30. 9. 12

Jesenska nebesa

Moja Mala hčer od nekdaj verjame, da so nebesa v oblakih. In potem to navdušeno slika. Nebesa. Tako je njena tudi tale prva fotografija, ki jo je naredila te dni med deževnimi frontami , ki več ali manj stalno letijo nad našimi kraji. Spodnjo pa sem naredila jaz pred nekaj leti na morju, ko je naenkrat zakričala, da smo se vsi ustrašili: "Lejte, nebesa so se odprla!" :)


26. 9. 12

Mala morska deklica - Mer Minny

Tej sem dala ime Mer Minny, saj je kot prva taka morska deklica sešita pod mojimi rokami in strojem šla v roke sošolki od Male hčere. In Mala se je odločila, da bo v sezoni 2012/13 vse sošolke obdarila s temi punčkami :o,.... kot spomin na zadnje poslednje otroške dni v enajstem/dvanajstem?! Ali kot v opomin na butasto idejo te pravljične junakinje...?! Ojej, sem kar malo zabluzila...
Ko sem prvič videla to zgodbico, kar je bilo v bistvu nedolgo nazaj - sem so zgrozila, ker je bila ideja glavne junakinje tako pogubna in konec zgodbice tako šokantno tragičen,... ko se na koncu mala morska deklica spremeni v morsko peno. Ampak zgodbica je legendarna, pravljična in veličastna, veličastna kot je bil velik eden največjih pravljičarjev H.C. Andersen.
Naslednjo malo morsko deklico z drugim imenom in za drugo slavljenko bom oblekla v žabice in spodnje perilo in takrat bo poslikana še v tej postavi. K vsaki punčki sodita tudi dve frizuri, več oblekc pa nisem šivala, saj naj se tako velike punce pa vendar ne bi več igrale, ane :)



23. 9. 12

Pouchy bag na kvadrat

Razmišljam kako bi dala ime tej torbi, novemu modelu :) ... Medtem ko sem dodobra osvojila način šivanja  peresnic za šolo, (ki sem jih imenovala "pouchy model"), se mi je porodila ideja, da bi lahko sešila večjo torbo, da bi postala povečana peresnica, kot ena taka mini potovalka. Punci večkrat prespita pri sošolkah in prijateljicah in potem bašeta stvari za čez noč v kako od mojih borš,... in potem svojo boršetko sama takoj pogrešim, ko moram naslednji dan v knjižnico,... in potem mi reče Tavelika, da je od danes naprej ta torba njena,..., da ji je všeč...
Ker sama kot rečeno ta model šivanja kličem pouchy, (ne vem zakaj-mogoče sem kaj podobnega zasledila na spletu) in ker je to torba in ne več "samo peresnica" je to postala "pouchy bag na kvadrat". Prava mala potovalka. S tem trikom šivanja nastane - čira čara - ena taka fajn prostorna reč. Torba ima dvojne naramnice, eno večjo in dve kot ročaj.  Znotraj je podložena s podlogo v kateri sta dva žepka, ki pa ju nisem uspela lepo poslikat. Sistem šivanja je popolnoma enak kot pri peresnicah, všiti je treba le še pasove in jo lepo podložiti. Mogoče bom enkrat naredila en tutorial  (navodilo za delo) za tole. Ste za?


20. 9. 12

September je

"ko greš sam septembra na sprehod in te spremljajo sence izgubljenih ljudi
ko je park le sestanek z drevesi, ki te vodijo v vrsti mimo rožnih poti
če jesen lahko potrga jim liste in ti pokrade spomine na prebedele noči

september je za te stvari
september je, da ti vzame vse, česar zdaj več ni

ko parfum, ki ga srečaš na poti, se zate ne zmeni, čeprav te pozna
če poljub, ki nič ne pomeni, ti vzame besede za dan ali dva

september je za te stvari
september je, da ti vzame vse, kar te boli

če lase ti topel veter počeše in ti odnese z obraza sledove tujih dlani
če na klop se vsede ptica pozabe in ti noče zapeti o večnosti

Pa pa pa pa.."

