, ki ste jih ustvarili s pomočjo tega tutoriala, ki sem ga povzela po neki angleški verziji - ne vem kje, saj  sem se le prebrala, si  zapomnila sistem in potem preizkusila... Če bo odziva več in verjamem, da mogoče tudi kakšna druga različica izdelka, (ne le podloge in posteljce,..) bom z veseljem o tem pripravila prav posebno reportažo - objavo na tem blogu.