Melodrom : September je 


18. 9. 12

Mini torbica za rojstni dan

V velikosti voščilnice, namesto voščilnice, ali pa z voščilnico v njej. V torbico lahko slavljencu skrijemo še njegove najljubše bonbone.... čeprav so gumeni medvedki že všiti v podlogo mini torbice :). Torbica se lahko nosi okrog vratu ali pa se zanki na vezalki tako podaljšata, da se lahko nosi čez rame ali čez rame počez. Mali otroci imajo te mini torbice  radi, ko pa odrastejo lahko starši v njih hranijo čestitke rojstnih dni ali voščilnice iz vrtca - mami za osmi marec,... ali pa morda cepilno knjižico in ostale dokumente otroka, ki postanejo enkrat last velikega otroka, mala torbica z zajčkom pa spomin na tisti šesti rojstni dan.

16. 9. 12

Srčkasta

Par objav nazaj sem pisala o Patchwork izzivu št. 2. Sedaj, ko je tajno glasovanje končano,  lahko razkrijem svojo blazino. Kličem jo "srčkasta". In kar malo nerodno mi je, ko moram pri tem še dodati, da je v glasovanju "zmagala" prav moja "srčkasta". Hudo sem bila presenečena, saj so bile vse blazine čudovite.

Kot že napisano, nas je @Kreartiv vodila skozi tri učne lekcije. Vsa pohvala njenemu nesebičnemu angažiranju pri tem. Ves postopek je bil vzorno razložen, postopki pofotografirani, zraven pa je še odgovarjala na taka in drugačna naša vprašanja.

Ponujene so nam bile tri slikice, zajček, deklica in dami z mačkom. Takoj mi je bila najbolj všeč slikica z mačkonom,.. (saj sem ja navdušena mačkarca,.. da ne govorim o tem, da so za to slikco takoj glasovali tudi vsi ostali pri hiši z izjemo moža, ki je samo zmajeval z glavo, kaj se ne bom še spomnila...) Vedala sem, da je ta slikica v bistvu najtežja, saj je bilo štikanja precej več kot pri zajčku in punčki. Zato sem raje za vsak slučaj začela z zajčkom. Ker mi je šlo dobro od rok, sem se pogumno lotila cartastega mačkona. Na začetku sem imela kar nekaj težav in nastalo je kar nekaj razdelkov, ki mi niso bili všeč,... proti koncu pa mi je šlo vedno bolje. Ker sem hitro končala in je bilo časa za dokončanje vseh lekcij še dovolj, poleg tega pa se mi sploh ni dalo podirati, parat in popravljat napak, ki so me jezile in mi niso dale miru,... sem se odločila, da vse skupaj naredim še enkrat - tokrat zares. Ponovno sem sliko na oknu še enkrat prerisala na belo platno - debelejšo laneno rjuho, prvi dve vezenini, ki sta pofotkani tukaj  pa sem odložila v škatlo, kjer čakajo med ostalimi na pol narejenimi rečmi, t.j. - mnogim bolj znano pod imenom hdp (half done project).
Naslednja zelo poglavitna stvar je bila poiskati pravo blago, v katerem bo všita vezenina. Za zajčka nikakor nisem uspela dobiti kaj primernega, kar bi imela na zalogi. Vsi moji rožasti bombaži nikakor niso šli primerno zraven, ... hkrati pa sem se medtem že zagledala v srčaste ostanke bombaža, ki so kar klicali, da jih zašijem v okvir mačkona. Bila sem v dilemi ali imam blaga dovolj. Na hitro sem premerila in ugotovila, da bi šlo. Odločila sem se, da bom zavihek pri gumbnicah naredila v beli barvi, tako naj bi ostalo dovolj malih srčkov. Ojejej,.. prvi del mi je super uspel, ko sem se lotila druge lekcije, pa sem ugotovila, da malih srčkov za hrbet nikakor ne bo dovolj. Kljub preračunljivem skrivanju v zavihku gumbnic...Povrhu tega tudi  belega blaga z večjimi srčki ni bilo dovolj, če bi hotela narediti ves štrleči rob na hrbtni strani v beli barvi... Ni mi ostalo drugega, kot da sem si na hrbtu dovolila izvesti "posebnost" moje blazine. Umetniško? Mogoče,... brez komentarja. Če bi morali za glasovanje poslikati še zadnjo stran,...
Gumbnice in vse okoli njih mi je po navodilih tovarišice bila "mala malca".Gumbnice so mi super uspele in  izbrala sem rdeče gumbe, ki so ostali od moje otroške pelerine.
Pred menoj je bil še zadnji, sklepni del. Prešivanje. Quilting. Prvič sem to počela. Kar precej dela mi je vzelo natančno risanje mreže in moj čudežni modri flomaster je skoraj obupal, toliko je bilo vseh črt. Ker nisem imela nobenega fiksirnega lepila sem medvlogo, lice in hrbet prednje strani izdelka pripela z mini varnostnimi sponkami. To sem videla najbrž na kakšnem od ameriških ali avstralskih quilting blogov. Vse skupaj je stalo kar dovolj pri miru in moram reči da sem prešila brez velikih težav. Le en kiks je tudi na prvi strani, t.j. obrobni šiv, ki je tako na štrlečem robu kot na robu rdečega blaga. Ko sem ugotovila, da nisem upoštevala opozorilo mentorice in da sem ga usračkala sem se usedla, malo počakala, potem pa pretuhtala, da pustim kar tako. Nič ne bom parala, ker bi se gotovo videlo, da ne govorim o počutju ko bi to počela,...Mene res ni motilo, hkrati sem tudi že videla dvojna obšivanja, čeprav @Kreartiv v navodilih (pri 1. izzivu) piše o tem in res so poti prešivanja ena velika znanost...

Tako. To je bila moja dogodivščina v mojem prvem Patchwork izzivu. Veselim se naslednjega. Kmalu bo! Novoletni bo! Pred tem vam bom pokazala še darilce, ki ga dobim od @Kreartiv. Uporabno bo! Za šivat bo! Za šivat patchwork...Trikrat hura za vse udeleženke tega izziva, za našo mentorco in še za vse ostale bodoče udeleženke v Izzivu št. 3!




15. 9. 12

ZAvedno

Danes sem oblekla rdečo študentsko majčko.
Danes sem v moj email box dobila borbene pesmi mojih pesniških prijatlov. 
Danes je 15. september.
Danes je bilo lepo sonce in prijeten dan.
Danes je Vstala Primorska.
Pesem v srcu, zvezde v očeh. Rdeče.
Penzionisti so se z avtobusom  vrnili domov in primahali z zastavcami. In imeli so nove majčke. 
Z rdečo zvezdo. Zavedno. Za vedno. 
Tudi jaz bi imela tako novo majčko. Ta mi je že malo tesna. Ta študenstko bi potem imela hčera. 

14. 9. 12

Mačje torbice št. 4

Dve mini torbici za najmlajše zaključujeta cikel mačje zgodbice....
,...še obljubljena pravljica,...
...potem ko so vse te in te in te muce, (vsaka s svojo torbico) srečale skupaj in druga drugi občudovale kako lepe torbice imajo,... so se odločile, da gredo na obisk k prijateljema mačkonoma, ki sta muce s sms-jem obvestila, da imata za vse skupaj eno oz. dve veliki presenečenji. Presenečenje je bilo na mizi, na rdečem karirastem prstu se je bohotila ogromna pojedina,... riba, ma kaj riba, to ni več riba,... Bil je res dober žur ... (konec) :)

11. 9. 12

Ustvarjalni forum in 2.patchwork izziv

Nedavno sem naletela na tale Ustvarjalni forum, kjer so najbolj aktivna dekleta prav v  temi Patchwork/krpanke. To me je vedno zanimalo. Udeležila sem se 2. patchwork izziva. To je bil izdelava blazine po zelo natančnih navodilih naše tovaršice @Kreativ, ki obljublja, da bo kmalu zaživela tudi kot novopečena blogerka. (takrat bom naredila update tej objavi, ko bo objavljen tudi njen blog v katerem pričakujemo vse na enem mestu t.j. vse kar je že vzorno zbrano v 1. in 2. Patchwork izzivu in tudi v vseh njenih opisih o Patchwork in Quilting tehniki).
Izziv me je tako prevzel, da sem vzljubila štikanje-vezenje in sem imela kar naenkrat izvezene tri slikice. Vse sem naredila skoraj mimogrede, na kavču, med gledanjem televizije,..  Ena je sestavljena v blazino, o kateri pa moram biti zaenkrat še hudo tiho, saj drugače kršim pravila glasovanja na omenjenem forumu. Nič pa ne bo narobe, če objavim link do vseh 20 izdelkov, ki so tukaj. Med njimi je tudi moja blazina o kateri bom pisala in vam jo razkrila v naslednjem tednu, ko bo glasovanje končano. Me prav zanima, katero blazino bi izbrali vi? Sama se težko odločim in svojega glasu še nisem oddala. 
Ko bom imela čas in če me/nas Kreativ ne bo prehitro izzvala s prednovoletnim izzivom št. 3, se bom lotila tudi 1. Patchwork izziva v 9. vzornih šolskih lekcijah, ki so objavljene na omenjenem forumu pod temo Patchwork/Krpank. Izdelki deklet iz prvega izziva pa so tukaj. Zmagovalka je takrat bila moja blogerska prijateljica An-ja.
Kot sem že zapisala enkrat na forumu bom iz spodnjih dveh vezenin naredila nekaj po svoji izbiri, kar pa ne bo blazina. Gotovo pa bo narejena v tehniki quilting, kar pomeni, da bo mehko prešita. Do takrat pa čaka v škatli HDP. :)
Update: Po končanem glasovanju = "Srčkasta" :)

5. 9. 12

Med Ikejo in Reciklo

Naslov objave soupada z mojim  prvim giveaway-bonbončkom, ko se nisem mogla odločiti katero torbo podariti ali tareciklirano ali iz ikejinega platna. Tako je padla odločitev, da podarim obe; eno izžrebam, drugo izberem. In danes je bil že prvi roditeljski sestanek,..zato skoraj zamujam :)

  • Random (ki ga ne znam dokumentirano pripeti) je izžrebal trojko in to An-ja.

  • Moja izbranka za drugi  model pa je Inka. Izbrala sem jo prvič zato, ker In-ka tudi pesniško in v rimi najbolj sodi k An-ji, drugič pa zato ker zelo cenim sodelovanje med literarnimi in DIY/craft/mama blogi, za kar imam mogoče svojega :o
Čestitke!

Zadnje čase bolj vestno pospravljam moj šivilni kotiček, ki ga bom kmalu poslikala tudi za vas...:) Ugotovila sem, da imam veliko Ikejinega blaga (saj ne da vsi mi doma nismo ikeja feni ;)...Metraži v Ikeji se nikoli ne morem upreti in ga je zato kar preveč?!...ta čaka na "svoj čas"... Druga velika količina blaga pa je tistega namenjenega reciklaži, od ostankov ekološko ozaveščenih šivilj in tapetarjev, ki so mi ga res prijazno podarili,..do velike količine moških srajc...,in še in še. Lahko rečem, da sem kot ena taka fenica Reduce/Reuse/Recycle kompanije :) in verjemite mi torbica iz reciklaže je meni osebno zelo všeč, ker je mehka in unikatna. Nasprotno je Ikejina v slikarskih rožah čudovita.. ampak z Ikejini izdelki hitro lahko tvegaš, da se pojavijo še kje...





3. 9. 12

Vezenje,štikanje, stitchery,..

Zadnje čase spet malo štikam, tokrat s čisto enostavnimi štihci v "primitivni tehniki",.. ki pa to sploh ni,.. primitive stitchery je to,..težko je iti naravnost in doseči, da so vsi vbodi enako dolgi. Moja prijateljica Mašina res rabi novo podobo, saj je danes pokrita s starim prtom in ji to sploh ne paše in si tega ne zasluži...Ampak vse skupaj bo najbrž še dolgo stalo v škatli z napisom hdp (half done project) in mogoče dobi prijateljca darilce tam okrog božiča, ko bo vse v rdečem, tako kot se kliče tudi ta tehnika red work embroidery oz. vezenje. 

2. 9. 12

Giveaway št. 1 - (dva v enem - za dva)

Update 2.9.2012 - ...je v igri še do danes, do polnoči.
 
22.08.2012                                     "v rdečih rožah"  in "v rozastem"

...čas za moj prvi bonbonček...
Natančno pred letom dni je bila moja prva objava na tem blogu. In zato je čas za moj prvi giveaway.
Ker pa je pred časom blog dosegel še okroglo številko ogledov - s petimi ciframi :o,  bosta to zato to dva bonbončka :), ki jih bosta zagotovo dobila dve različni osebi...

Torej - bonbončka sta ti dve rožasti  :) torbici. Sešiti v istem kroju z isto notranjo podlogo, z enakim notranjim žepkom. Ena je iz Ikejinega blaga iz nove kolekcije, druga pa je popolnoma reciklirana iz stare obleke in blaga za štramace.
  • Katera vam je ljubša, katero bi imeli? Da ne bom delala prevelike reklame jih imenujmo "v rdečih rožah" in "v rozastem"...čeprav to v bistvu nista,...
  • Zakaj ravno to torbico in zakaj ne mogoče drugo?

Prvi srečnež bo izžreban - bom probala z Randomom ali pa polavtomatsko... a še vedno popolnoma naključno. Drugi - ki je izbral drugo oz. nasprotno torbico, pa bo izbran po mojem ali mogoče našem t.j. otroškem izboru.
Časa imate do predvečera prvega šolskega dne, t.j. do nedelje 2.9.2012 do polnoči.
Rezultati žrebanja pa bodo objavljeni še pred prvimi roditeljskimi sestanki v šoli ali vrtcu :), oz. kmalu.
V žrebanje gredo vsi, ki oddajo komentar k tej objavi in odgovorijo na zgoraj omenjeni kratki vprašanji. Komentarji so moderirani in bodo objavljeni  po moji potrditvi. (niso vidni takoj,.. preverjam jih enkrat ali dvakrat dnevno). Če glasujete kot "anonimni" mi v komentarju pustite vaše ime.








1. 9. 12

Konec počitnic v ZOO

1. september je danes, pa še ni šole :) zato bom ta objavo izkoristila še za zadnji počitniški utrinek tega poletja, pri katerem pa mene ni bilo zraven. Nona in nono sta najmljajša dva odpeljala v Živalski vrt v Ljubljano. Hčerki sem dala fotoaparat, da kaj poslika in vrnila se je z okoli 300 posnetki. :oo
Mala že od nekdaj pravi, da ko bo pa velika, bo pa čuvaj v živalskem vrtu oz. sedaj pravi da mogoče veterinar ali pa mogoče "višja medicinska sestra za male živali".
Ker je res kompletno nora na vse živalsko,.. včasih se mi zdi, da se kar sama malo poistoveti ali prelevi v kakšno živalco,... sem razmišljala, da bi ji naslednje leto zrihtala  tole. Ne vem če bo šel z njo tudi mlajši bratec, kajti ko bo on velik bo voznik kopača - (glej fotko - prav tako iz živalskega vrta, na koncu objave).